Zanimivosti

Pariške ulice preplavile pisane smetiščne skulpture

Portugalski umetnik pri ustvarjanju uporablja najrazličnejše odpadke
M. Z.|24.01.2019 ob 11:52
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters

Portugalski umetnik Artur Bordalo, ki ustvarja pod imenom Bordalo II., je na ulicah francoske prestolnice v okolici Francoske narodne knjižnice postavil razstavo z naslovom Pariški sporazum (Accord de Paris). S tem se je navezal na pariški sporazum o podnebnih spremembah, ki je bil sprejet konec leta 2015. S svojimi umetninami iz smeti želi Portugalec opozoriti na uničevanje okolja in ljudi spodbuditi k razmišljanju in ukrepanju.

Bordalo II. je postavil živobarvne skulpture in umetnine, ki ponazarjajo živali. Pri svojem ustvarjanju je uporabljal različne odpadke, ki jih je nabral v reciklažnih centrih, na smetiščih in na ulicah. "Poglavitna ideja ni v tem, da se da iz smeti ustvariti nekaj čudovitega. Bolj kot to želim, da se ljudje ustavijo in razumejo, kaj stoji zadaj," je za Reuters povedal Bordalo.

Umetnik je iz smeti ustvaril prizore iz narave, osredotočil pa se je na živalske motive. "Ker so živali bolj podobne ljudem kot rastline," je pojasnil Bordalo, ki je v preteklosti s svojimi umetninami okrasil že kar nekaj mest po Evropi, ZDA in Aziji. Vstop na območje pariške razstave, katere slovesno odprtje bo konec tega tedna, bo brezplačen, na prodaj pa bo vseh 30 razstavljenih skulptur. Cene se gibljejo od 2500 pa vse do 25 tisoč evrov.

Mouse Lemur Piece done for Accord de Paris solo show opening at 26th 14h at 10-12, Avenue de France, 75013 Paris with @galerie_mathgoth #bordaloii #accorddeparis #mathgothgallery #paris #countdown

Half Owl done for my next show ACCORD de PARIS opening at 26th Jan, 14h with GALERIE MATHGOTH 10-12, Avenue de France, 75013 Paris #bordaloii #accorddeparis #mathgothgallery #paris #countdown


Zanimivosti


Več rezultatov iskanja