Margarine v Sloveniji skoraj brez transmaščob. Precej drugače v pekarskih izdelkih.

Institut za nutricionistiko

Margarine na policah trgovin v Sloveniji praktično ne vsebujejo več škodljivih transmaščob, drugače pa je v pekarnah in slaščičarnah, kažejo prvi izidi državnega raziskovalnega projekta 'Trans maščobe v živilih".

Transmaščobe so škodljiva sestavina živil, zato je za zdravje dobro vnos čim bolj omejiti, so sporočili z Instituta za nutricionistiko. Tam so letos začeli izvajati triletni državni raziskovalni projekt, v katerem nameravajo izmeriti izpostavljenost prebivalstva transmaščobam. Raziskava nastaja v sodelovanju z ministrstvom za zdravje.

21. oktober 2016 ob 12:44
Ljubljana - MMC RTV SLO
Najslabši vpliv na zdravje imajo transmaščobe, vključno s proizvodi z delno hidrogeniziranimi olji, kot je margarina. A raziskava slovenskega inštituta kaže, da so margarine na policah skoraj brez transmaščob. Foto: BoBo

V prvi fazi izvajanja so preverili obseg dodajanja delno hidrogeniranih maščob v obdelana živila, saj se v njih najdejo največje količine transmaščob. Določili so tudi količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah. Osredotočili so se tako na margarine, ki so potrošnikom na prodaj v trgovinah, kot na trde rastlinske maščobe, ki se prodajajo v veleprodaji za nadaljnjo proizvodnjo živil, piše v sporočilu za javnost.

Ker je znano, da največje količine škodljivih transmaščob lahko najdemo v živilih z dodanimi delno hidrogeniranimi maščobami, so v prvi fazi izvajanja raziskovalnega projekta preverili obseg dodajanja delno hidrogeniranih maščob v procesirana živila, določili pa smo tudi količine transmaščob v rastlinskih trdih maščobah.

Maloprodajne margarine skoraj brez
Rezultati so pokazali, da margarine v maloprodaji (na trgovskih policah) v Sloveniji transmaščob praktično ne vsebujejo. Nasprotno smo znatne količine transmaščob našli v približno tretjini trdih rastlinskih maščob, ki jih uporabljajo nosilci živilske dejavnosti pri proizvodnji nepredpakiranih živil, predvsem pekarne in slaščičarne.

Takšne maščobe se prodajajo na debelo v veleprodaji. Tako potrošnikom v trgovinah niso dostopne. A ker se uporabljajo kot sestavina v drugih živlih, lahko vseeno ogrožajo zdravje ljudi.

Ugotovitve potrjujejo, da bi bilo vsebnost transmaščob v živilih tudi v Sloveniji dobro omejiti z ustreznimi predpisi, sporočajo z instituta.

Škodljivost potrjuje ameriška longitudinalna študija
Nasičene maščobe v maslu in rdečem mesu povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, njihovo nadomeščanje z nenasičenimi maščobami, kot so oljčno olje ali losos, pa je zdravju koristno. Tako je pokazala obsežna ameriška študija, ki so jo pripravljali več kot 30 let. Študija, v kateri je sodelovalo več kot 120.000 ljudi, ki so 32 let na vsaki dve ali štiri leta odgovarjali na vprašalnik o prehrani, življenjskem slogu in zdravju, je bila objavljena v medicinski reviji JAMA Internal Medicine.

Video: Tarča na temo transmaščob v Sloveniji


Al. Ma.
Transmaščobe so za proizvajalce zanimive ne le zato, ker so cenejše, temveč tudi zato, ker so obstojnejše in manj topne. Foto: Tarča

Zdravje


NIJZ opozarja: Če potujete na Kosovo, se cepite proti ošpicam

Domovi za ostarele bodo tožili ZZZS. Zanj in za ministrstvo tožbe neupravičene.

Na Kosovu izbruhnila epidemija ošpic

Program ambulantne kardiološke rehabilitacije se bo širil po Sloveniji