Atletika

Kipchoge znova kralj berlinskega maratona

Svetovni rekord zgrešil za 35 sekund
Ž. K.|24.09.2017 ob 13:11
Berlin - MMC RTV SLO, STA
Eliud Kipchoge je takole proslavljal nov velik dosežek. Foto: Reuters

Aktualni olimpijski prvak Kenijec Eliud Kipchoge je drugič v karieri in prvič po letu 2015 osvojil tudi tradicionalni berlinski maraton. Med dekleti slavje njegove rojakinje Gladys Cherono.

Kipchoge je napovedal, da želi v Berlinu postaviti nov svetovni rekord, od katerega pa ga je ločilo le 35 sekund.

Na koncu je razdaljo 42,195 kilometra pretekel s časom dveh ur, treh minut in 32 sekund. Le 14 sekund počasnejši je bil na drugem mestu Etiopijec Guye Adola. Tudi tretje mesto je pripadlo Etiopijcu, osvojil ga je Mosinet Geremew.

"Razmere niso bile najboljše zaradi dežja, vendar pa k sreči ni pihal veter," je dejal Kipchoge. Proga je bila mokra še od nočnega naliva, deževalo pa je tudi med maratonom.

V ženski konkurenci je slavila Kenijka Gladys Cherono, druga je bila Etiopijka Ruti Aga, tretja pa Kenijka Valary Aiyabei.

Tako tudi po berlinskem maratonu lastnik svetovne rekordne znamke ostaja Kenijec Dennis Kimetto. Ta je leta 2014 berlinski maraton pretekel s časom 2:02,57. Tokratni maraton je, čeprav na njem ni padel svetovni rekord, postregel s presenečenji, največji sta bila odstopa nekdanjega svetovnega rekorderja Wilsona Kipsanga in lanskega zmagovalca Keneniseja Bekeleja.


Atletika


Več rezultatov iskanja