Dirka po Franciji

Pintarjeva in Batageljeva postavili nov mejnik v Bergnu

Mladinci daleč od pričakovanj
A. G.|23.09.2017 ob 18:07
Bergen - MMC RTV SLO, STA
Chantal Blaak je s samostojnim pobegom osvojila zlato. Foto: Reuters

Nizozemske kolesarke na svetovnem prvenstvu v Bergnu na cestni dirki niso dovolile presenečenja, saj je mavrično majico osvojila Chantal Blaak. Urša Pintar je zasedla 22. mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev kolesark na SP-jih. Polona Batagelj je s 26. mestom dopolnila uspeh.

Srebro je po šprintu glavnine osvojila Avstralka Katrin Garfoot, bron pa branilka naslova iz Dohe Danka Amalie Dideriksen. Šprintali sta tudi obe Slovenki in za zmagovalko zaostali 28 sekund. Do danes je imela najboljšo slovensko uvrstitev slovenskih kolesark Batageljeva, ki je bila lani v Dohi 31.

"Vedela sem, da sem dobro pripravljena, bolezen mi je sicer vzela nekaj energije. V zadnjem tednu sem naredila dva treninga, eden izmed teh je bil ekipni kronometer in dva dni pred prvenstvom malo daljši trening. Nekako sem šla brez velikih pričakovanj na dirko, vedela pa sem, da lahko napravim izid," je v cilju razložila Pintarjeva.

"Ko je treba tak krog odpeljati osemkrat, je dirka težka. Predvidevala sem več napadov, ampak zaradi dolžine to ni bilo potrebno, vsak krog se je delala selekcija. Zdržala sem do konca, vozila v ospredju. V prvem krogu sem imela tehnične težave, morala sem menjati kolo. V šprintu se nisem dobro znašla, z vožnjo in rezultatom pa sem zadovoljna," je pojasnila Batageljeva, ki je v cilju priznala, da jo je dirka popolnoma izmučila, po ciljni črti se je nekaj minut borila še s krči.

Tretja Slovenka, Špela Kern, po petih krogih ni več držala stika z najboljšimi, v šestega je prišla že z več kot štirimi minutami zaostanka in njenega boja je bilo konec.

"Naredila sem vse, kar sem lahko. Dobro sem se vozila prvih pet krogov. Na 100. kilometru me je 'odneslo'. Težave sem imela že prej, a sem ujela skupino. Letos nisem imela tako dolgih dirk. Po 90. kilometru se mi je začelo rušiti. Ostajala sem zadaj, glava je vedela, da tam ne smem biti, noge pa tega niso dale," je priznala Kernova.

Mladinci daleč od pričakovanj
Mladinska cestna dirka se ni končala s Slovenci v ospredju, saj je bil najboljši Aljaž Jarc na 37. mestu. Zmage se je po 133,8 km veselil Danec Julius Johansen in nasledil rojaka Jakoba Egholma, ki je slavil lani v Dohi. Novi svetovni prvak je večino dela opravil z napadom na vzponu na Lososov hrib v zadnjem krogu, nato pa je s samostojno vožnjo na bolj ravninskem delu nadaljeval do cilja.

V lov za njim se je podala četverica, od te sta najhitreje, z zaostankom 51 sekund, do cilja prišla Italijana Luca Rastelli in Michele Gazzoli, ki pa sta srebro in bron komaj ubranila, iz ozadja je namreč prisprintala skupina. V njej je bil Jarc, ki pa višje kot do 37. mesta ni zmogel. Slovenski adut Nik Čemažar ni imel najboljšega dne, z zaostankom dveh minut in 45 sekund je bil 54. Aljaž Omerzel je bil 80., Luka Sagadin 115. Marko Hozjan je odstopil.

"Dirke nismo imeli pod nadzorom. Sam sem v zadnjem krogu nekaj poskušal na klancu. Nisem bil v pravem trenutku na pravem mestu. Izšlo se je, kot se je. Ko bi moral finiširati, sem se ustrašil. Nisem zadovoljen," je razložil Jarc, brat nekdanjega profesionalnega kolesarja Blaža Jarca.

"Z uvrstitvijo nismo zadovoljni, ker so fantje sposobni več. Zmenili smo se, kaj bi bilo treba narediti. Navodila okrog poteka dirke so bila točna. Postavili smo tri tekmovalce, da bi pokrili beg, a ga niso. Dirka je še bila rešljiva, Jarc in Čemažar sta se dobro vozila. Bilo je premalo hrabrosti za boljši rezultat. Zadovoljni ne moremo biti, ni pa to slaba generacija," je črto pod nastope potegnil selektor mladincev Andrej Cimprič.Cestna dirka, ženske, 152,8 km:    
 1. C. BLAAK      NIZ   4:06:30 
 2. K. GARFOOT     AVS    +0:28 
 3. A. DIDERIKSEN   DAN       
 4. A. VAN VLEUTEN   NIZ     vse 
 5. K. NIEWIADOMA   POL       
 6. C. MAJERUS     LUK    isti 
...                  
22. U. PINTAR     SLO       
26. P. BATAGELJ    SLO     čas 
                    
Špela Kern je odstopila.

Cestna drika, mladinci, 133,8 km:   
 1. J. JOHANSEN    DAN   3:10:48 
 2. L. RASTELLI    ITA    +0:51 
 3. M. GAZZOLI    ITA       
 4. N. MARKL     NEM       
 5. J. STEWART    VB       
...                  
 37. A. JARC      SLO    0:55 
 54. N. ČEMAŽAR    SLO    2:45 
 80. A. OMERZEL    SLO    8:00 
115. L. SAGADIN    SLO    15:47 
                    
Marko Hozjan je odstopil.       

Julius Johansen je večino dela opravil z napadom na vzponu na Lososov hrib v zadnjem krogu. Foto: Reuters

Dirka po Franciji


Več rezultatov iskanja