Azija z Oceanijo

Ko se ti dvigne - DDV

Po dokončanem študiju na Zavod za zaposlovanje?
Mi. Li.|06.10.2012 ob 07:58
Ljubljana - MMC RTV SLO
Novi val predlogov za varčevalne ukrepe: poleg tiskanih medijev vlada predlaga višjo stopnjo DDV-ja še za hrano za hišne živali, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve javne higiene, za uporabo športnih objektov, dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja ter frizerske storitve. Foto: MMC RTV SLO/EPA

V tem tednu je slovensko javnost razburil varčevalni predlog vlade Republike Slovenije. Nekateri predlog zagovarjajo, velika večina mu nasprotuje, kar nekaj pa se je iz njega ponorčevalo.

Vlada RS je predstavila predlog za zmanjševanje primanjkljaja, ki znižuje plače v javnem sektorju, hkrati pa uvaja tudi nove stare davščine ter zvišuje DDV za nekatero blago in storitve. Poleg tiskanih medijev vlada predlaga višjo stopnjo DDV-ja še za hrano za hišne živali, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve javne higiene, uporabo športnih objektov, dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja ter frizerske storitve.

Predlog je slovenske uporabnike Twitterja dodobra razburil. Višja stopnja DDV-ja za hrano za hišne živali ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja? Tviteraši niso navdušeni!

V rdečih številkah tudi univerza
V ponedeljek je na fakultetah, akademijah in visokih strokovnih šolah prvič za klopi sedlo približno 18 tisoč študentov, ki se veselijo novega šolskega leta, hkrati pa jih skrbi možnost glede zaposlitve po končanem študiju. Ljubljanska univerza je v rdečih številkah, njen rektor Stane Pejovnik je razkril, da bo kritično prihodnje leto, ko bodo prvikrat vpisovali veliko število petih letnikov druge bolonjske stopnje. Glede na to, da bo ta vpis predstavljal dodatno obremenitev za univerzo, si Pejovnik ne predstavlja, kako bi lahko ob tej dodatni obremenitvi še eno leto krčili sredstva.

Na Zavodu za zaposlovanje RS je prijavljenih več kot 15 tisoč diplomantov, oktobra pa jih pričakujejo še dodatnih 600. Stanje je iz leta v leto slabše. Avgusta 2008 je bilo brezposelnih diplomantov 6.591, tri leta pozneje 11.784, letos pa že skoraj 16 tisoč.

Dvoboj Tita in Jesusa dobil prvi
V torek in v sredo se je odigral 2. krog skupinskega dela Lige prvakov, največ pozornosti sta požela obračuna v Lizboni in v Manchestru. Na Portugalskem je Barcelona z 2:0 odpravila Benfico, srečanje sta odločila Alexis Sanchez in Cesc Fabregas. Precej razburljivejši je bil sredin derbi med Manchester Cityjem in Borussio iz Dortmunda, ki se je končal brez zmagovalca (1:1).

Šlo je za obračun nemških prvakov in angleških milijarderjev, ki so ga, vsaj po prikazani igri na zelenici, prepričljivo dobili Nemci. Na veliko žalost njihovih navijačev številnih izjemnih priložnosti niso izkoristili in so se morali po uspešno izvedeni 11-metrovki Maria Balotellija v izdihljajih tekme zadovoljiti zgolj s točko.


Zaradi dviga DDV-ja bi lahko propadli številni slovenski časopisi. Foto: BoBo
Vladni predlog za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja je požel veliko kritik, tudi lastnikov hišnih živali. Foto: EPA
Vlada predlaga dvig DDV-ja tudi za frizerske storitve. Foto: EPA
V ponedeljek so v središču Ljubljane priredili sprejem brucev. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Trener Barcelone Tito Vilanova (na fotografiji) je v Lizboni dobil trenerski dvoboj s strategom Benfice Jorgejem Jesusom. Foto: EPA

Azija z Oceanijo


Več rezultatov iskanja