Evropa

Španija: Premier Pedro Sanchez sklical predčasne volitve

Glede na javnomnenjske raziskave ima največ podpore desnica
T. J.|15.02.2019 ob 11:23
Madrid - MMC RTV SLO, STA

"Med dvema možnostma ‒ narediti nič in nadaljevati brez proračuna ali dati Špancem besedo ‒ sem se odločil za drugo," je povedal Sanchez novinarjem, preden je sporočil datum predčasnih parlamentarnih volitev, ki bodo že tretje v manj kot štirih letih. Po izredni seji vlade je še dodal, da je predlagal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev za 28. april.

Sanchezovi socialisti v parlamentu zasedajo manj kot četrtino sedežev, do sedaj pa so se zanašali predvsem na podporo manjših strank, tudi zagovornikov katalonske neodvisnosti. V sredo so mu ti odrekli podporo v protest proti sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi sodelovanja pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije, ki se je začelo dan pred tem v Madridu.

Španski parlament proti predlogu proračuna; volitve najbrž aprila ali maja

Redne volitve bi morale biti leta 2020
Za dopolnila, s katerimi so onemogočili predlog proračuna za letošnje leto, je tako v sredo glasovalo 191 od 350 poslancev. Med njimi so bili poslanci konservativne Ljudske stranke (PP), liberalne stranke Ciudadanos ter tudi poslanci dveh katalonskih strank, ki zagovarjata neodvisnost te španske pokrajine.

Redne parlamentarne volitve bi morale potekati leta 2020, a se je že vse od nastopa manjšinske vlade lani poleti ugibalo, ali bo premierju uspelo izpeljati mandat. Glede na trenutne javnomnenjske raziskave bi večino v parlamentu osvojile stranke z desnega političnega spektra – PP, Ciudadanos in skrajno desna stranka Vox. Te socialistični vladi očitajo popuščanje zagovornikom katalonske neodvisnosti.


Evropa


Več rezultatov iskanja