Nogomet

Bo tudi proti Sloveniji kitajski selektor obračunal s svojim vojakom kar na zelenici?

Nenavadno ozadje neobičajne reprezentance Kitajske do 25 let
Toni Gruden, @duledoz|24.01.2019 ob 10:26
Peking - MMC RTV SLO

Nogometna reprezentanca Kitajske do 25 let? Nasprotnik, s katerim se bo za začetek drugega selektorskega mandata pomeril Matjaž Kek, ki je za neuradni reprezentančni termin dejansko sklical reprezentanco Prve lige. (Idejo, za katero smo ne nazadnje navijali tudi v podkastu SOS odmev.)

Veliki neznani nasprotnik Slovenije
Ali sploh obstaja kakšno nogometno tekmovanje na svetu, kjer bi obstajala takšna starostna kategorija ‒ do 25 let? Kakšna kitajska C-reprezentanca je to? In to iz države, ki neizmerno veliko vlaga v nogomet, vsaj reprezentančnega izkupička pa je bore malo. Vprašanja, ki so begala ob napovedi, da bo za januar sklicana reprezentanca Slovenija, kjer 21 od 23 nogometašev prihaja iz Prve lige, v Španiji igrala pripravljalno tekmo s Kitajsko U25. In to zdaj ob uri sočasno, ko igra prava reprezentanca Kitajske četrtfinalni obračun proti Iranu na azijskem prvenstvu 2019 v Združenih arabskih emiratih.

Unikatno starostno rangirana reprezentanca je na pripravah v Španiji, pri čemer za 25 nogometašev skrbi kar 30 članov strokovnega osebja, a kljub temu so izidi porazni.

10. januarja: Excelsior (NIZ) ‒ Kitajska U25 0:0

14. januarja: Krasnodar II ‒ Kitajska U25 2:0

17. januarja: Kaiserslautern ‒ Kitajska U25 1:0

22. januarja: Concordia Chiajna (ROM) ‒ Kitajska U25 6:1

VIdeo: Kitajski selektor je med tekmo vdrl na igrišče in začel loviti lastnega napadalca.

Prvi gol, a tudi selektorjev vdor na igrišče
Končno so mladi (?) Kitajci v torek dosegli gol, proti 13. klubu romunske prve lige ob polčasu držali izid 1:1, a nato prejeli petardo v nadaljevanju. Vse to je pripeljalo do tega, da je sredi tekme na igrišče uletel selektor Šen Šjangfu in skušal fizično obračunati z napadalcem Feng Bojuanom, ki je v lanski sezoni kot posojeni igralec odigral 9 tekem v dresu hrvaškega prvoligaša Rudeš. Redko videni spopad trener ‒ igralec kar sredi tekme je preprečil eden izmed številnih članov trenerskega štaba. Kitajska U25 je očitno tekmec, kjer se morajo nogometaši bolj bati lastnega glavnega trenerja kot nasprotnikov.

Po remiju z Indijo čez noč prišel ukaz
Začnimo na začetku neobičajne zgodbe Kitajske U25. Po neuspehu na azijskih igrah avgusta lani (izpad v osmini finala) je oktobra čisto zaresna reprezentanca Kitajske, ki jo vodi sloviti Marcelo Lippi, samo remizirala brez golov proti Indiji. Neuspeh tako zaradi prestiža v soočenju dveh držav z največjim prebivalstvom na svetu, kot zaradi tega, da Indijci nogometno spadajo med pravcate palčke. Odziv državnega vrha je bil silovit ‒ ministrstvo za šport je ukazalo ustanovitev reprezentance do 25 let, za kar so morali najboljši kitajski klubi pred koncem sezone takoj čez noč prispevati skupno kar 55 igralcev, ki so se morali zglasiti v vojaškem oporišču.

