S. in J. Amerika

Trump: "Brez skrivnega sodelovanja. Brez oviranja. Popolna oprostitev."

Demokrati želijo videti celotno poročilo
A. P. J.|25.03.2019 ob 08:11
Washington - MMC RTV SLO, STA, Reuters

"Brez skrivnega sodelovanja, brez oviranja. Popolna in celovita oprostitev." To je bil Trumpov kratek odziv na Twitterju, potem ko je posebni tožilec Robert Mueller pravosodnemu ministru Williamu Barru predal poročilo o preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017. Trump je preiskavo znova razglasil za "nezakonit poskus strmoglavljenja oblasti" in menil, da je "škoda, da je morala Amerika to prestajati".

Njegov sin Donald mlajši je sporočil, da povzetek dokazuje, kar je vsak pri zdravi pameti že zdavnaj vedel, drugi sin Eric pa je zahteval opravičilo medijev.

Barr je v nedeljo v povzetku poročila zapisal, da Mueller ni ugotovil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde. Poročilo je zaupno, minister pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh.

Mueller dokazov o sodelovanju ni našel

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma ga razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja. Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016.

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, je sporočil, da je imel predsednik Trump prav, ko je zanikal sodelovanje kampanje z Rusi. Poudaril je še, da je vpletanje Rusije v ameriške politične ustanove, ki se nadaljuje, "nevarno in moteče".

Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller Trumpa popolnoma opral vse krivde, teorija zarote o sodelovanju z Rusi je razkrita kot prevara, demokrati pa so ujeti v mrežo laži in zavajanj.

Kongresni demokrati po drugi strani zahtevajo javno objavo celega dokumenta in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Zaslišanje Muellerja?

Predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jerrold Nadler je sporočil, da bo izdal poziv za objavo celotnega Muellerjevega poročila, ne le povzetka. Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff pa je napovedal poziv za zaslišanje Roberta Muellerja.

Nadler je zatrdil, da Muellerjevo poročilo prav gotovo ni jasno in eksplicitno opralo Trumpa krivde. Barrov povzetek naj bi le kazal, da ni bilo dokazov za oviranje pravosodja, ki bi bili brez sence dvoma.

Vsi drugi demokrati, na čelu s predsedniškimi kandidati, pa so po objavi povzetka pozvali k javnemu zaslišanju tako Barra kot Muellerja ter objavi celotnega poročila. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je zavrnila možnost zaupne predaje poročila in zahteva objavo vsega.

Po koncu Muellerjeve preiskave pa Trump še ne bo lažje zadihal, saj se proti njemu nadaljuje še več preiskav, med drugim o domnevni kršitvi pravil Trumpove ekipe in vpletanju njegovih poslov med predvolilno kampanjo.

Kremelj: Nič novega

Moskva je po objavi povzetka Muellerjevega poročila znova zanikal vpletanje v ameriške volitve. Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavil, da ni videl Muellerjevega poročila, a dodal, da je načelno stališče Rusije glede tega vprašanja znano: "Naša država se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav, vključno z ZDA."

Ugotovitve poročila so "sramota za ZDA in ameriške politične elite", je na Twitterju komentiral ruski poslanec Aleksej Puškov. Predsednik odbora za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta Leonid Slucki pa je dejal, da bodo ugotovitve poročila v tem trenutku težko karkoli spremenile v dialogu med Rusijo in ZDA.


S. in J. Amerika


Več rezultatov iskanja