Število prebežnikov je v letošnjem letu upadlo. Foto: MMC RTV SLO
Število prebežnikov je v letošnjem letu upadlo. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih, ki jih je objavila vlada je bilo med prebežniki, ki so prišli v Slovenijo 45 odstotkov Sircev, 30 odstotkov Afganistancev, 17 odstotkov Iračanov in odstotek Pakistancev. Državljanov drugih držav je bilo 7 odstotkov.

Med prebežniki so prevladovale ženske in mladostniki, ki jih je bilo 51,5 odstotka, medtem, ko je bilo med prebežniki 48,7 odstotka moških. Za mednarodno zaščito je zaprosilo 158 oseb, 69 prošenj je bilo že rešenih, status begunca pe je prejelo le 5 posameznikov.

Strošek obvladovanja prebežnikov je lani Slovenijo stal 25 milijonov evrov, nekaj manj kot polovico omenjenega zneska pa je znašala mednarodna pomoč.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.