Evrovizija

Umrl je "beli Zulu", južnoafriški glasbenik in aktivist Johnny Clegg

Prek glasbenega ustvarjanja je postal simbol demokratične Južne Afrike
M. Z.|17.07.2019 ob 10:46
Johannesburg - MMC RTV SLO, STA

Glasbenik, aktivist in antropolog Johnny Clegg je bil najbolj znan po uspešnici Asimbonanga, kar v jeziku južnoafriškega plemena Zulu pomeni Nismo ga videli. Skladbo iz leta 1987 je posvetil borcu proti apartheidu Nelsonu Mandeli. Z njo je glasbenik prvi javno pozval k izpustitvi Mandele, ki je bil zaprt, saj naj bi predstavljal grožnjo tedanjemu režimu. V Južni Afriki je apartheid obstajal vse do leta 1994, ko je Mandela postal prvi temnopolti južnoafriški predsednik.

Clegg, belopolti glasbenik, ki se je naučil govoriti in peti v jeziku plemena Zulu, je postal simbol demokratične Južne Afrike in je bil izbran, da je zapel na spominski slovesnosti ob Mandelovi smrti leta 2013.

Svojo kariero je Clegg začel pred 40 leti v rasno mešani zasedbi Juluka, ki jo je soustanovil s temnopoltim kitaristom Siphom Mchunuom. V tistem času je bila večina njegove glasbe prepovedana ‒ skladb niso smeli javno predvajali, prav tako so bili vse do padca apartheida zelo omejeni njegovi nastopi. Za francosko tiskovno agencijo AFP je pred dvema letoma glasbenik povedal: "Morali smo najti svojo pot okrog številnih zakonov, ki so nam branili, da se medrasno povezujemo."

Johnny Clegg (With Nelson Mandela) - Asimbonanga

Johnny Clegg je umrl zaradi raka na trebušni slinavki, ki so mu ga diagnosticirali leta 2015. Glasbenikov dolgoletni menedžer Ronny Quinn je ob novici o njegovi smrti dejal, da je Clegg pustil globok pečat v srcih vseh posameznikov, ki se imajo za Afričane. Spominski zapisi se vrstijo tudi na družbenih omrežjih. Enega od njih je na Twitterju prispevala južnoafriška vlada: "Pokazal nam je, kako se asimilirati in posvojiti drugo kulturo, ne da bi izgubil svojo identiteto."

"Da je lahko igral s temnopoltimi glasbeniki, je Clegg v času rasnega apartheida kršil zakon," pa je spomnil dopisnik BBC-ja iz Johannesburga Andrew Harding.

Johnny Clegg - King Of Time

Evrovizija


Več rezultatov iskanja