Foto: Velenjska promenada, lep primer krajinske arhitekture

Prenovili so jo leta 2014

Velenjska promenada je bila na mednarodnem natečaju za arhitekte, oblikovalce, gradbeni sektor in industrijo Iconic Awards izbrana za najboljši projekt v kategoriji prostorskega načrtovanja.

18. avgust 2017 ob 15:22
Velenje - MMC RTV SLO, STA
Prenovo velenjske promenade je zasnoval tamkajšnji arhitekt Dean Lah. Foto: Enota arhitekti

Strokovna komisija jo je opredelila za "lep primer uspešne krajinske arhitekture s sodobnim urbanim značajem". Nagrado bodo podelili 4. oktobra v Münchnu.

"Zelo šik" velenjsko promenado smo vam v pogovoru z arhitektom podrobneje predstavili že lansko poletje. Vabljeni k branju prispevka in ogledu fotografij.

Zaradi dotrajane urbane opreme so velenjsko promenado leta 2014 prenovili po zasnovi velenjskega arhitekta Deana Laha iz projektantske hiše Enota, ki je v lanskem pogovoru za MMC odločitev za beli beton označil za zelo zavestno: "Ob tem, da je uporaba betona racionalnejša, kot je uporaba kamna, smo iskali material, ki bi lahko konkuriral velikim asfaltnim površinam, ki jih v mestu ne manjka. Kot veste, asfalt z leti zelo posvetli, zato smo potrebovali material, ki bi jasno ločil novo osrednjo prireditveno os, namenjeno pešcem, od preostalih površin."

Od izvedbe je Lahov projekt prejel že nekaj priznanj: lani je zmagal v kategoriji javni prostor na tekmovanju arhitekturne revije The Plan, dobil je posebno omembo v sklopu nagrade S. Arch Award 2016 in bila nagrajen kot tretja zanimiva točka krajinske arhitekture v Evropi, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Iconic Awards je prvo mednarodno arhitekturno in oblikovalsko tekmovanje, ki se osredotoča na medsebojno vplivanje disciplin, piše na uradni spletni strani.


A. K.
Fotogalerija:

Drugo


Spominski poklon Jožetu Toporišiču, usidranemu v spomin mnogo generacij

Sprejeta novela zakona o obveznem deležu za umetnost v javnih investicijah

Pred 400 leti so se zagovarjali zadnji metliški protestanti

S podelitvijo oblikovalskih nagrad se je začel 15. Mesec oblikovanja