Planinski izlet

Ni ravno za tiste z vrtoglavico: plezanje nad kaninskimi prepadi

Prva družinska ferata v Sloveniji
T. H.|18.07.2017 ob 20:27
Bovec - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija
S poletjem so na Kaninu izredno zadovoljni, krožna kabinska žičnica je začela obratovati junija, do danes pa so prepeljali že več kot 5.500 obiskovalcev. Foto: BoBo

Na Kaninu so odprli tako imenovano ferato ali z jeklenico zavarovano planinsko pot v ostenju Prestreljenika. Preplezala jo je tudi ekipa Televizije Slovenija.

Ni ravno za tiste z vrtoglavico, saj nova ferata pelje po ostenju Prestreljenika tik nad smučiščem, nekaj je tudi plezanja po klinih. V celotni dolžini 750 metrov je zavarovana z jeklenico, za pohodnike pa je priporočljiv samovarovalni komplet s plezalnim pasom in čelado, ki si ga obiskovalec lahko izposodi.

"Govorimo o prvi družinski varovani poti, ferati, v Sloveniji - poudarek je na družinski, ker je lahke težavnosti, jo lahko skoraj vsak obišče," pojasnjuje Franci Hosnar iz družbe Sončni Kanin.

Biser poti je Prestreljeniško okno
Krožna pot se začne na najvišji točki smučišča na Sedlu, na nadmorski višini 2300 metrov. Pod Prestreljeniškim oknom pa se spusti na planinsko pot, ki vodi s postaje Podi na Visoki Kanin. Biser te ferate je Prestreljeniško okno na nadmorski višini 2390 metrov, iz katerega se lepo vidi na italijansko stran Kanina in Nevejsko sedlo.

S poletjem so sicer na Kaninu izredno zadovoljni, krožna kabinska žičnica je začela obratovati junija, do danes pa so prepeljali že več kot 5.500 obiskovalcev, tako da bo poletni izkupiček predvidoma zelo blizu zimskemu.


Ferato sta preplezala tudi novinar Miloš Batistuta in snemalec Andrej Rutar, reportažo si lahko ogledate v videoposnetku spodaj.


Planinski izlet


Več rezultatov iskanja