Kuharski nasveti

Eklerji z melonino kremo

Francoska klasika malce drugače
Oddaja Dobro jutro (recept Metke Paragi)|30.09.2017 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO
Eklerje po želji okrasimo s kremo in melono. Foto: Dobro jutro

Sestavine: 250 ml mešanice vode in mleka, 125 g masla, žlička soli, 2 žlički sladkorja, 150 g moke, 4 jajca in en beljak po potrebi.

Krema: 1 melona (očiščena in spirirana), 200 g sladkorja, 70 g koruznega škroba, pol žičke soli, sok ene pomaranče, strok vanilje, ščepec kardamoma, 3 rumenjaki, 5 žlic vode, 150 g-200 g maskarponeja, sok ene limone.

Preliv: 10 dag temne čokolade, 5 žlic vroče vode oz. po potrebi, žlica masla.

Posip: sesekljane pistacije

Za testo zavremo vodo, mleko, maslo, sol in sladkor. Odstavimo z ognja in vmešamo med stalnim mešanjem še moko. Damo nazaj na ogenj in kuhamo še nekaj minut, dokler testo popolnoma ne odstopi od sklede in dobimo kepo.

Z električnim mešalnikom v ne prevroče testo vmešamo jajca vsakega posebej. Naslednjega dodamo šele, ko se je predhodni popolnoma vpil v testo. Testo prenesemo v dozirno vrečko, izberemo širok rebrast nastavek. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, nabrizgamo 12 cm dolge in 2 cm debele črte testa. Pečemo na 200 °C vsaj 10 minut, nato na 180 °C še 20 minut oz. do zlatorumene barve. Preden vzamemo eklerje ven, pečico za 10 minut pustimo še priprto (počasno ohlajanje, da se nam ne sesedejo).

Za kremo spirirano melono, vaniljo, kardamom in pomarančni sok pristavimo na nizko temperaturo. V ločeni posodi z metlico zmešamo škrob, sol, sladkor, vodo in rumenjake. Ko melona zavre, jo tretjino prenesemo v to mešanico in močno stepemo. Odstavimo z ognja. Nato mešanico med mešanjem dodamo preostali meloni. Vremo tako dolgo, da se začne gostiti. Prekrijemo s prozorno folijo in ohladimo. Ohlajeni z mešalnikom vmešamo še maskarpone in limonov sok.

Za preliv nad paro med mešanjem stopimo čokolado, maslo in vodo, da dobimo gosto, svetlečo zmes. Ohlajene eklerje prerežemo, nadevamo s kremo. Prelijemo s čokoladnim prelivom in posujemo s pistacijami. Po želji okrasimo še s kremo in svežo melono.


Kuharski nasveti


Več rezultatov iskanja