Evropa

Zaradi hekerskih groženj vse več govora o vrnitvi radia v ladijsko navigacijo

Sistem eLoran razvijajo Južni Korejci
K. T.|14.08.2017 ob 06:31
Ljubljana - Reuters
Z ladjami se prepelje 90 odstotkov svetovnega tovora, zato je varnost ladijskega prometa tudi pomembno gospodarsko vprašanje. Foto: EPA

Tveganje, da bi hekerji napadli navigacijske sisteme ladij je razlog, da vse več držav razmišlja o uvedbi podpornih sistemov, ki temeljijo na radijski tehnologiji iz 2. svetovne vojne.

Ladijski in varnostni strokovnjaki opozarjajo, da se je nevarnost kibernetskih napadov v zadnjem desetletju nenehno povečevala, saj so plovila v veliki meri presedlala na satelitske sisteme, papirnati zemljevidi pa so izginili z njih, tudi zaradi izgube tradicionalnih mornarskih veščin. "Moje osebno mnenje je, da smo preveč odvisni od GNSS oz. GPS sistemov," ocenjuje Grant Laversuch, vodja varnosti na P&O Ferries, podjetju za ladijsko križarjenje. "Dobra navigacija pomeni navzkrižno preverjanje sistemov, in kaj je boljšega, kot imeti dva neodvisna elektronska sistema."

Južna Koreja na čelu prizadevanj
Uradnik južnokorejskega ministrstva za oceane in ribištvo Lee Byeong-gon pravi, da vlada dela na vzpostavitvi treh oddajnikov, kjer bodo do leta 2019 testirali eLoran, potem bo sledila širitev testiranja. Tri območja eLorana bi zadostovala za pokrivanje celotnega ladijskega prometa v regiji. Hkrati pa dodaja, da se soočajo z zaskrbljenimi prebivalci otoka Gangwha, kjer potekajo testiranja. Vlada mora namreč zagotoviti 132.000 kvadratnih metrov veliko območje za sprejemno postajo, prebivalci pa tam ostro nasprotujejo namestitvi antene, visoke med 122 in 137 metri.

Bodo tudi ZDA bolje aktivne?
Tudi ZDA so aktivne v povezavi z eLoranom. Julija je predstavniški dom sprejel osnutek zakona, ki vključuje določila o vzpostavitvi sistema eLoran ameriškega ministrstva za promet. "Osnutek zakona bo šel zdaj v senat, potem pa upamo, da bo zapisan v zakon," pravi Dana Goward, predsednica neprofitne fundacije Resilient Navigation and Timing Foundation, ki podpira namestitev eLorana, in dodaja, da ne vidi ovir, da ne bi zakonu zelene luči prižgal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Za vzpostavitev eLorana sta se izrekla tudi prejšnja ameriška predsednika George W. Bush in Barack Obama, vendar pa obljub zaradi nasprotovanja v kongresu nista nikoli uresničila.

Maja je direktor ameriških državnih obveščevalnih služb Daniel Coats v senatnem odboru jasno povedal, da se bo globalna grožnja elektronskih napadov zoper vesoljske sisteme v prihodnjih letih povečala. "Razvoj se bo najverjetneje osredotočil na motenje sistemov, kot so globalni navigacijski satelitski sistemi, kakršen je GPS," je dejal Coats.

Podoben sistem, kot je eLoran, razvijajo tudi Rusi, poimenovali so ga eChayka, uporabili pa bi ga na območju Arktike, kjer se odpirajo nove ladijske poti. A za zdaj je projekt zastal. "Očitno je, da potrebujemo takšen sistem," pravi Vasilz Redkozubov, namestnik generalnega direktorja ruskega internavigacijskega raziskovalnega in tehničnega centra. Ob tem pa dodaja, da obstaja še vrsta drugih varnostnih izzivov, omenja pa tudi pomanjkanje finančnih sredstev za tovrstne projekte.

Galileo naj bi bil natančnejši
Evropski satelitski sistem Galileo, ki naj bi prinesel natančnejši signal in boljšo pokritost z njim, je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela izvajati leta 1999, decembra lani pa je prvič postal na voljo vsem uporabnikom.V nasprotju s sistemom GPS je Galileo pod nadzorom civilnih oblasti EU-ja, ki želi z njim poleg GPS-u konkurirati tudi ruskemu Glonasu. V nasprotju z njima, ki sta sposobna locirati do nekaj metrov natančno, naj bi Galileo iz vesolja usmerjal na meter natančno.

Prve satelite so v orbito izstrelili leta 2011, sistem pa naj bi bil v celoti, ko ga bo sestavljalo do 30 satelitov, dokončan do leta 2020. A že dober mesec po začetku polnega obratovanja decembra lani je na satelitih odpovedalo devet atomskih ur.

Nekateri evropski uradniki pravijo, da je Galileo varnejši pred napadi kot GPS ali Glonas, toda številni navigacijski strokovnjaki pravijo, da je sistem še vedno ranljiv "Galileo lahko pomaga predvsem pri vdorih, toda hkrati ima pri podobnih frekvencah zelo šibek signal," pravi Parkinson.

Ker številne države ne kažejo interesa za razvoj podpornih sistemov, to vsaj za nekaj let zmanjšuje možnosti za enotno radijsko pokrivanje, namesto tega je bolj verjetno pokrivanje po posameznih območjih.

V večini držav ni politične volje
Britanske in irske pristojne oblasti so že izvedle poskusna testiranja eLorana, a so potem projekt zaustavili, saj k sodelovanju niso pritegnili evropskih držav, čigar radijske oddajnike bi potrebovali za vzpostavitev signalne mreže. Francija, Danska, Norveška in Nemčija so se odločile za izklop ali razgradnjo svojih starih radijskih oddajnikov. Velika Britanija ohranja svoj edini eLoranov radijski oddajnik na severu Anglije.

Kaže pa se zanimanje za komercialno uporabo eLorana. Britansko-ameriško podjetje Taviga preučuje možnosti za tovrstno uporabo. "Za to bi bil potreben vsaj še en radijski oddajnik, najverjetneje v osrednji Veliki Britaniji," pravi soustanovitelj podjetja Charles Curry, pri čemer dodaja, da bi podjetje potrebovalo zavezo britanske vlade, da se bo tehnologija uporabljala. Andy Proctor iz vladne agencije za inovacije previdno pravi, da bodo preučili možnost, da bi podprli tržno vodeno storitev, ki bi jo lahko potem tudi kupili kot stranka, pri tem pa dodaja, da je usmeritev zdajšnje vlade, "da ne izvaja velikih infrastrukturnih operacij, kot je eLoran."


Za razliko od GLONASS-a, ki je v uporabi samo za vojaške namene, je GPS dostopen vsem. Foto: EPA
Nedavni hekerski napad je za več ur zaustavil tudi delo v več pristaniščih po svetu. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Sistem Galileo naj bi bil v celoti vzpostavljen do leta 2020. Foto: Reuters

Evropa


Več rezultatov iskanja