Begunska kriza
V starem letalu so v ponedeljek skušali pretihotapiti 11 nezakonitih prebežnikov. Foto: EPA
Policija je prebežnike kmalu prijela. Foto: EPA

Dodaj v

Madžarska nad organizacije, ki pomagajo prebežnikom

Vietnamce in Afganistance tihotapili s starim letalom
18. januar 2018 ob 11:53
Budimpešta - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Na Madžarskem spet pripravljajo ukrepe proti nezakonitim prebežnikom. Po osnutku novega zakona naj bi vlada obdavčila vse organizacije, ki iz tujine prejemajo sredstva za pomoč tem ljudem.

V bližini meje bi pridržali vsakogar, ki bi migrantom pomagal. Madžarska vlada namreč meni, da nezakonite migracije varnostno slabijo vso Evropo.

"Nezakonite migracije so varnostna grožnja vsej Evropi in lahko desetletja bistveno vplivajo na njeno prihodnost," je sporočilo madžarske vlade, ki je predstavila nekaj poudarkov zakonodajnega predloga, s katerim želi otežiti delo vseh, ki pomagajo prebežnikom.

Predlog zakona vsebuje obdavčitev vseh organizacij, ki iz tujine pridobivajo sredstva za pomoč nezakonitim prebežnikom. Te organizacije bi se morale registrirati, njihova dejavnost pa bi bila obdavčena po 25-odstotni stopnji.

"Varuhi evropske meje"
Vlada Viktorja Orbana, ki se je v sporočilu za javnost označila za varuhinjo zunanje evropske meje, pripravlja še ukrep, s katerim bi lahko v osemkilometrskem pasu od meje pridržali vsakogar, ki kakor koli pomaga prebežnikom. V nekaterih primerih se ta ukrep lahko razširi na celotno madžarsko ozemlje.

Čeprav vlada v predstavitvi ni izrecno omenjala Georgea Sorosa, je jasno, da skuša s temi ukrepi zajeziti vpliv ameriškega milijarderja, ki s financiranjem projektov odprte družbe velja za velik trn v peti madžarskih konservativnih političnih struj.

Prebežnike tihotapili z letalom
Medtem pa na Madžarskem odmeva tudi primer tihotapljenja prebežnikov v starem ukrajinskem propelerskem letalu iz 40. let prejšnjega stoletja. Madžarska policija je sprožila preiskavo, potem ko je v ponedeljek sredi noči na poljih nedaleč od Kallosemjena blizu ukrajinske meje pristalo v Kijevu registrirano lahko letalo AN-2.

Policist, ki takrat ni bil v službi, je slišal letalo, ko je preletelo njegovo hišo, in sprožil alarm. Oblasti na zasneženi njivi našle zapuščeno letalo, brez motorja ali posadke, s pomočjo policijskih psov in toplotnih kamer pa so kmalu prišli na sled osmim vietnamskim in trem afganistanskim prebežnikom. Vseh 11 so pridržali, osebe, ki stojijo za akcijo, pa še iščejo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
aless70
# 18.01.2018 ob 12:11
Je v tem kaj spornega, če ukrepajo proti organizacijam, ki vzpodbujajo/omogočajo nezakonita dejanja?
Bo kmalu "sporno" tudi ukrepanje proti tihotapcem mamil, ali kako?
SF0100
# 18.01.2018 ob 12:11
Edino pravilno.

Čestitam Madžarski za boj za ohranitev Evrope!
conanbarbarian
# 18.01.2018 ob 12:13
Katere so te organizacije v Sloveniji, ki iz tujine prejemajo sredstva za pomoč tem ljudem ? Novinarji na delo.
Damny
# 18.01.2018 ob 12:13
Nic spornega. Madzarske notranje zadeve se ticejo le njih.
Micesar
# 18.01.2018 ob 12:13
Za odkup aviona se zanima SV.
ST11
# 18.01.2018 ob 12:18
Kaj v besedi "nezakoniti" (prebezniki), ki ste jo sami zapisali, ni jasno, da je sploh treba komentirati ukrepe drzave, ki si zeli spostovanja svojih zakonov.
S5
# 18.01.2018 ob 12:25
"Policist, ki takrat ni bil v službi, je slišal letalo, ko je preletelo njegovo hišo, in sprožil alarm. Oblasti na zasneženi njivi našle zapuščeno letalo, brez motorja ali posadke, s pomočjo policijskih psov in toplotnih kamer pa so kmalu prišli na sled osmim vietnamskim in trem afganistanskim prebežnikom."

