Novice

Novi izzivi - do leta 2030 na svetu 1,8 milijarde turistov

Rast turizma prinaša številne izzive
K. K.|31.12.2017 ob 16:34
Madrid - MMC RTV SLO, STA
Zagotoviti moramo, da bodo učinki turizma pozitivni, je posvaril generalni sekretar UNWTO-ja Taleb Rifai. Foto: Reuters

Do leta 2030 bi lahko po svetu potovalo 1,8 milijarde turistov. To pomeni, da bi se čez meje domače države na potovanje podal eden od vsakih petih Zemljanov, je sporočila Svetovna turistična organizacija (UNWTO).

1,8 milijarde turistov lahko predstavlja 1,8 milijarde priložnosti ali 1,8 milijarde katastrof, je posvaril generalni sekretar UNWTO-ja Taleb Rifai. Ljudje moramo zagotoviti, da so učinki turizma pozitivni in da prispevajo k trajnostnemu razvoju, je poudaril generalni sekretar.

Turizem vpliva na razvoj in izboljšuje svet, je prepričan Rifai. "Svet združuje na neverjetno impresiven način: dela ga manjšega, bolj povezanega, bolj informiranega in zato tudi bolj ljubečega," je poudaril.

Hkrati pa rast turizma prinaša številne izzive, vključno z onesnaževanjem, odpadki, izkoriščanjem delavcev, prostitucijo, zlorabo otrok in plenjenem naravnih virov. Letošnje leto so Združeni narodi zato razglasili za mednarodno leto trajnostnega turizma.

V svetu je vsako 11. delovno mesto odvisno od turizma. V številnih državah je ta panoga glavni vir prihodka in gonilna sila gospodarskega razvoja, so še sporočili iz UNWTO-ja.


Novice


Več rezultatov iskanja