S. in J. Amerika

Mueller oddal težko pričakovano poročilo o ruskem sodelovanju v Trumpovi kampanji

Naslednji koraki v rokah generalnega tožilca Wiliama Barra
J. R.|23.03.2019 ob 09:21
MMC RTV SLO

Prvi bo poročilo prebral generalni tožilec Wiliam Barr, ki se bo nato tudi odločil, kolikšen del poročila bo delil s kongresom. Voditeljem kongresa je že sporočil, da jih namerava s ključnimi ugotovitvami seznaniti v soboto in nedeljo, poroča BBC.

Uradnik ameriškega pravosodnega ministrstva je sporočil, da Muellerjevo končno poročila ne predlaga novih obtožnic. Posebni tožilec je doslej ovadil šest tesnih Trumpovih sodelavcev.

Nekdanji vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je bil za finančne zlorabe obsojen na 47 mesecev zapora ter zaradi obtožb, povezanih s preiskavo, še na dodatnih 43 mesecev. Svetovalec med kampanjo George Papadopoulos je osumljen, da je poskušal organizirati sestanke med Trumpom in ruskimi predstavniki. Svetovalec za državno varnost Michael Flynn je priznal, da je FBI-ju lagal glede srečanj z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. Trumpov odvetnik Michael Cohen je priznal, da je kongresu lagal o Trumpovih nepremičninskih projektih v Moskvi. Še en svetovalec v Trumpovi kampanji, Roger Stone, je bil obtožen januarja, med drugim poskušanja vplivanja na priče.

Mueller je vložil obtožnice tudi proti trinajstim Rusom, dvanajstim ruskim obveščevalcem in trem ruskim pravnim osebam.

Dolgo pričakovano poročilo naj bi pojasnilo vse tožbene odločitve, ki jih je posebni tožilec podal v 22 mesecih od imenovanja na položaj.

Predsednik Trump in republikanci so Muellerjevo preiskavo večkrat označili za lov na čarovnice.

Bela hiša je sporočila, da so naslednji koraki v rokah tožilca Barra. Trumpova osebna odvetnika Rudy Giuliani in Jay Sekulow sta izrazila zadovoljstvo, da je bilo poročilo oddano.

Demokrati pozivajo k objavi celotnega poročila

Marca je predstavniški dom kongresa soglasno podprl resolucijo, ki bi od pravosodnega ministrstva zahtevala objavo celotnega poročila. K temu so pozvali denimo tudi Bernie Sanders, Beto O'Rourke in Amy Klobuchar, ki so napovedali predsedniško kandidaturo. Voditelja demokratov v predstavniškem domu in senatu, Nancy Pelosi in Chuck Shumner, sta v skupni izjavi pozvala k transparentnosti in dodala, "da se Bela hiša ne sme vmešavati".


S. in J. Amerika


Več rezultatov iskanja