Še ena cvetka RTV-ja. Letalo brez motorja. Kaj pa je potem policist slišal ter kako je letalo priletelo na polje in kaj lahko vidimo na fotografijah za propelerjem in pred pilotsko kabino.

BRAVO!
nemarjak09
# 18.01.2018 ob 12:16
Vsaj eni ki se skrbijo za prihodnost EU civilizacije. Bravo.
Bratko
# 18.01.2018 ob 12:30
Saj ne vem ali so Madžari edini, ki so normalni v EU ali so edini, ki imajo jajca.
Bivši uporabnik
# 18.01.2018 ob 12:28
"Navaden populizem. Nemci bodo sprejeli toliko migrantov kot bodo hoteli. kakšen varuh meje lepo vas prosim."

Tudi javno podpiranje ilegalnih migracij , rušenje suverenih držav in hujskanje, kot to eni počnete, bi moralo biti kaznivo dejanje.
alkum
# 18.01.2018 ob 12:19
Naj tudi naši veleumi razmislijo o tem
ocalar_1
# 18.01.2018 ob 12:24
Ukrepi Madžarske so povsem na mestu; prav bi bilo, če bi jih uvedle tudi ostale države EU.
delfino_
# 18.01.2018 ob 13:19
Saj ne vem ali so Madžari edini, ki so normalni v EU ali so edini, ki imajo jajca.

Sprehodi se malo po ulicah zahodnoevropskih mest pa ti bo takoj marsikaj bolj jasno...
pobrisan
# 18.01.2018 ob 13:03
conanbarbarian

Katere so te organizacije v Sloveniji, ki iz tujine prejemajo sredstva za pomoč tem ljudem ? Novinarji na delo
-------------------------------------

Malce obširneje.

George Soros, rojen kot George Schwartz, je Kazarski Žid iz Madžarske. Rodil se je leta 1930 v Budimpešti. V času 2 sv.vojne je sodeloval z nacisti pri organizaciji Judenrat, katera je bila sestavljena iz Židov, ki so reševali svojo kožo tako, da so iskali in izdajali svoje »ljudstvo« nacistom. Soros je v 60 minut trajajočem intervjuju s Steve Kroftom dejal da ne obžaluje kolaboracije z nacisti, saj bi v nasprotnem primeru nekdo drug opravljal njegovo delo. Že kot najstniku mu ni bil problem izdajati svoje ljudi, le zakaj mislimo da dela dobro stvar sedaj?

Zanimivo se mi zdi, da levičarji podpirajo človeka, ki je sodeloval z nacisti?!?

Soros pripravlja teren za Rothschilde in njihov prevzem Balkana. Že v začetku 1990 je v Srbiji ustvaril in financiral tri velike organizacije: Fondacija za otvoreno društvo, Helsinski odbor, NUNS, ANEM, OTPOR in Srbski center proti vojni. Kmalu se je pojavilo feministično gibanje Žene u Crnom. Soros želi s temi organizacijami, katere so orodje za dosego ciljev kulturnega marksizma spremeniti srbsko kulturo in izbrisati njihovo identiteto. Tukaj se ne gre le za politični vpliv ampak za celotno preoblikovanje srbske družbe. Z nenehnim obsojanjem genocida, kriminalnih dejanj in kolektivne krivde želijo v Srbih povzročiti negativna čustva do svoje domovine. Seveda ima svoje lovke razpredene po vseh državah bivše Juge.

Rusija je prepovedala delovanje vseh Sorosovih organizacij, ker delujejo “proti Rusiji”. Na eni izmed fakultet so celo zažgali in zasegli knjige povezane z njegovo organizacijo. Spet nekaj kontradiktorno s pogledi naših levičarjev.

