Grafika MMC RTV SLO
Grafika MMC RTV SLO

Skupno poslušanje radijskih iger v vrtcih poteka prek spletne strani RTV Živ žav, kjer so poleg radijskih iger na voljo tudi druge multimedijske vsebine primerne za otroke do 8 let. Za festival so izbrali radijske igre za najmlajše, to je od starosti 6 mesecev in naprej, ki so nastale v okviru projekta B-AIR in radijske igre za otroke stare 3 ali več let.

Bogastvo zvočnega okolja za najmlajše

V sklopu skupnega poslušanja v slovenskih vrtcih je Radio Slovenija v sodelovanju s strokovnjaki izdal zloženko Bogastvo zvočnega okolja za najmlajše, zakaj je pomembno kakšen zvok in glasba obdajata predšolske otroke.

Radijske igre za najmlajše

Glasbena kuhinja - ko žlica postane prvi instrument. In domača kuhinja koncertni oder.

Čebljanje -glasbena zgodba ob možnem skupnem zvočnem ustvarjanju živali, dreves in majhnih otrok govori o glasovnem ustvarjanju malčkov in malčic.

Morje - po morju plava starodavna Riba Faronika, stara kot morje, v katerem plava, stara kot svet, ki ga skrbno čuva. Svet sožitja.

Radijske igre za malo večje

Zmaj v operi - pravljica o dogodivščinah zmajev Rožljaja, Danteja in Žlampaja.

Tatinska gostija - pravljica o lačnem ježku, skozi katero bodo otroci vzljubili rime

Medved in klobuk - pravljica o sodelovanju in povezanosti, v kateri ima glavno vlogo veter

Junaška pravljica -zgodba o pravljici, ki si je zlomila nogico in otrocih, ki sta ji pomagala, tako je tudi bolnišnica postala del pravljice

Predavanje za starše

16.15. Poslušajmo skupaj, predavanje z neposrednim prenosom na MMC TV
Predavateljice: sr. Katarina Habe, dr. Katarina Zadnik, dr. Katarina Kompan Erzar
Vabimo na predavanje in delavnico skupnega poslušanja, ki bo potekala s predstavitvijo radijskih pravljic in raziskovanjem bogatega sveta, ki se nam odpira z zvočnimi in glasbenimi vsebinami; čarobni svet radijskih pravljic in radijskih iger je tudi prostor za odnos med starši in otroki. Za otroka in tudi za nas, odrasle, je bistvenega pomena, da smo slišani, da nekdo sliši naše najbolj nežne vzgibe, naš notranji svet, naše želje in hrepenenja in se nanje odzove tako, da ga lahko slišimo tudi mi. Vendar to ni tako enostavno, poslušanje je v resnici prava umetnost, ki se je učimo vse življenje. Kako se lahko v odnosu z otrokom zares osredotočimo na poslušanje, kako otroku omogočimo, da zares posluša? Na kaj naj bomo pozorni, kako izključiti vse motilce pozornosti? To je sposobnost, ki raste v odnosih in se oblikuje s skupnim poslušanjem že od prvih trenutkov življenja naprej. Spremljate prenos predavanja v živo na tej povezavi.

Dodatne informacije o Festivalu radijske igre za dojenčke in malčke: b-air@rtvslo.si

O projektu B-AIR

Festival radijske igre za dojenčke in otroke je del triletnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.