Zabava

Kalifornijski vegani šokirani: lastniki slavne veganske restavracije vzrejajo govedo za zakol

Restavracija Cafe Gratitude priljubljena tudi med zvezdniki
K. S.|01.05.2016 ob 16:38
Los Angeles - MMC RTV SLO
Restavracija Cafe Gratitude se je specializirala za slastne, a zdrave veganske jedi. Foto: Cafe Gratitude Facebook

Hollywoodski vegani so razjarjeni ob odkritju, da lastnika najuglednejše kalifornijske verige veganskih restavracij ne samo, da jesta meso, ampak celo vzrejata živali za zakol na svoji farmi v Severni Karolini. Stvari so šle tako daleč, da lastnika restavracije Cafe Gratitude zdaj dobivata grožnje s smrtjo.

"Ljudi je obsedla prava sla po linču," je za Hollywood Reporter povedal lastnik Matthew Engelhart, ki z ženo Terces vodi restavracijo, priljubljeno tudi med zvezdniki.

Kampanja proti Cafe Gratitudu se je po spletu naglo razmahnila, na Facebooku so postavili stran "Bojkotirajte Cafe Gratitude", lokalu organizirano podeljujejo slabe ocene na referenčnih uporabniških straneh, v petek pa so celo organizirali protestni shod pred restavracijo. "Žalosti me, da se ljudje počutijo tako prevarane zaradi odločitev, ki sva jih sprejela v zasebnosti svojega doma, da je vse skupaj preraslo celo do groženj s smrtjo," je povedal Engelhart.

Vse skupaj se je začelo prejšnji teden, ko so zagovorniki pravic živali odkrili dobro leto dni star Tercesin zapis na spletni strani Engelhartove farme Be Love Farm, v katerem sta sporočila, da sta po 40 letih vegetarijanstva in 12 letih veganstva ponovno prešla na vsejedstvo, ob tem pa objavila fotografije goveje juhe in hladilnik, poln kosov govejega mesa. Engelhart pravi, da na farmi sedem let gojita piščance - a zgolj za jajca, govedo pa pet let, a od tega prodajata zgolj mleko, sir in maslo, medtem ko meso zgolj delita s svojimi "prijatelji, sosedi in skupnostjo".

Veganstvo kot ideologija
Novica je šokirala številne vegane, redne stranke restavracije, ki trdijo, da sta Engelharta zgradila svojo znamko tudi s celotno vegansko filozofijo, ne le zgolj z vegansko ponudbo. Ta filozofija naj bi bila zdaj s "šokantnim" razkritjem povsem spodkopana, njuna znamka pa ena velika prevara. "Razlog, zakaj smo tako razburjeni, je, ker je veganstvo ideologija," razlaga Carrie Christianson, avtorica Facebookove strani, ki poziva k bojkotu. "Podpiraš restavracijo, za katero meniš, da ima to filozofijo, na koncu pa se izkaže, da je nima. Vegani bi morali vedeti, da ima ta restavracija farmo, na kateri koljejo živali."

Engelharta sta prvo Cafe Gratitude odprla leta 2004 v San Franciscu, leta 2011 pa se je veriga naglo širila po južni Kaliforniji, pri čemer so v širitev investirali tudi nekateri slavni, kot je glasbenik Jason Mraz. Leta 2014 so nato odprli še sestrsko restavracijo Gracias Madre, ki streže brezmesne mehiške jedi, medtem ko hčerka Engelhartovih Mollie z igralcem Woodyjem Harrelsonom vodi veganski bistro Sage Organic Vegan Bistro, ki ga prav tako oskrbuje farma Be Love. Vse lokacije so postale stalnice zvezdnikov, od Jaka Gyllenhaala do Beyonce, ki se v njih radi ustavljajo na lahkem, zdravem kosilu.