George Soros je leta 2002 prejel častni znak svobode Republike Slovenije za njegove zasluge pri spodbujanju in razvijanju odprte demokratične in humane družbe v sodobnem svetu ter za zasluge pri uveljavljanju odprte, strpne in razsvetljene civilne družbe v Sloveniji. Odlikovanje mu je podelil Milan Kučan. Soros je vesel ker je danes spet skupaj s prijatelji, s katerimi je sodeloval pri Skladu za odprto družbo (Open Society Fund) in zdaj pri Mirovnem skladu (Peace Foundation). Slednjega je ustanovil, kot je sam dejal, da bi nadaljeval idejo prvega sklada in v Sloveniji vzbudil zanimanje za demokracijo na širšem območju in v svetu. Omenil je še, da se je s slovenskim predsednikom že večkrat srečal. Podelitev odlikovanja Sorosu je predlagal Mirovni inštitut, podprli pa so ga: Slovenska filantropija, multimedijski center Kibla, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Studia humanitatis, IEDC – Poslovna šola Bled, KUD France Prešeren in komisija predsednika republike za odlikovanja. Dnevnik je januarja 2002 poročal, da je fundacija Georgea Sorosa v tem letu za sofinanciranje slovenske kulture prispevala 150.000 dolarjev. Mednarodni projekti v sklopu regionalnega programa Arts and culture network program (A&CNP), ki jih financira Soros, so od leta 1995 podprli več kot 70 mednarodnih dogodkov pri nas, ter udeležbo umetnikov in strokovnjakov na 200 prireditvah po svetu. Med projekti, ki jih v Sloveniji podpira Soros, je (bil) tudi časopis Medijska preža (Media Watch). Izdajal ga je razvpiti Mirovni inštitut, ki je naveden med nevladnimi organizacijami, ki želijo tožiti Republiko Slovenijo zaradi odnosa do beguncev. Poleg so še Amnesty International, Slovenska filantropija, Greenpeace, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Pravnoinformacijski center nevladnih organizacij itd. Skratka, izbrana »smetana« t. i. demokratičnega socializma. Ob tem naj spomnimo, da je časopis Medijska preža nehal izhajati v začetku leta 2014, menda zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev. Mirovni inštitut je tudi v poročilu za 2014 navedel financerje, med katerimi je Sorosova organizacija Open Society Fundations.

POP TV in AKANAL sta slovenski komercialni televizijski postaji podjetja Pro Plus. Pro Plus je v lasti Central European Media Enterprises, s sedežom na Bahamih, katero je ustanovil Ronald Lauder, politični aktivist in »človekoljubec«. Ronald je tudi predsednik Svetovnega Židovskega Kongresa. Central European Media Enterprises je postala last Ameriške multinacionalke Time Warner, od katerih je v prejšnjih dveh letih Soros kupil okoli 4 milijone delnic. Naključje?

Humanitarne in nevladne organizacije so v resnici družbe, katerim namen se je infiltrirati v družbo in izpodkopavati temelje družbe znotraj svojih mej. Soros vodi dolgo mrežo lažnih humanitarcev, kateri širijo sprijene ideje kulturnega marksizma.
lončekkuhaj
# 18.01.2018 ob 12:19
Pravna država in spoštovanje zakonov je temelj Evrope in tega, kar imamo in bi si drugi radi polastili brez zakonov.

Ta veliki režiserji zmešanjega sveta in z malho denarja pa zlorabljajo stiske ljudi.

Podpiram.
Deep_G
# 18.01.2018 ob 12:27
Bravo Madžari!
Rockos
# 18.01.2018 ob 13:16
SamoRes: Navaden populizem. Nemci bodo sprejeli toliko migrantov kot bodo hoteli. kakšen varuh meje lepo vas prosim.

Kot bodo hoteli? Kdo hoteli? Nemci? Prebivalci? Politiki? Razne kvazi humanitarne organizacije? Podjetja, ki iščejo ceneno delovno silo? Kdo so ti, ki naj bi to "hoteli?
delfino_
# 18.01.2018 ob 13:17
Čeprav vlada v predstavitvi ni izrecno omenjala Georgea Sorosa, je jasno, da skuša s temi ukrepi zajeziti vpliv ameriškega milijarderja, ki s financiranjem projektov odprte družbe velja za velik trn v peti madžarskih konservativnih političnih struj.

