Evropa

Nova IRA se je opravičila za smrt novinarke

Novinarka je bila ubita med spremljanjem izgredov
K. Št.|23.04.2019 ob 08:01
Belfast - MMC RTV SLO, Reuters

Kot poroča BBC, je Nova IRA za časopis The Irish News podala izjavo, v kateri je prevzela odgovornost za uboj 29-letne obetavne novinarke Lyre McKee, katere družini in prijateljem se je "iskreno opravičila".

V povezavi z njeno smrtjo je policija v okviru protiterorističnih zakonov aretirala 18- in 19-letnika, ki so ju medtem brez obtožb že izpustili. Je pa danes policija sporočila, da so v zvezi z njeno smrtjo prijeli 57-letno žensko.

McKeejeva je poročala za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih osebnosti v medijih. Njen pogreb bo v sredo v katedrali sv. Ane v Belfastu, kot je dejala njena partnerica Sara Canning, pa bo žalni obred "slavil njeno življenje".

Policija napad obravnava kot teroristični incident

Napad, ki ga severnoirska policija obravnava kot teroristični incident, se je zgodil med četrtkovimi izgredi v Londonderryju na območju Creggana. Republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, namreč že tradicionalno zaznamujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

McKeejeva je pred incidentom na družbenih omrežjih objavila fotografijo nemirov v stanovanjskem naselju Creggan v mestu Londonderry, znanem tudi kot Derry, opremila pa jo je z napisom "Derry nocoj. Popolna norost." Fotografija prikazuje avtomobil in kombi v plamenih ter posameznike, zakrite s kapucami, ki mečejo molotovke na policijska vozila. Pred usodnim strelom je stala v bližini policijskega vozila.

Miroljubni protest

Prijatelji ubite novinarke so v ponedeljek protestirali pred zgradbo, v kateri ima prostore odpadniška republikanska skupina, ki ima podporo Nove IRE in je v četrtkovem nasilju opravičevala uporaba nasilja. Na transparent z republikanskimi slogani so protestnice odtisnile svoje dlani, ki so jih obarvale z rdečo. Policija na miroljubnem protestu ni posredovala.

Skupina Nova IRA naj bi bila ustanovljena med letoma 2011 in 2012, njeni člani pa so pripadniki več manjših skupin. Med drugim tudi skupine Real IRA, ki je nastala z odcepitvijo od največje in najpomembnejše irske republikanske teroristične skupine na Severnem Irskem PIRA (aktivna med letoma 1969 in 2005).


Evropa


Več rezultatov iskanja