Iz sveta znanih

Bill Cosby na svobodi: proces razveljavljen

Cosby (za zdaj) odkorakal s sodišča kot svoboden človek
K. K.|17.06.2017 ob 18:09
Filadelfija - MMC RTV SLO
Cosby je zapustil sodišče brez besed. Igralec je odkorakal s sodišča kot svobodni človek, ker se porota ni mogla zediniti glede odločitve. Foto: Reuters

Sojenje zaradi spolnih zlorab 79-letnemu padlemu zvezdniku Billu Cosbyju se je končalo brez obsodbe, ker se porota ni mogla zediniti glede odločitve.

Cosbyja je spolnega nadlegovanja obtožilo okoli 60 žensk, toda že pred začetkom sojenja je bilo jasno, da bo igralčeva usoda odvisna zgolj od enega primera. Osrednje ime je bila Andra Constrand, ki je vložila tožbo, toda porota se je že drugič znašla na mrtvi točki, zato ga sodišče ni obsodilo.

Constrandova, nekdanja trenerka košarke na univerzi Temple (ki jo je obiskoval tudi Cosby), v tožbi sicer trdi, da jo je zvezdnik leta 2004 omamil in nato spolno zlorabil. S podobno zgodbo se je oglasilo še več kot 50 žensk, a ker naj bi se zlorabe zgodile pred desetletji, je večina primerov že zastarala.

Sodnik Steven O'Neill je po poročanju spletne strani Variety dejal, da je porota "na mrtvi točki". Cosby je ob končni odločitvi sodnika deloval pomirjen in skoraj osupel. Nekaj časa je ostal na stolu nepremičen, nato pa je sodno dvorano zapustil brez besed.

Le nekaj minut po razveljavitvi primera se je oglasil tožilec Kevin Steel, ki je naznanil, da bodo obnovili primer. Sodnik O'Neill pa se je zahvalil poroti za "pogumno dejanje". "Žal mi je za vas. Za vedno mi boste ostali v srcu in bodite hvaležni za to, kar ste storili za pravosodni sistem," je še povedal porotnikom, ki so se odločali skoraj 52 ur, O'Neill.


79-letni komik in igralec bi se lahko znašel za zapahi do deset let, če bi sodišče odločilo, da je kriv po treh točkah zaradi težjega spolnega napada, sicer pa se je v zvezi s spolnimi napadi oglasilo na ducate žensk. Foto: Reuters

Iz sveta znanih


Več rezultatov iskanja