Oprostite, nek premeteni bogatunski avtsajder financira ideološko zblaznele projekte razbitja družbene kohezije tujih držav in vi se čudite ker se države tega branijo??? Niso vsi hlapci.
MZ
# 18.01.2018 ob 12:47
Evropejci moramo na zahtevo organov pokazati papirje...tu pa so čez mejo hodile množice mladih moških (netipično za begunce) in začuda ni bilo nobenih težav, če so bili brez papirjev, vsi rojeni 1.1.2000, ali pa se niso mogli spomniti niti svojega imena. Z dopuščanjem tega je EU sama sebe ustrelila v koleno.
xes
# 18.01.2018 ob 12:47
je jasno, da skuša s temi ukrepi zajeziti vpliv ameriškega milijarderja, ki s financiranjem projektov odprte družbe

Zakaj neki ta miljarder ne financira teh projektov odprte družbe pri sebi doma?
SpicyWeiner
# 18.01.2018 ob 12:29
micesar
Za odkup aviona se zanima SV.


S katerim bodo lahko končno nadomestili trenutno mogočno transportno letalo slovenske vojske
Binder Dandet
# 18.01.2018 ob 12:52
@SamoRes:
"Čez Slovenijo gre manj migrantov kot leta 2005, tu se pa ustvarja umetna panika in od 100 prosilcev za azil povprečno ostaneta v Sloveniji dva. "

Torej je žica delovala?:)

Res je, da so tokovi bili že pred 10, 15 let. Ampak vmes se je zgodila migrantska kriza in se danes zavedamo problema.
mali_piscek
# 18.01.2018 ob 12:50
Svojčas smo imeli tako omalovažujoče mnenje o Madžarih. Danes Madžarsko lahko občudujemo, kako urejeno državo ima, ki izpolnjuje svoje osnovno poslanstvo - skrb za lastne državljane.
genniuuss
# 18.01.2018 ob 12:48
počasi bo postalo jasno in glasno,
od kje tako velika želja po " beguncih ",

manymany,- biznis.
smallbudget
# 18.01.2018 ob 12:48
Po osnutku novega zakona naj bi vlada obdavčila vse organizacije, ki iz tujine prejemajo sredstva za pomoč tem ljudem.

To zahtevam tudi od naše sedanje oz. bodoče vlade. Dosti je že te "občutljive tematike".
Poleg tega pa, zakaj ne bi Madžarska dobila nekaj denarja v svoj proračun od teh sorošov. Ograjo in ljudi je treba plačat. Ne pa da se podpira neke "nevladnike" z dolgimi jeziki in tihotapce ljudi.
ocalar_1
# 18.01.2018 ob 12:28
Ukrepi Madžarske so povsem na mestu; prav bi bilo, če bi jih posnemale tudi ostale države EU.
ZETAC
# 18.01.2018 ob 14:00
Madžarska nad organizacije, ki pomagajo prebežnikom
Zopet eden v vrsti propagandističnih naslovov v smislu ta hudobni Orban, ki preganja uboge begunce. A ne bi bilo bolj pošteno, da bi že v naslovu pisalo, da se Madžarska zavzema za spoštovanje pravne ureditve in zaščito svojega naroda in kulture?
delfino_
# 18.01.2018 ob 13:09
Bravo. Tudi na Madžarskem so pokazali da je avstralski model učinkovit.
Tetameta
# 18.01.2018 ob 13:09
Bravo, Madžarska.
ocalar_1
# 18.01.2018 ob 12:30
Ukrepi Madžarske so povsem na mestu; prav bi bilo, če bi jih posnemale tudi ostale države EU.
Lovec
# 18.01.2018 ob 13:21
Pravilno.
Branko3
# 18.01.2018 ob 12:56
Upam, da bomo tudi mi učinkovito stopili na prste brezvestnim tihotapcem ljudi in njihovim pomagačem, še posebej domačim.
ocalar_1
# 18.01.2018 ob 12:32
Ukrepi Madžarske so povsem na mestu; prav bi bilo, če bi jih posnemale tudi ostale države EU.
vranek
# 18.01.2018 ob 15:14
Že samo ime "nezakoniti prebežniki" v bistpu pa nezakoniti ekonomskimigrantje pove, da gre za nezakinita dejanja, ki se jih preganja po službeni dolznosti. Pravilno. Za tovrstni turizem nimam niti najmanjšega razumevajja in bom na volitvah kaznoval vsakega, ki to nezakinito priseljevajje in vdiranje v drzavo podpira in ga zagovarja. Delam zase in za drzavo, da bi nam dvignili standard. Vsi, ki zivite za migrante,v njihove države in jim pomagajte, da izgradijo svoje države.
james blake
# 18.01.2018 ob 14:34
moje mnenje (vem nič ne šteje) je enako, kot pri večini - nezakonito je nezakonito. toliko nesreče, kot jo zanamcem puščajo filantropi je ni naredila nobena poguba v preteklosti. obup, in ponovno v imenu ljubezni, dobrega, pravičnega,.. ja, pa kaj še,..z denarjem od kriminala. pomagati ljudem tam od koder prihajajo. tok ljudi je legalen, ko gre za redna delovna mesta, šolanje, turizem.. ostalo pa najti način, da se kaznuje, prekršku oz. kaznivemu dejanju primerno.
Isao
# 18.01.2018 ob 12:33
Varuhi Evrope in letalo brez motorja. Zveni zelo učinkovito.
slawolog
# 18.01.2018 ob 15:12
Bravo Orban! Eden redkih politikov v EU, ki ima jajca upreti se hazarski kliki.
cairns
# 18.01.2018 ob 14:18
Madžarska nad organizacije, ki pomagajo prebežnikom

