Zanimivosti

Švicarska garda železne čelade zamenjala s plastičnimi

Nove čelade so nastale s pomočjo 3D-tiskalnika
M. Z.|24.01.2019 ob 10:40
Vatikan - MMC RTV SLO

Člani vatikanske švicarske garde, ki velja za eno najstarejših in hkrati najmanjših oboroženih sil na svetu, bodo svoje značilne uniforme obogatili z novimi čeladami. Na prvi pogled se nova različica sicer ne razlikuje veliko od stare, bodo pa razliko gotovo občutili gardisti, saj so nove čelade znatno lažje in bolj zračne od predhodnic.

Stare železne čelade, ki so jih izdelovali v Avstriji, so namreč tehtale dva kilograma, nove, ki so jih s pomočjo 3D-tiskalnika izdelali v Švici, pa samo 570 gramov. Ob tem so nove čelade, ki so narejene iz termoplastike, tudi za polovico cenejše. Stroški za izdelavo ene se gibljejo okoli 800 evrov.

"Moramo v korak s časom," je ob tem povedal poveljnik garde Christoph Graf. Predstavnik za stike z javnostjo je dodal, da so se železne čelade v poletnih mesecih izredno hitro segrele in oteževale delo gardistov. S pomočjo zasebnih donacij je garda ob 513. obletnici svoje ustanovitve že prejela 98 čelad, v kratkem pa naj bi jih dobili še 22. Stražo papeža Frančiška sicer sestavlja okoli 110 moških.

Ena najmanjših in najstarejših oboroženih sil
Glavna naloga gardistov je varovanje papeža, ki ga spremljajo tudi na njegovih potovanjih, in prebivalcev ter obiskovalcev Vatikana, sicer pa imajo predvsem ceremonialno in protokolarno vlogo. Gardist lahko postane vsak švicarski državljan katoliške veroizpovedi, ki je služil vojaški rok v švicarski vojski ter ni zagrešil kaznivih dejanj. Vsak kandidat mora imeti končano tudi visoko šolo, visok mora biti najmanj 174 cm ter star od 19 do 30 let. Žensk gardisti v svoje vrste ne sprejemajo, čeprav v prihodnosti dopuščajo tudi to možnost. Služba gardista traja od 2 do 25 let.


Zanimivosti


Več rezultatov iskanja