S. in J. Amerika

Hrvaška ministrica krca Erjavca, da ni človek dialoga, on "razume njeno stisko"

Razkol na blejskem strateškem forumu
K. S.|06.09.2017 ob 16:33
Zagreb - MMC RTV SLO, STA
Pejčinović Burićeva je bila v pogovoru za hrvaški radio zelo ostra do slovenskega kolega. Foto: EPA

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je bila ostra do obnašanja in izjav slovenskega kolega Karla Erjavca glede poskusov reševanja odprtih vprašanj med Hrvaško in Slovenijo. Kot je dejala, Erjavec "absolutno ni človek dialoga". Erjavec pravi, da ji nič ne zameri in da "razume njeno stisko".

Pejčinović Burićeva je v oddaji hrvaškega radia o delu hrvaške vlade obžalovala, ker Erjavec nastopa "tako agresivno in nesramno", ter dejala, da "gre čez vse meje". Precej bolj ji ustreza premier Miro Cerar, ki da je naklonjen dialogu.

"To je njegov način komuniciranja, ki kaže tudi na določeno zvrst negotovosti. Če bi bili tako prepričani o tem, kar govorijo, ne bi bilo toliko nervoze," je izjavila vodja hrvaške diplomacije dan po udeležbi na blejskem strateškem forumu. Minister Erjavec kolegici odgovarja, da ji njenih besed ne zameri, saj da je "njena stiska" razumljiva glede na to, "da so na Bledu vsi opozarjali Hrvaško, naj se drži črke zakona".

Na blejskem forumu sta se sicer Erjavec in Pejčinović Burićeva srečala samo protokolarno.

Erjavec je v torek dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče do arbitraže. Med drugim je ocenil hrvaško zavračanje arbitražne sodbe kot "škandalozno" in kritiziral Hrvaško, češ da ima odprta vprašanja glede meje z vsemi svojimi sosedami, ne le s Slovenijo.

"Tudi Timmermans se ne strinja s Slovenijo"
Pejčinović Burićeva je danes še dejala, da so bili udeleženci foruma na Bledu, s katerimi se je pogovarjala, začudeni, ker je slovenski državni vrh izkoristil konferenco za ozke cilje - da bi obtožil Hrvaško kršitev evropske pravne zakonodaje, ker Zagreb ni priznal junijske odločitve arbitražnega sodišča o meji. Kot je dodala, se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, s katerim se je pogovarjala v torek na Bledu, ne strinja s trditvami Slovenije, da Hrvaška krši evropsko zakonodajo.

Stališča Evropske komisije, da je treba uveljaviti arbitražno sodbo, je Pejčinović Burićeva ocenila kot politično stališče Bruslja, a dodala, da komisija v sporu nima pristojnosti, kar je "sama tudi priznala". Povedala je, da se Evropska komisija in Hrvaška ne strinjata le glede tega, da je bila slovenska kršitev arbitražnega postopka takšna, da je Hrvaška morala odstopiti od arbitražnega sporazuma.

"Na srečo niso vsi kot Erjavec"
Na vprašanje, ali bi Hrvaška sprejela končno rešitev spora o meji, ki bi sledila arbitražni sodbi, je ponovila, da Hrvaška sodbe ne priznava in da se o tem v Zagrebu niso pogovarjali. Obenem je dejala, da je "kompromitirana sodba" pokazala, da Slovenija v vseh letih pogajanj o meji za približno dve tretjini svojih zahtev ni imela utemeljitev v mednarodnem pravu. "Če je nekaj morda dobro, je to, da smo v postopku prišli do položaja, ko se končno lahko lažje pogovarjamo v okviru mednarodnega prava. Prej so bile zahteve slovenske strani pretirane in nam ni uspelo doseči dogovora. Zdaj je to v realnejših okvirih," je povedala.

Glede slovenskih pritiskov za uveljavitev arbitražne sodbe je dejala, da je treba nadaljevati partnerski in enakopraven dialog ter da v Zagrebu pričakuje obisk premierja Cerarja, ki je "odprt za dialog" ne glede na različna stališča držav. "Treba je biti potrpežljiv, okoliščine niso enostavne," je povedala in dodala, da "na srečo niso vsi v Sloveniji kot Erjavec".

Če bi Slovenija poskusila blokirati vstop Hrvaške v območje schengena, meni, da lahko Hrvaška izkoristi različna legitimna sredstva za zaščito svojih interesov. "Schengensko vprašanje in vprašanje zunanjih meja ter varnosti je pomembno za celoten EU, tako da se bodo države članice EU-ja drugače postavile, kot je bilo to med slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj zaradi meje," je dejala. Kot je dodala, bo v tem kontekstu Sloveniji veliko težje, hkrati pa je Ljubljani prav tako v interesu, da Hrvaška postane del schengenskega območja.


Erjavec je dejal, da sestanek s hrvaško kolegico ob robu foruma ne bi imel smisla, saj nima nobenih pooblastil, da bi spremenila hrvaško stališče do arbitraže. Foto: BSF

S. in J. Amerika


Več rezultatov iskanja