Moda

Umrl je veliki modni oblikovalec Karl Lagerfeld

Več kot 35 let kreativni vodja hiše Chanel
A. K.|19.02.2019 ob 12:30
Pariz - MMC RTV SLO, STA

V zadnjih tednih je bil po poročanju francoskih medijev krhkega zdravja in je zato januarja izpustil dve Chanelovi modni reviji. Po poročanju francoske modne revije Closer so ga zaradi poslabšanja zdravja v ponedeljek zvečer prepeljali v neimenovano pariško bolnišnico. Novico o smrti oblikovalca so iz bolnišnice sporočili v torek dopoldne, vzrok smrti pa še ni znan.

Poleg kreativnega vodenja luksuzne modne hiše Chanel (od leta 1983) je bil tudi na čelu italijanske modne hiše Fendi, ki slovi po izdelkih iz krzna in usnja. Imel je tudi lastno modno znamko, katere logotip je zaznamovala njegova ikonična podoba: beli lasje, speti v konjski rep, in črna sončna očala. Vedno je nosil rokavice brez prstov in poškrobljene ovratnike, pogosto je imel v rokah pahljačo.

Lagerfeld je bil znan po tem, da je skrbno varoval podatke o svojem resničnem datumu rojstva, a velja, da je bil rojen leta 1933 v Hamburgu. Večkrat je izjavil, da je plemiškega rodu, vendar je bil po dostopnih podatkih "zgolj" sin premožnega lastnika tovarne za pridelavo in uvoz kondenziranega mleka, Otta Lagerfeldta, in njegove žene Elisabeth.

Hodil je na zasebno šolo, nato pa se vpisal na licej v Parizu, kjer se je osredotočil na risanje in zgodovino. Pozneje je priimek spremenil v Lagerfeld, češ da zveni "bolj komercialno". Modno kariero je začel kot asistent Pierra Balmaina, ustanovitelja zveneče modne hiše Balmain, pozneje pa je oblikoval kolekcije visoke mode pri hiši Jean Patou. Sprva njegove kreacije modne srenje niso navduševale, tudi sam se zgodnjih 60. spominja kot časa, ko se je dolgočasil, zato se je želel vrniti v šolo, a se je nato raje posvetil "študiju življenja" in dve leti preživel pretežno na plažah.

Sem kot karikatura samega sebe, in to mi je všeč. Je kot maska. In zame je beneški karneval vse leto.

Karl Lagerfeld

Leta 1963 je začel oblikovati za rimsko hišo visoke mode Tiziani, že 1964. pa prišel nazaj v Pariz k hiši Chloe, kjer je kmalu bedel nad celotnimi kolekcijami. Leta 1970 je na kratko sodeloval z rimsko hišo Curiel, a ostal zvest Chloe. Od leta 1965 je sodeloval s hišo Fendi, zanje je oblikoval krzno, oblačila in modne dodatke. Posvečal se je tudi oblikovanju kostumov za gledališče, med njimi za slovita milansko Scalo in dunajski Burgtheater, pa Salzburški festival.

Mednarodna slava je prišla v 80., ko se je zavihtel na čelo hiše Chanel, prav on je bil tisti, ki je v logotip umestil prepletena C-ja. Ostalo je, kot pravijo, zgodovina ... Chanelove slavne muze je izbiral lastnoročno, vsakih nekaj let si je izbral (lepo in bogato) dekle, ki se je nato pod žarometi pojavljalo v Chanelovih kreacijah in Lagerfelda spremljalo na družabnih dogodkih in rdečih preprogah.

Med najbolj ikoničnimi so bile denimo Ines de la Fressange, Claudia Schiffer, Vanessa Paradis, Kate Moss, v zadnjem času pa Cara Delevingne in Kendall Jenner ter Lily-Rose Depp in Kaia Gerber, prva hči Paradisove, druga Cindy Crawford. Navduševal se je tudi nad igralkami, očarale so ga denimo Diane Kruger, Julianne Moore, Tilda Swinton, Kirsten Stewart, pa, morda manj pričakovano, tudi popzvezdnice, kot sta Lily Allen in Miley Cyrus.

Karl Lagerfeld je precej prahu dvigal s svojimi izjavami. Veliko pomembnosti je pripisoval (svoji) zunanjosti, tako je leta 2001, ko je v 13 mesecih izgubil 42 kg, pojasnil: "Naenkrat sem si zaželel, da bi se lahko oblačil drugače, da bi nosil oblačila, ki jih oblikuje Hedi Slimane. A zaradi teh kosov, ki so jih nosili zelo, zelo suhi fantje – ne pa moški mojih let – sem moral shujšati vsaj 40 kg. Vzelo mi je točno 13 mesecev." Pozneje je njegova skrajna dieta, ki jo je posebej zanj sestavil zdravnik Jean-Claude Houdret, postala tudi predmet knjige Dieta Karla Lagerfelda.

Kot omenjeno, je bil znan tudi po tem, da je bil vedno brez dlake na jeziku, pogosto je kritiziral tako slavne osebnosti kot navadne smrtnike, pogosto na osnovi njihovega videza. Trdil je, denimo, da (pre)suhe manekenke motijo samo "debele mamice, ki z vrečkami čipsa sedijo pred televizijo".

Neizmerno je oboževal svojo belo mačko Choupette, za katero je nekoč izjavil, da bi se želel poročiti z njo, napovedal naj bi tudi, da bo mački, ki je prava zvezda družbenih omrežij, po smrti zapustil vse svoje imetje.

Iz hiše Chanel so sporočili, da bo Lagerfelda na mestu glavnega oblikovalca nasledila Virginie Viard, dozdajšnja namestnica umetniškega direktorja in že tri desetletja njegova "desna roka".

Svet mode žaluje za "zadnjim velikim genijem"
Na Lagerfeldovo smrt so se že odzvala tudi številna znana imena iz sveta mode. Oblikovalka Donatella Versace je na družbenem omrežju Instagram zapisala, da se je genialnost Karla Lagerfelda dotaknila življenj veliko ljudi, še posebej njenega ter življenja njenega brata Giannija.

"Ta novica me je zelo užalostila. Karl je bil genij in vedno tako prijazen ter velikodušen z menoj tako na osebni kot poklicni ravni,"je na Instagramu zapisala britanska oblikovalka Victoria Beckham. "Počivaj v miru, dragi Karl, hvala za vse tvoje iskrice ... hvala, ker si v ta težki svet prinesel toliko lepote in lahkotnosti, toliko barv v to sivino, toliko duha v to mračno obdobje," je na Instagramu zapisala nekdanja manekenka Carla Bruni. Dodala je, da bo modna ikona manjkala tako njej kot vsemu svetu.

Hči oblikovalke Sonie Rykiel in dedinja njenega modnega imperija Nathalie Rykiel je za televizijo RTL Karla Lagerfelda označila za "zadnjega velikega genija, ki je odšel po Yvesu Saint Laurentu". Poudarila je, da je bil neobičajen, nenavaden, poln talenta, inteligenten, kulturen in neutruden.

Izvršni direktor modnega imperija LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arnault je za francosko tiskovno agencijo AFP ob Lagerfeldovi smrti dejal, da se je poslovil ustvarjalni genij, ki je iz Pariza naredil svetovno prestolnico mode, Fendi pa za eno najbolj inovativnih italijanskih modnih hiš. "Veliko mu dolgujemo," je poudaril.


Moda


Več rezultatov iskanja