Motošporti

Marquez v Aragoniji potrdil vodstvo v skupnem seštevku

Dovizioso šele na sedmem mestu
M. L.|24.09.2017 ob 15:16
Alcaniz - MMC RTV SLO, STA
Marc Marquez je utrdil vodstvo v skupnem seštevku. Foto: EPA

Marc Marquez je veliki zmagovalec motociklistične dirke za VN Aragonije v razredu MotoGP. Oder za zmagovalce je bil rezerviran za Špance, Marquezu sta se pridružila še Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo.

Tudi četrto mesto je bilo špansko obarvano, zasedel ga je najboljši iz kvalifikacij Maverick Vinales. Peti je bil Valentino Rossi, ki se je junaško ekspresno hitro vrnil po dvojnem zlomu noge.

Marquez se je z zmago utrdil v vodstvu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v razredu MotoGP, do zdaj je zbral 224 točk. Drugi je Andrea Dovizioso, ki je v Alcanizu osvojil zgolj sedmo mesto in v seštevku za vodilnim zaostaja za 16 točk. Tretji je Vinales s 196 točkami.

Lorenzo moral priznati premoč hondi
Nedeljska dirka je imela pravzaprav dva junaka - Marquez je na koncu sicer skorajda rutinsko dosegel zmago, a je moral zanjo v prvem delu dirke precej garati. Slabo štartno izhodišče, v kvalifikacijah je bil po padcu tik pred koncem le peti, mu ni omogočilo lahkega začetka, a so pri Hondi očitno za Marqueza skovali nekoliko boljšo taktiko glede pnevmatik, saj je imel vodilni v SP-ju na koncu nekaj manj težav kot Pedrosa. Ta je bil tudi v igri za zmago, a je v zadnjih krogih nekoliko spustil ritem in ni več tvegal vsega. Dolgo je sicer kazalo, da bo zmaga morda pripadla Lorenzu, ki v tej sezoni najvišje stopničke še nima, nazadnje pa je moral priznati premoč obema dirkačema na hondah, ki sta ga prehitela v zadnji tretjini preizkušnje.

Rossi - neuničljiv motociklist
Lorenzo je najbolje začel dirko, drugo mesto iz kvalifikacij je hitro spremenil v vodstvo in nato prevladoval v prvi polovici dirke v Alcanizu. Slabše je šlo Vinalesu, najboljšemu iz kvalifikacij, ki je krožil okoli četrtega in petega mesta, nazadnje pa, tudi po dobljenem boju z moštvenim sotekmovalcem Rossijem, končal tik pod stopničkami. Italijanski veteran je v Acanizu spisal še eno poglavje svoje bogate kariere in povečal sloves neuničljivega dirkača. Čeprav bi zdravniki verjetno raje videli, da bi bila pred komaj tremi tedni poškodovana in zlomljena desna noga deležna več počitka, je Rossi napovedal, da se bo hitro vrnil. V Alcanizu je brez težav zdržal vse treninge, v kvalifikacijah pa glede na svoje zdravstveno stanje poskrbel celo za manjšo senzacijo in bil tretji. Še korak dlje je naredil na dirki in bil v prvi polovici celo drugi za Lorenzem, potem pa so ga tekmeci le ujeli in drug za drugim prehitevali. Rossi se je sicer skušal upirati, a ni zdržal in nazadnje je bilo peto mesto verjetno kljub vsemu dosežek, s katerim je lahko zadovoljen.

Pedrosa: Z Marcom sva imela dobro dirko
Nekoliko manj je bil po dirki zadovoljen Pedrosa, ki je menil, da je njegov tekmec pretiraval pri branjenju položaja. "Na ciljni ravnini je delal zelo čudne manevre. Pri 300 km/h me je zaprl in mi ni pustil dovolj prostora. A sem vseeno našel način, da sem ga prehitel in potem nadaljeval do stopničk," je dejal Španec, ki je priznal, da je možnosti za zmago izgubil že na začetku. "Zaradi izbire gum medium sem moral biti previdnejši. Sicer pa sem zadovoljen, bil sem konkurenčen celoten konec tedna, z Marcom pa sva imela dobro dirko."

Marquez: Pozneje je steklo
Hondin uspeh je s prvim mestom nadgradil Marquez, ki tudi ni skrival veselja: "Težka dirka je bila, temperature pa so tudi naredile svoje. Začeti sem moral malo previdneje, pozneje je steklo, čeprav nisem imel najboljšega občutka. A kljub temu mi je uspelo, hvala navijačem in ekipi," je dejal najboljši Španec v Alcanizu. Z novo zmago, peto v sezoni, se je Marquez utrdil na vrhu SP-ja. Zdaj ima 224 točk, Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), s katerim sta bila pred današnjo dirko izenačena, a je v Španiji pripeljal le do sedmega mesta, ima zdaj 208 točk, tretji je Vinales s 196. Sledita pa Pedrosa s 170 in Rossi s 168.

Dirka za VN Aragonije, Alcaniz

MotoGP, končni vrstni red:       
 1. M. MARQUEZ   ŠPA/honda 42:06,816
 2. D. PEDROSA   ŠPA/honda   +0,879
 3. J. LORENZO   ŠPA/ducati   2,028
 4. M. VINALES   ŠPA/yamaha   5,256
 5. V. ROSSI    ITA/yamaha   5,882
 6. A. ESPARGARO  ŠPA/aprilia  6,962
 7. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati   7,455
                    
Moto2, končni vrstni red:       
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex 40:09,904
 2. M. PASINI   ITA/kalex   +0,145
 3. M. OLIVIERA  POR/ktm    0,577
                    
Moto3, končni vrstni red:       
 1. J. MIR     ŠPA/honda 25:57,607
 2. F. DI GIANNAN. ITA/honda   +0,043
 3. E. BASTIANINI ITA/honda   +0,051
                    
Skupni vrstni red (14/18), Moto GP:  
 1. M. MARQUEZ   ŠPA/honda    224
 2. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati    208
 3. M. VINALES   ŠPA/yamaha    196
 4. D. PEDROSA   ŠPA/honda    170
 5. V. ROSSI    ITA/yamaha    168
                    
Moto2:                 
 1. F. MORBIDELLI ITA/kalex    248
 2. T. LUTHI    ŠVI/kalex    227
 3. M. OLIVIERA  POR/ktm     157
                    
Moto3:                 
 1. J. MIR     ŠPA/honda    271
 2. R. FENATI   ITA/honda    191
 3. A. CANET    ŠPA/honda    173
                    

Motošporti


Več rezultatov iskanja