Ne gre za pomoč, ampak za tihotapljenje ljudi ki se dobro zaračuna.
V Sloveniji sta Ukrajinec in Turk v preiskovalnem zaporu zaradi tihotapljenja in ne zaradi pomoči.
Enako je na Madžarskem.
Rockos
# 18.01.2018 ob 12:14
Nekomu se je zelo šlo za to, da bi tele čez mejo spravil, če je bil pripravljen celo letalo tam pustit. Money, money....
Haloo
# 18.01.2018 ob 12:54
Motor pobasali v nahrbtnik, ter izginili v noč.
Vklopite razum!
cairns
# 18.01.2018 ob 15:48
Čeprav vlada v predstavitvi ni izrecno omenjala Georgea Sorosa, je jasno, da skuša s temi ukrepi zajeziti vpliv ameriškega milijarderja, ki s financiranjem projektov odprte družbe velja za velik trn v peti madžarskih konservativnih političnih struj.

Cela Evropa se sedaj zavzema, celo Marklova, za boljši nadzor nad šengenskimi mejami. Kdor to striktno izvaja pa je konservativec.

Ma bravo K.S.
lprelesn
# 18.01.2018 ob 15:33
Tudi levičarji smo proti beguncem !
delfino_
# 18.01.2018 ob 13:28
Svojčas smo imeli tako omalovažujoče mnenje o Madžarih. Danes Madžarsko lahko občudujemo, kako urejeno državo ima, ki izpolnjuje svoje osnovno poslanstvo - skrb za lastne državljane.

To so že od nekdaj počeli, če ne, se ne bi mogli tako dolgo in dominantno ohranit na enormni panonski ravnici.
DrMinistr
# 18.01.2018 ob 16:17
Kakorkoli že, Madžarom je treba priznat, da majo jajca. It v odprto vojno z mafjozotom tipa Soros ni kar tako.
lojze001
# 18.01.2018 ob 12:52
pa naj kdo rece, da ruska tehnika nekakovostna. ~100let star avijon se zmeraj leti s precej tovora na krovu!
S5
# 18.01.2018 ob 12:29
Oblasti na zasneženi njivi našle zapuščeno letalo, brez motorja ali posadke, s pomočjo policijskih psov in toplotnih kamer pa so kmalu prišli na sled osmim vietnamskim in trem afganistanskim prebežnikom.

Ja kako pa je letalo priletelo brez motorja in kaj je policist slišal sredi noči in kaj lahko vidimo v nosu letala.

Bravo RTV
DrKult
# 18.01.2018 ob 14:45
Madžari imajo v dotični zadevi prav.
Zlobni škrat
# 18.01.2018 ob 14:23
Viktor Orban za predsednika EU
Haloo
# 18.01.2018 ob 12:52
......brez motorja ali posadke...
Motor pobasali v nahrbtnik in izginili v noč.

Dajte no, vklopite razum...
lprelesn
# 18.01.2018 ob 15:30
A zdej smo pa že pri Vietnamcih, pa sej to ne moreš verjet. Nisem vedel da je Evropa raj na zemlji.
Kazalo