Svet

Revnih 40 milijonov Američanov - in pod Trumpom naj bi jih bilo še več

Alston opozarja pred sprejetjem davčne reforme
A. P. J.|16.12.2017 ob 17:50
Washington - MMC RTV SLO
Predlagana davčna reforma republikancev bo močno znižala davčne stopnje za korporacije, premožne in srednji razred, najrevnejše pa pustila na cedilu. Foto: Reuters

Vsak osmi Američan trenutno živi pod pragom revščine, to stanje pa se bo med predsedovanjem Donalda Trumpa še poslabšalo, opozarja strokovnjak Združenih narodov za revščino.

Philip Alston, posebni poročevalec ZN-a za skrajno revščino in človekove pravice, je dva tedna potoval po ZDA in Portoriku in bil zaskrbljen nad tem, kar je videl. Izjavil je, da je revščina v ZDA že zdaj skrb vzbujajoča, a da nekateri dejavniki kažejo na to, da se številnim Američanom v prihodnosti ne obeta nič dobrega.

Med te dejavnike je navedel dejstvo, da se je v nekaterih skupnostih na jugu ZDA znova pojavil zajedavec trakulja, da se nekateri delavci trgovske verige Wal-Mart zanašajo na vladne bone za hrano, da otroci, ki odraščajo v revščini, nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, kakovostne prehrane ali primernega izobraževanja ter da se revni pogosto znajdejo za zapahi, njihova kazenska kartoteka pa jim onemogoča tudi glasovanje.

Korporacije si manejo roke, republikanci uskladili predloga davčne reforme


"Ameriške sanje se spreminjajo v ameriško iluzijo"
Alston je tudi opozoril, da bodo nekatere napovedane reforme administracije Donalda Trumpa stanje na tem področju še poslabšale, predvsem nova davčna reforma, za sprejetje katere si prizadevajo republikanci in Bela hiša. "Ameriški kongres si na vse pretege prizadeva sprejeti zakon, ki bo pomenil najdramatičnejše povečanje neenakosti, kar si ga lahko predstavljamo." Dodal je, da bo predlagano krčenje socialnih programov uničilo "varnostno mrežo za najrevnejše prebivalce, ki je že tako močno naluknjana".

"Če se bo krčenje teh programov resnično zgodilo, bo neenakost v ZDA poletela v nebo. Ameriške sanje se hitro spreminjajo v ameriško iluzijo. ZDA imajo že zdaj najnižjo stopnjo družbene mobilnosti med vsemi razvitimi državami," je dejal Alston po poročanju Deutsche Welleja.

Uradni podatki splošnega popisa v ZDA kažejo, da 40 milijonov ljudi oziroma več kot 12 odstotkov živi v revščini. Skoraj polovica med njimi živi v globoki revščini.


Svet


Več rezultatov iskanja