Evropa

Zambija uvaja obvezno testiranje na HIV, do leta 2030 želi virus izkoreniniti

Virus ima okoli 1,2 milijona Zambijcev
Ksenja Tratnik|20.08.2017 ob 07:56
Lusaka - MMC RTV SLO
Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (podatki so za leto 2015) je v Zambiji z virusom okuženih okoli 85.000 otrok, starih do 14 let. Foto: EPA

Zambijski predsednik Edgar Lungu je na začetku tedna dvignil veliko prahu z oznanilom, da bodo vsi, ki bodo poiskali pomoč v zdravstvenih zavodih, obvezno testirani na HIV, ne da bi prej pridobili njihovo soglasje. V Svetovni zdravstveni organizaciji obveznemu testiranju nasprotujejo in se zavzemajo za prostovoljno testiranje.

Največ novih obolelih na jugu in vzhodu Afrike
Podatki za lansko leto kažejo, da je s HIV-om živelo 36,7 milijona ljudi. Države na vzhodu in jugu Afrike so območje, kjer je HIV najbolj razširjen, v njih živi okoli polovica vseh ljudi, okuženih s HIV-om, torej več kot 18 milijonov. Kljub naporom držav in različnih organizacij se virus še širi, zato glavni cilj ostaja predvsem padec števila novookuženih, pri čemer glavno vlogo igra ozaveščanje prebivalcev o širjenju oz. preprečevanju širjenja virusa. Med državami, kjer je HIV-a največ (prevalenca), so Svaziland, Bocvana, Lesoto, Južna Afrika, Etiopija, Kenija, Malavi, Uganda, Tanzanija, Zimbabve in Zambija.

Število novookuženih s HIV-om: leta 2000 so se z virusom okužili trije milijoni ljudi, leta 2010 2,2 milijona, leta 2016 pa 1,8 milijona. Cilj Svetovne zdravstvene organizacije je, da ta številka do leta 2020 pade na 500.000, leta 2030 pa na 200.000. (Vir: WHO)

Zambija je med afriškimi državami z najvišjim deležem prebivalstva z virusom HIV. Prvi primer aidsa so v državi ugotovili leta 1984, najhitreje pa se je virus širil v 90. letih prejšnjega stoletja. V 16-milijonski državi ima HIV 1,2 milijona ljudi, med njimi je okoli 85.000 otrok, starih do 14 let, kažejo podatki organizacije Unaids za leto 2015. Statistika kaže, da je prevalenca okužbe 17-odstotna med odraslimi, starimi med 15 in 49 let, pri čemer je višja med ženskami kot moškimi. HIV je občutno bolj razširjen v urbanih predelih države (18,2-odstotna prevalenca) kot na podeželju (9,1-odstotna prevalenca), pri obeh pa se v obdobju od leta 2001 zmanjšuje. Najbolj so ogrožene ženske v urbanih predelih (21-odstotna prevalenca).

.

Pričakovana življenjska doba za Zambijko je 53,4 leta, za Zambijca pa 49,2 (podatki so za leto 2010).

Z novimi zdravili in terapijami padec števila okuženih
Spodbudno je, da se v zadnjih letih število novookuženih zmanjšuje. Kot piše v poročilu za Zambijo, so po več desetletjih nenehnega povečevanja števila okuženih velik preboj storili med letoma 2011 in 2014, ko so z novimi antiretroviralnimi zdravili močno znižali število prenosov okužbe mater na novorojenčke. To je sicer glavni način okužbe otrok. Leta 2014 je rodilo 75.411 okuženih žensk, med katerimi jih je 68.820 prejemalo učinkovita zdravila, s katerimi so preprečili prenos virusa. Tako se je delež mater, ki so prenesle virus na otroka, zmanjšal s 24 odstotkov leta 2009 na manj kot devet odstotkov leta 2014.

Velik napredek so dosegli tudi na področju zdravljenja že okuženih, z novimi zdravili in zdravljenji pa se je znižala tudi smrtnost tistih, obolelih za aidsom. Leta 2000 je umrlo 50.000 obolelih, leta 2014 pa 19.000.

Obvezno testiranje v najbolj kritičnih državah?
Debate o uvedbi obveznega testiranja se pojavljajo že dolgo, najbolj se je o predlogu razpravljalo na vrhuncu širitve virusa. Kot piše na spletni strani WHO-ja, je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton leta 2006 podprl predlog, da bi uvedli obvezno testiranje v državah, kjer je prevalenca bolezni več kot pet odstotkov, pri čemer je poudaril, da bi bila to možnost le v tistih državah, v katerih obolelih niso diskriminirani.

Oblasti v indijski zvezni državi Goa so leta 2006 predlagale obvezno testiranje pred poroko, Kitajci pa so želeli testirati vse zaposlene v turističnem sektorju. Kritiki tovrstnega pristopa so dejali, da bi to pomenilo kršitev pravice do zasebnosti, stigmatiziralo ljudi in njihove družine, pojavil pa bi se tudi črni trg z negativnimi testi.

Strokovnjaki WHO-ja so pod drobnogled vzeli možnost obveznega testiranja v državah podsaharske Afrike, njihov sklep pa je bil, da na kratek oz. srednje dolgi rok to ni izvedljivo. Kot so opozorili, je treba upoštevati socialni, ekonomski in kulturni vidik, predvsem pa so opozorili na ključni pomen izboljšanja zdravstvene oskrbe, ki bi v primeru odkritja okužbe omogočil ustrezno terapijo. Ob tem so poudarili tudi široko prisotno nevarnost stigmatizacije bolnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija podpira koncept t. i. petih C-jev (5 Cs), zapisanih v poročilu leta 2012: soglasje, zaupnost, svetovanje, natančnost testov in povezava s preventivo, zdravljenjem in nego. Osebe morajo dati soglasje, da privolijo v testiranje, o postopku morajo biti natančno poučene. "Obvezno oz. vsiljeno testiranje ni nikoli priporočljivo, ne glede na to, od kod pride vsilitev oz. ukaz, bodisi da so to skrbniki, partnerji, člani družine, delodajalci ali kdo tretji," piše na spletni strani.


Lungu ima ambiciozen načrt: do leta 2030 želi izkoreniniti HIV v državi. Foto: EPA
Z novimi terapijami se je močno izboljšala kakovost življenja obolelih z virusom in tudi podaljšala njihova življenjska doba. Foto: EPA
Ozaveščanje o varni spolnosti je ena ključnih komponent boja proti širjenju HIV-a. Foto: EPA
Po ocenah Unaidsa v Zambiji trenutno živi okoli 380.000 otrok, starih do 17 let, ki so osiroteli zaradi aidsa. Foto: EPA

Evropa


Več rezultatov iskanja