Športni SOS

Bubka edini s pol ducata zlatih medalj

461. del rubrike Športni SOS
Slavko Jerič|18.08.2017 ob 13:16
Ljubljana - MMC RTV SLO
Sergej Bubka je pojem skoka ob palici. Manj uspešen je bil na olimpijskih igrah, kjer je bil zlat le leta 1988. Foto: EPA

Sergej Bubka je bil serijski zmagovalec v skoku ob palici, na svetovnih prvenstvih je tako sploh edini atlet, ki je v isti disciplini osvojil šest zlatih medalj.

Po koncu svetovnega prvenstva v atletiki odgovarjamo na še zadnji vaši vprašanji o tem dogodku. Še vedno ste vabljeni k pošiljanju vprašanj.

elektronski pošti ali Twitterju.


1.008. Usain Bolt in Allyson Felix sta najuspešnejša atleta v zgodovini svetovnih prvenstev, a nastopata v več disciplinah. Kakšna je lestvica uspešnosti atletov, če upoštevamo zgolj eno disciplino?

Marko Šifrer

Največ zlatih medalj na svetovnih prvenstvih imata res omenjena atleta, tako Bolt kot Felixova imata namreč kar po 11 zlatih medalj, Jamajčan jih je osvajal v treh disciplinah, Američanka pa v štirih. Ko upoštevamo le merilo ene discipline, je v moški konkurenci najuspešnejši Sergej Bubka, ki je bil v skoku ob palici zlat kar šestkrat. Ukrajinec je del kariere tekmoval v času, ko so bila svetovna prvenstva le na štiri leta. Če bi tako obstajali prvenstvi v letih 1985 in 1987, bi imel tako lahko celo osem zlatih medalj (v tistem času je bil tako rekoč nepremagljiv).

V spodnji tabeli so vsi atleti, ki so v eni (posamični) disciplini osvojili vsaj po štiri zlate medalje.

Atlet
Disciplina
Z-S-B


Opomba: V stolpcu Z-S-B je število zlatih, srebrnih in bronastih medalj.

V ženski konkurenci je rekordno število zlatih medalj štiri - v Londonu se je suvalki krogle Valerie Adams pridružila zmagovalka skoka v daljino Brittney Reese.

Atlet
Disciplina
Z-S-B


1.009. Zanima me še, kateri tekmovalec ima najdaljši razpon od prve in zadnje zlate medalje v isti disciplini?
Marko Šifrer

To je prav tako Sergej Bubka, ki je slavil na prvih šestih svetovnih prvenstvih, to je bilo v razmiku 14 let (1983-1997). V spodnji tabeli so vsi atleti (tako moški kot ženske), ki imajo ta razpon dolg vsaj eno desetletje.

Atlet(inja)
Disciplina
Razpon

Britney Reese je v Londonu postala šele druga atletinja, ki je v isti disciplini osvojila štiri zlate medalje. Foto: EPA

Športni SOS


Več rezultatov iskanja