Novice

Najbogatejša mesta na svetu so New York, London in Tokio

V naslednjem desetletju naj bi najbolj napredoval Mumbaj
A. P. J.|25.02.2018 ob 09:25
New York - MMC RTV SLO
V New Yorku imata sedež dve največji svetovni borzi na svetu, NYSE in NASDAQ. Foto: Reuters

Petnajst najbogatejših mest na svetu ima v rokah kar enajst odstotkov svetovnega bogastva. Na vrhu seznama so se znašli New York, London, Tokio, San Francisco in Peking.

Seznam najbogatejših mest je sestavilo podjetje za raziskave trga New World Wealth. Pri tem je upoštevalo zasebno premoženje prebivalcev določenega mesta - njihove prihranke, nepremičnine in poslovne rezultate, niso pa upoštevali morebitnih dolgov in stanja na računih mestnih oblasti.

Na vrhu seznama se je znašlo ameriško velemesto na vzhodni obali New York. Premoženje Newyorčanov je ocenjeno na tri bilijone ameriških dolarjev. Sledita London z 2,7 bilijona in Tokio z 2,5 bilijona premoženja, piše Business Insider. Petnajsterico zaokrožuje Pariz z 860 milijardami dolarjev premoženja. Uvrstitev med najbogatejših 15 mest na svetu so za malo zgrešili Houston, Ženeva, Osaka, Seul, Šenzen, Melbourne, Zürich in Dallas.

Glede na podatke izpred desetih let so v najboljši "kondiciji" mesta San Francisco, Peking, Šanghaj, Mumbaj in Sydney, saj se je ljudem v teh mestih premoženje najbolj povečalo. Po napovedih naj bi v prihodnjem desetletju imelo najvišjo rast bogastva indijsko velemesto Mumbaj.

Najbogatejša mesta na svetu (v bilijonih ameriških dolarjev)
1. New York 3
2. London 2,7
3. Tokio 2,5
4. San Francisco 2,3
5. Peking 2,2
6. Šanghaj 2
7. Los Angeles 1,4
8. Hongkong 1,3
9. Sydney 1
10. Singapur 1
11. Chicago 988 milijard
12. Mumbaj 950 milijard
13. Toronto 944 milijard
14. Frankfurt 912 milijard
15. Pariz 860 milijard


Mumbaj je gospodarsko središče Indije in dom 12. največje borze na svetu, BSE. Foto: Reuters

Novice


Več rezultatov iskanja