Zdravje

Prva ruska plavajoča jedrska elektrarna krenila čez Arktiko

Elektrarna naj bi začela delovati do konca letošnjega leta
K. Št.|23.08.2019 ob 16:57
Moskva - MMC RTV SLO, STA

140 metrov dolga plavajoča jedrska elektrarna z dvema reaktorjema lahko zagotovi energijo za mesto s 100.000 prebivalci. Potovanje elektrarne od Murmanska na severozahodu do Peveka v severovzhodni Sibiriji bo trajalo od štiri do šest tednov.

Nato pa bo elektrarna v kraju Pevek nadomestila tamkajšnjo jedrsko in termoelektrarno, z električno energijo pa bo oskrbovala večinoma naftne ploščadi na območju. Na platformi bo sicer omogočena tudi destilacija morske vode v pitno.

Podobne ladje bi prodajali tudi drugim državam

Ruska jedrska agencija Rosatom meni, da je reaktor cenejša alternativa gradnji običajne jedrske elektrarne na ozemlju, ki je ves čas pokrito z ledom. Prav tako upa, da bodo v prihodnjem desetletju podobno plavajočo jedrsko elektrarno prodali tudi drugim državam, poroča portal RT.

Akademik Lomosov so začeli graditi leta 2006, z energijo pa naj bi začel oskrbovati konec letošnjega leta.

Opozorila okoljevarstvenikov: To je Černobil na ledu

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Russia opozarjajo, da je plovilo, imenovano Akademik Lomonosov, pravi "Černobil na ledu" oziroma 'jedrski Titanik', saj bi lahko kakršna koli nesreča resno ogrozila arktično okolje. Poleg tega pa je elektrarna tudi vir radioaktivnih odpadkov.

Še posebej so zaskrbljeni zaradi morebitnih trkov plovila z vlačilci, ki jo vlečejo. "Kakršen koli incident z jedrskim gorivom na tej ladji bi imel resen vpliv na krhko okolje na Arktiki," je povedal Rashid Alimov iz organizacije Greenpeace Russia.


Zdravje


Več rezultatov iskanja