Zdravje

Salmonela v Osnovni šoli Lucija

Okužbo so potrdili pri devetih učencih in eni zaposleni
Sa. J., Erter Pust, Televizija Slovenija|28.03.2019 ob 20:02
Lucija - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Na Osnovi šoli Lucija so v zadnjih dveh tednih odkrili več okužb s salmonelo. Na šoli še niso odkrili vira okužbe, so pa za Televizijo Slovenija potrdili, da se je s salmonelo okužilo devet otrok, 90 pa jih je imelo lažje prebavne težave. Štiri učence so zaradi hudih težav sprejeli v izolsko bolnišnico, zadnji je bolnišnico zapustil danes.

Vir okužbe naj bi bila šolska kuhinja, od kod naj bi nepravilno termično obdelano živilo prišlo v šolsko kuhinjo, pa pristojni še ugotavljajo.

Prejšnji teden sta šolo obiskali dve inšpekciji, zdravstvena in inšpekcija za varno hrano, ki sta odvzeli brise, a nepravilnosti nista ugotovili. Na šoli so medtem okrepili ozaveščanje in higienske ukrepe. Ravnateljica šole Tanja Vincelj je povedala, da so poostrili dezinfekcijo kuhinje, jedilnice in sanitarij, kjer tudi visijo plakati o higieni rok. V milnikih so razkužila mešana v kombinaciji z milom.

Preiskujejo druge izbruhe po Sloveniji

Boris Kopilović, specialist epidemiolog in vodja preiskave, je povedal, da preiskujejo tudi druge izbruhe po Sloveniji. Če bodo ugotovili isti sel salmonele, pomeni, da gre za istega dobavitelja. Neuradno je Televizija Slovenija izvedela, da naj bi šlo za mesni izdelek, ki je salmonelo prinesel še na dve ljubljanski osnovni šoli.

Več o izbruhu salmonele v Osnovni šoli Lucija si oglejte v spodnjem prispevku novinarke Televizije Slovenije Erter Pust.


Zdravje


Več rezultatov iskanja