Bližnji vzhod

V Bruslju se je v podporo Puigdemontu zbralo 45.000 ljudi

Število protestnikov presenetilo organizatorje shoda
B. V.|07.12.2017 ob 16:44
Bruselj - MMC RTV SLO, STA
Shoda se je po ocenah policije udeležilo okoli 45.000 ljudi. Foto: Reuters

V Bruslju se je na shodu v podporo odstavljenemu katalonskemu voditelju Carlesu Puigdemontu zbralo okoli 45.000 ljudi. Protestniki pozivajo EU, naj podpre katalonska prizadevanja za neodvisnost.

Število udeležencev je enkrat večje od načrtov organizatorjev, ki so med drugim napovedovali prihod več kot 250 avtobusov iz vse Katalonije.

Organizatorki shoda, ki poteka pod sloganom "Evropa: Zbudi se! Dvignimo se za demokracijo", sta civilnodružbeni organizaciji, ki se zavzemata za neodvisnost Katalonije, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural.

"Ne moremo zapustiti svojega predsednika, ki je tu v izgnanstvu," je za francosko tiskovno agencijo AFP na shodu dejal Antoni Llenas. "Tu smo, da nadaljujemo boj za našo neodvisnost in zahtevamo svobodo za naše politične zapornike," je dodal.

Katalonska "vlada v izgnanstvu"
V Belgiji so ob Puigdemontu še štirje ministri katalonske regionalne vlade, ki jih je španska vlada v Madridu odstavila, a sami pravijo, da so vlada neodvisne Katalonije v izgnanstvu. Puigdemont je v sredo sporočil, da za zdaj ostajajo v Belgiji, čeprav je Španija v torek preklicala evropski priporni nalog. V veljavi pa ostaja španski nalog za njihovo aretacijo.

Nekdanji katalonski predsednik se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki v Bruselj zatekel po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu. Španija je nato proti njim vložila obtožnice in zanje izdala evropske priporne naloge.

Puigdemontov odvetnik je že v soboto zatrdil, da bo Puigdemont v Belgiji zagotovo ostal vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja.


Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bližnji vzhod


Več rezultatov iskanja