Evropa

Renzi napovedal izstop iz PD-ja in boj proti Salviniju z novo stranko

Nova Renzijeva stranka se bo imenovala Živa Italija
T. J., B. V.|17.09.2019 ob 11:53
Rim - MMC RTV SLO, Reuters, STA

44-letni Renzi bi s tem korakom lahko destabiliziral novo italijansko koalicijsko vlado, v kateri sta PD in Gibanje petih zvezd, ki sta bila prej ostra nasprotnika. Zdaj sta združila moči, s čimer sta preprečila poskus vodje skrajno desne Lige in nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija za razpis predčasnih volitev s ciljem prevzema vodenja vlade.

V pogovoru za časopis La Repubblica je Renzi dejal, da je v PD-ju, ki ga je vodil med letoma 2013 in 2018, zdaj več frakcij. Povedal je, da zapušča stranko, da bi ustvaril novo, saj meni, da PD nima vizije prihodnosti. Kot pišejo italijanski mediji, naj bi bila nova Renzijeva stranka sredinska in proevropska.

Nekdanji italijanski premier sicer ni član nove vlade, je pa odigral eno glavnih vlog pri sklenitvi zavezništva med PD-jem in Gibanjem petih zvezd ter posledičnim oblikovanjem koalicije. Renzi je svojo idejo razkril, potem ko so bile vse glasnejše govorice o njegovi nameri, da zapusti PD. Namreč v svoji stari stranki je veljal za tistega, ki razdvaja, predvsem za levo krilo stranke, ki je zvesto njihovemu predsedniku Nicoli Zingarettiju.

"Salvinijev populizem še ni poražen"

"Bojim se, da se PD ne bo mogel odzvati na Salvinijevo agresijo. V naslednjih mesecih se želim posvetiti boju proti Salviniju. Slab populizem, ki ga predstavlja, še ni poražen," je dejal Renzi. "Prihodnje mesece bom izkoristil za boj proti salvinizmu na ulicah, šolah in podjetjih," je še napovedal Renzi, ki je zatrdil, da ostaja zvest novi Contejevi vladi. Verjame, da bo ustanovitev nove stranke "dobra za vse" in bo vladi "verjetno omogočila še večjo podporo parlamenta".

Renzi je dejal, da se mu bo pridružilo 40 poslancev in poslank PD-ja, med njimi ministrica za kmetijstvo Teresa Bellanova. Vodja PD-ja je Renzijevo odločitev označil za napačno, na Twitterju pa zapisal: "Žal nam je."

Analitik Wolfango Piccoli, soustanovitelj podjetja Teneo Intelligence, meni, da kratkoročno ni verjetno, da bi Renzijev odstop zrušil vlado, da pa bo takojšnja posledica njegovega odhoda ta, da bo proces odločanja vlade postal bolj zapleten, saj bo morala upoštevati zahteve nove stranke, če bo hotela obstati.


Evropa


Več rezultatov iskanja