Engelharta svojo vrnitev k "ekološkemu, obnovljivemu" uživanju mesa razlagata kot zavedno kulminacijo večletnega dela na njuni farmi. "Začela sva opazovati naravo in opazila sva, da narava ne obstaja brez živali," razlaga Matthew. "Tudi naravno kmetijstvo ne. Veste, ne morete kupiti organske zelenjave, ki ne bi bila pognojena z živalskim gnojem."

A medtem ko se Engelharta trudita, da bi svojo odločitev naslikala kot zasebno ruralno popotovanje, ločeno od svojega dela v urbanih restavracijah, se zdi kritikom njuno upravičevanje slepljenje samih sebe, češ da so lokali ter lastnika in njune odločitve neločljivo povezani ter da je tisto najbolj moteče sprenevedanje in hinavščina. Nekateri redni gostje so sicer Engelhartoma ob vsem pogromu stopili v bran, češ da naj kritiki raje uperijo svoj bes v tovarniško predelovanje mesa in da tudi dalajlame ne bi nehali podpirati, če bi začel jesti meso.

Izdani, zavedeni ...
A zagovorniki so v manjšini, precej glasnejša je prva skupina, v katero sodi tudi glasbeni zvezdnik Moby, ki je pred nekaj meseci odprl svojo vegansko restavracijo Little Pine. "Iskreno upam, da opustita vzrejo živali za hrano," je zapisal na Facebooku, veganski TV-kuharski mojster Jason Worbel pa: "Ljudje se počutijo zavedene, izdane in menijo, da je restavracija, ki so jo tako ljubeče podpirali vsa ta leta, izgubila svoj kompas. Moj težko zasluženi denar so porabili za neetične in krute namene, ki niso v skladu z mojimi vrednotami. In res menim, da bi morala družba bolj javno objaviti nove prakse na farmi, ne pa, da to najdeš skrito v nekem obskurnem blogu."

Engelharta sta nad pogromom šokirana. "Mislim, da na tem planetu ni organizacije, ki bi storila več za promocijo rastlinske prehrane kot midva," se brani Matthew. "Premaknila sva jo iz dogme v žanr. V vseh naših lokalih postrežemo 28.000 obrokov tedensko. V vseh naših restavracijah delamo izključno krožnike na osnovi rastlin, pa naju napadajo. Ni mi jasno."

Na očitke, da sta okoli veganstva zgradila cel kult, v resnici pa prakticirata nekaj ravno obratnega, pa: "Iz nekega razloga sva postala mama in oče veganskega gibanja. Nikdar se nisva javila za to. Noro je. Ali protestniki preverjajo prehrano vseh drugih lastnikov veganskih restavracij? Ali preverjajo prehrano lastnikov Whole Foods (veriga trgovin z zdravo prehrano, op. a.)? Osupla sva. In verjemite mi, obstaja veliko veganskih lokalov, katerih lastniki niso vegani ali pa imajo druge neveganske lokale. Imam pravico, da si premislim. In, mimogrede, nikdar jim nisem niti povedal, kaj sem. Vse, kar sem jim povedal, je, da je moja restavracija veganska. In še vedno je! In vedno bo!"


Cafe Gratitude je priljubljeno shajališče takih zvezdnikov, kot so Beyonce, Ariana Grande, Sacha Baron Cohen in Jake Gyllenhaall. Foto: Cafe Gratitude Facebook
Farma Be Love Farm v Severni Karolini oskrbuje s sadjem in zelenjavo kar nekaj lokalov zakoncev Engelhart. OČitno pa na njej vzrejajo tudi govedo za zakol. Foto: Cafe Gratitude Facebook
Lastnika sta prek družbenih omrežij dobila toliko groženj, da se morata samo še braniti pred vsemi očitki in zatrjevati, kako je bistveno samo to, da restavracije ostajajo veganske. Foto: Cafe Gratitude Facebook
Obroki, ki jih strežejo pri Gratitudu, so polni motivacijskih sporočil. Foto: Cafe Gratitude Facebook

Zabava


Več rezultatov iskanja