Zanimivosti

Zdravniško potrdilo za tiste, ki naročajo brezglutensko zaradi modne muhe

Lastnik White Moose Caféja tudi proti veganom in kričečim dojenčkom
K. S.|08.09.2016 ob 09:10
Dublin - MMC RTV SLO
White Moose Café je zaslovel že lani, ko se je Paul Stenson močno razjezil nad slabo recenzijo. Foto: White Moose Café

Paul Stenson, lastnik bistroja White Moose Café v Dublinu, je zaslovel s svojimi gorečimi, nemalokrat tudi duhovitimi tiradami proti veganom, doječim materam in kričečim otrokom. Zdaj je Stenson znova udaril in napovedal vojno brezglutenski "muhi".

Stenson je na Facebooku White Moose Caféja zapisal, da bo vsak, ki zaprosi za brezglutensko hrano, moral predložiti zdravnikovo potrdilo, s katerim bo dokazal, da trpi za celiakijo, zato lahko uživa le brezglutenska živila.

Irski gostinec se je za to drastično potezo odločil po srečanju s stranko, "ki nas je prosila, če ji spečemo brezglutenske palačinke, ko pa smo jo vprašali, ali trpi za celiakijo, ni niti vedela, kaj ta beseda pomeni, in je nato naročila navadne, glutensko bogate palačinke". "Od zdaj naprej bodo morali gostje, ki zahtevajo brezglutensko hrano, predložiti zdravnikovo potrdilo, v katerem je zapisano, da trpijo za celiakijo. Gostje, ki sledijo brezglutenski modni muhi in ki ne vedo niti, kaj gluten je, naj se že j***o zberejo in jedo običajno hrano kot vsi drugi," je zapisal.

Ukrep je, pričakovano, naletel na kar nekaj ostrih kritik, a Stenson se v svoji bitki proti brezglutenski modni muhi ne uklanja in spet izkazuje svojo vero v tisto krilatico, da je vsaka reklama dobra reklama, poroča spletna stran Fine Dining Lovers.

Zato je prvi najavi dan pozneje sledila še druga: "Dragi bolniki s celiakijo, kar nekaj vas meni, da mora biti včerajšnji zapis šala in da ne morem biti resen z zdravniškim potrdilom. Naj vam zagotovim, da ni nobena šala in da sem smrtno resen. Prav tako resen, ko sem rekel, da bom doječim mamam računal pristojbino za točenje tujih pijač, ali ko sem zagrozil, da bom dal pomirjevalo kričečim dojenčkom, ali ko sem obljubil, da bom na kraju postrelil vegane. Če morda niste opazili, so vse objave na tej strani smrtno resne in je nujno, da jih jemljete dobesedno. Tako da, če ste resnični bolnik s celiakijo ali pa le trpite za psihološko motnjo, znano kot intoleranca do glutena alias "sproti-si-izmišljujmo-sindrom", prosim, vedite, da se na tej strani nikdar ne šalim."

Proti negativnim kritikam z varnostno kamero
Stenson je precej zgražanja povzročil že lani, ko je vse tiste goste, ki o njegovem lokalu pišejo slabe recenzije, "subtilno" spomnil, da "so ujeti na varnostnih kamerah". "Dragi gostje, preden pustite slabo oceno na našem Facebooku, naj vas spomnim, da imamo v našem bistroju nadzorne kamere, ki vestno snemajo te iste ljudi, kako se bašejo s hrano in s kruhom pomažejo svoje krožnike," je oktobra zapisal Stenson, ki ima sicer v lasti še dublinski hotel Charleville Lodge.

"Če niste zadovoljni z našo hrano, nam povejte TAKRAT, KO JO JESTE, in, kar koli že storite, NE JE J***NO POJESTI. Z veseljem vam bomo ponudili drugo jed, ki bo morda bolj odgovarjala vaši izbrani paleti okusov. Na ta način vam ne bo treba pisati negativne ocene PO OBEDU, ki bi lahko ogrozila do zdaj neomadeževani sloves našega bistroja. Vaše pripombe bi rešili tam in takrat, nobena slaba ocena ne bi bila potrebna in vsi bi živeli srečno do konca svojih dni."

Kuharji pred izzivom
Čeprav je Stensonovo podajanje pripomb precej drastično in grobo, pa je široko razmahnjena brezglutenska muha nedvomno težava za mnoge gostince, predvsem pa tiste vrhunske kuharje, ki tedne sestavljajo svoj degustacijski meni, ki naj bi bil najboljši odraz njih samih in njihove kuharske filozofije.

In če so nekateri popustili in so pripravljeni tudi na naraščanje števila takih gostov, za katere so sestavili prav poseben meni (denimo Uroš Štefelin iz Vile Podvin), pa spet drugi opozarjajo, naj modne muhe ob vstopu v njihovo restavracijo pustijo pred vrati. Tako je denimo Ana Roš iz Hiše Franko svoj septembrski meni uvedla z opozorilom: "Kuhanje je kot umetnost. Manj barv sme slikar uporabiti, bolj monotone bodo njegove slike. Popolnoma enako velja za hrano. V dobro jed je vloženega veliko dela, veliko kuhanja. Vsaka nepotrebna dieta kuharju otežuje njegovo delo. Zato razen za zares bolne: sprostite se in uživajte!"


Polica z brezglutenskimi izdelki v eni od trgovin v Franciji. Foto: Reuters
Zaradi porasta povpraševanja po brezglutenski in veganski hrani je vse več lokalov uvedlo tudi tovrstno ponudbo. Foto: Reuters

Zanimivosti


Več rezultatov iskanja