Novica je bila uradno pospremljena s podobami, kako nogometaši po vojaško postriženi sedijo v vojaških uniformah v šolskih klopeh in gledajo TV-analizo tekme. Za selektorja je bil imenovan že izpostavljeni 61-letni Šen Šjangfu, nekdanji reprezentant (37 nastopov in 7 golov za Kitajsko), zapriseženi privrženec vojaških in ostrih vadbenih metod.

10 ur treninga dnevno, od tega teki za en maraton
Bizarno je kitajska nogometna zveza (CFA) zanikala, da bi se sama spomnila ustanovitve reprezentance v starostni kategoriji, ki nikjer na svetu ne obstaja. Kitajski navijači so na družabnih omrežjih spisali ogromno kritike, pri čemer so se jim pridružili tudi številni športni novinarji, ki so kritizirali nesmiselnost vojaške mlajše reprezentance. Med navijači se je samo poglobil občutek, da reprezentančno kitajski nogomet umira, medtem ko klubski ob milijonskih nakupiih tujih zvezdnikov doživlja razcvet.

A pomagalo ni, Fifa se v tem primeru ni vpletla kot se običajno ob državnem-vladnem vmešavanju v nogomet, saj bi se za kaj takega morala uradno pritožiti CFA. Zadnji mesec kitajske klubske sezone 2018 je minil brez 55 mlajših igralcev (49 iz prvoligaških klubov, 6 iz drugoligaških), ki so namesto za prvenstvene točke, vsak dan opravili po 10 ur treninga, pri čemer so opravili po štiri 10-kilometrske teke oz. so skupaj v dnevu upoštevajoč še sam pravi nogometni trening pretekli več kot maraton na dan.

Lippi vodi člansko, Hiddink pa olimpijsko
Velja poudariti, da pri Kitajski U25 dejansko ne gre prav za najboljše mlajše igralce. Štirje iz kategorije so člani Lippijeve reprezentance na azijskem prvenstvu. Sočasno potekajo tudi priprave kitajske olimpijske reprezentance, ki jo vodi Guus Hiddink in bo čez leto dni igrala mladinsko azijsko prvenstvo, kjer se bodo delile vozovnice za Tokio 2020. V omenjeni olimpijski zasedbi so zdaj igralci stari do vključno 22 let. Ravno ob preboju v četrtfinale azijskega prvenstva, kjer so Kitajci veliki avtsajderji proti Irancem, je selektor Lippi pojamral, da preprosto mora igrati z začetno postavo, ki je v povprečju starejša več kot 30 let, ker mlajših konkurenčnih nogometašev vse do mladincev preprosto nimajo.

Bo Kitajska U25 zaigrala kar v domačem prvenstvu?
Takoj po ukazu za Kitajsko U25 so zaokrožile govorice ne samo med navijači temveč tudi nogometnimi novinarji, da bi lahko novoustanovljena reprezentanca v prihajajoči sezoni 2019 zaigrala v kitajskem državnem prvenstvu. Od oktobra so sicer govorice in na splošno novice o novi vmesni reprezentanci potihnile, a vseeno ni izključena možnost, da bo Kitajska U25 postala kar klub. Za novo sezono superlige, ki se začne 1. marca, je namreč licenco po zaostritvi t. i. kitajskega finančnega ferpleja namreč dobil le 8 prvoligašev, v CSL-u pa tekmuje 16 klubov.

V ozadju predsednikova obsedenost z nogometom
Neprijetna dejstva za Kitajsko, drugo največje gospodarstvo sveta, na čelu katere je predsednik Ši Džinping. Veliki ljubitelj nogometa si je za državni cilj zastavil vzpon med svetovne velesile, pri čemer bi morali na SP-ju 2030 konkurirati celo za naslov svetovnega prvaka. Kitajska U25 je tako majhen delček tega vsedržavnega projekta, ki ravno ne teče gladko, pri tem pa bo slovenska reprezentanca Prve lige najuglednejši nasprotnik januarskih priprav v Španiji za nevsakdanjo kitajsko vojaško reprezentanco.


Nogomet


Več rezultatov iskanja