Evropa

Irska vlada s pritožbo na pomoč Applu

Tim Cook: "Odločitev komisije je totalno politično sranje"
G. K.|02.09.2016 ob 17:23
Dublin - MMC RTV SLO, STA
Applu so bruseljski komisarji naložili, da mora Irski zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti plačati 13 milijard evrov. Foto: Reuters

Irska vlada je soglasno podprla vložitev pritožbe na odločitev Evropske komisije (EK), da mora tehnološka multinacionalka Apple državi zaradi davčnih ugodnosti vrniti 13 milijard evrov.

O odločitvi vlade bo zdaj razpravljal še irski parlament, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. EK je namreč v torek sporočil, da je bil Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti kar 13 milijard evrov. Applu so zato bruseljski komisarji naložili, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski, to pa je povzročilo nenavaden položaj.

Odločitev komisije je generalni direktor Appla Tim Cook označil za "totalno politično sranje" in napovedal, da se bo podjetje v tesnem sodelovanju z Irsko borilo, da bo odločitev, ki po njegovih besedah nima nobene pravne podlage, padla. Irska bo odločitev izpodbijala, saj se boji, da bo iz države, kjer ima sedeže več multinacionalk, odgnala vlagatelje.

Pritožbo je irska vlada pričakovano podprla, s počitnic pa se bodo predčasno zaradi problematičnega primera vrnili tudi irski poslanci. Iz vrst irske opozicije je bilo sicer mogoče slišati nasprotna mnenja, in sicer naj Irska Applovih 13 milijard evrov vzame.


Evropa


Več rezultatov iskanja