Preostali športi

V torek stavka tudi v FC Barcelona; športne ikone ogorčene

Pique: Najhujša izkušnja v karieri
R. K.|02.10.2017 ob 10:04
Barcelona - MMC RTV SLO, STA
Barcelona in Las Palmas sta tekmo odigrala pred praznimi tribunami. Pri FC Barcelona so se na ponedeljkovi izredni skupščini odločili, da se v torek pridružijo splošni stavki, prav tako so nakazali, da utegne klub izstopiti iz španske Primere. Foto: EPA

Torkovi splošni stavki, ki so jo v Kataloniji napovedale številne organizacije in tamkajšnji politiki, se bo pridružil tudi nogometni velikan Barcelona.

"FC Barcelona se bo pridružila stavki za demokracijo. Klub v torek ne bo deloval, nobena od selekcij ne bo trenirala," so sporočili iz Barce. V sporočilu za javnosti so v klubu še dodali, da ostro obsojajo nasilje španskih oblasti in policije nad Katalonci, ki so želeli svobodno izraziti svojo demokratično voljo.

Še enkrat so pojasnili, zakaj so se odločili, da bodo nedeljsko tekmo z Las Palmasom odigrali: ker vodstvo španske lige ni dovolilo preložitve tekme na drug termin. Tako je Barca dvoboj odigrala za zaprtimi vrati oziroma brez gledalcev na tribunah in zmagala s 3:0. Kot je dejal predsednik kluba Josep Maria Bartomeu, odločitev o tem, da tekmo vendarle odigrajo, ni bila povezana z varnostnim vprašanjem, šlo je bolj za način izražanja protesta proti policijskemu nasilju v mestu.

Izstop iz La lige?
Katalonski nogometni velikan je imel danes izredno skupščino, na kateri je predsednik Josep Maria Bartomeu tudi povedal, da se bodo, če bo katalonska samostojnost potrjena, odločili, ali bodo še igrali v La ligi ali ne oziroma kateri evropski nogometni ligi bi se pridružili.

Katalonske športne ikone ogorčene nad nasiljem
Nasilno posredovanje policije na katalonskem referendumu je močno prizadelo tudi športnike. Med drugimi so se hitro odzvali tudi katalonski športni zvezdniki, kot so Gerard Pique, Pep Guardiola ter brata Pau in Marc Gasol.

Nogometaši Barcelone so morali ligaško tekmo z Las Palmasom, ki je bila zaradi zaostrenih varnostnih razmer v mestu zelo vprašljiva, odigrati pred praznimi tribunami. Blaugrana je zmagala s 3:0, a zmaga tokrat ni bila v ospredju.

Eden izmed domačih zvezdnikov Pique, znan po svoji privrženosti Kataloniji (že dopoldne je na družbenih omrežjih objavil fotografijo, kako se je udeležil referenduma), je po tekmi v solzah dejal, da je bil ta dvoboj "najhujša izkušnja v karieri". "Težko je bilo igrati tekmo v takšnih razmerah. Pred tekmo je naše klubsko vodstvo skušalo doseči preložitev, a ni bilo mogoče. Prišli so do nas in odločili smo se, da bomo igrali," je dejal Pique. Katalonski klub je skušal doseči preložitev tekme, česar pa španska nogometna zveza ni dovolila.

Pique: Nisem mogel verjeti
Nogometni zvezdnik je prepričan, da stvari nikoli več ne bodo takšne kot pred nedeljo. "Nisem mogel verjeti. Domneval sem, da bodo skušali referendum preprečiti, a da bo to narejeno na miren način. Ni bilo tako, so pa vsaj po vsem svetu videli, kaj se je dogajalo. Ta odločitev je bila najslabša v zadnjih 40 ali 50 letih in vse skupaj se bo še poslabšalo," je o odzivih španskih oblasti in policije dejal Pique.

Vse skupaj bi lahko pomenilo tudi konec njegove reprezentančne kariere. Kot Katalonec, ki nikoli ni skrival svojih korenin in jih je vedno poudarjal tudi v španski reprezentanci, si je med navijači iz drugih delov Španije pridobil tudi precej zamer. Napovedal je, da bo dres zadnjič oblekel na svetovnem prvenstvu 2018, zdaj bo morda odločitev spremenil.

"Mislim, da bi še lahko igral, ker se tudi številni v Španiji zavedajo, da to, kar se je danes dogajalo pri nas, ni v redu, in verjamejo v demokracijo. Če pa ne bo tako, ne bom več igral. Če v zvezi menijo, da sem jaz težava, se lahko takoj poslovim," je pogovor z novinarji po tekmi z Las Palmasom končal Pique, ki je sicer s Španijo osvojil naslova svetovnega in evropskega prvaka v letih 2010 in 2012.

Gasol: Je bilo nasilje res potrebno?
Pred enako dilemo bi se lahko znašla tudi košarkarja Pau in Marc Gasol. Brata, ki se prek luže pripravljata na novo sezono v Ligi NBA, sta prek Twitterja ostro obsodila nasilje. "Je bilo tega res treba? Je bilo potrebno nasilje? #stopnasilju #dadialogu," je na Twitterju zapisal Pau Gasol. "Zdrav razum in človečnost morata biti nad vsem. Ne smejo izvajati nasilja nad ljudmi, ki mirno izražajo svojo voljo," pa je v katalonščini zapisal Marc Gasol.

Guardiola: Nekateri prizori so bili grozni
Oglasil se je tudi nekdanji trener nogometašev Barcelone, zdaj pa Manchester Cityja Pep Guardiola, ki je tudi glasoval na referendumu. "Nočemo jim dajati vtisa, da ne maramo Španije. Španija je neverjetna dežela, toda ljudje tam morajo razumeti, da del populacije hoče odločati o svoji prihodnosti. Španija skuša prikriti realnost, toda mediji jo bodo prikazali. Bral sem, da so bili poškodovani policisti. Poškodovani s čim? Glasovnicami? Bilo je prav nasprotno, saj so napadli ljudi z gumijastimi naboji, ki so v Kataloniji prepovedani. Neki ženski so zlomili prst. Nekateri prizori so res grozni," je povedal Guardiola.


Pau in Marc Gasol sta se oglasila na Twitterju. Foto: EPA
Pep Guardiola je med najglasnejšimi zagovorniki katalonske samostojnosti. Foto: Reuters

Preostali športi


Več rezultatov iskanja