Otroci beguncev so pogosto žrtve trgovine z ljudmi. Foto: Reuters
Otroci beguncev so pogosto žrtve trgovine z ljudmi. Foto: Reuters
Sumaya Nooraldin Ibrahim
Sumaya Nooraldin Ibrahim je visoka približno 130 cm in je srednje postave Foto: Policija
Sarab Nooraldin Ibrahim
Sarab Nooraldin Ibrahim je visoka približno 140 cm, nazadnje je bila oblečena v belo majico s kratkimi rokavi in črne hlače tričetrtinske dolžine. Foto: Policija
Izginili begunski deklici

Pogrešani deklici sta bivali v azilnem domu, dokler ni center za socialno delo presodil, da je mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo. To je bilo zato dodeljeno gospe Anki Marinšek, pri kateri sta bili deklici od lanskega septembra.

Obiskovali sta eno izmed ljubljanskih osnovnih šol, od koder pa se v ponedeljek nista več vrnili, pripoveduje gospa Anka, ki je podala prijavo tudi na policijo. "Mama ni bila sposobna skrbeti zanju in je bila njuna edina sorodnica v Sloveniji, zato menim, da jima je nekdo pomagal, saj so le redki vedeli, kje deklici sploh živita in katero osnovno šolo obiskujeta, kar je jasen indikator, da neka pomoč je bila. Ali je bila to pomoč neke tihotapske organizacije ali kogar koli drugega, pa lahko samo ugibam," pripoveduje skrbnica obeh deklic.

Policisti sporočajo, da pogrešajo 11-letno Sarab Nooraldin Ibrahim, ki je visoka približno 140 centimetrov, srednje postave in temnorjavih do ramen segajočih las. Nazadnje je bila oblečena v belo majico s kratkimi rokavi, črne hlače tričetrtinske dolžine in športno jopico s kapuco z modrimi in zelenimi črtami. Druga pogrešana devetletna Sumaya pa je visoka 130 centimetrov srednje postave, ni pa znano, kako je bila nazadnje oblečena. Obe dekleti sta se napotili v šolo, od koder pa se nista vrnili. Policisti prosijo vse, ki bi o njiju kar koli vedeli, naj to sporočijo najbližji policijski postaji ali pa na telefonski številki 113 oziroma 080 1200.

Izginotja žal niso nič novega
Izginotja mladoletnih beguncev brez spremstva niso žal nič novega, pravi Polona Kovač, podpredsednica društva Ključ, kjer se borijo proti trgovini z ljudmi. Številke lanskega leta namreč razkrivajo, da je bilo v Sloveniji več kot 200 mladoletnikov brez spremstva, v dijaških domovih pa jih je ostalo nameščenih zgolj 20.

"Otroci želijo naprej, da se to omogoči, pa so odgovorni tihotapci z ljudmi in verjamemo, da gre v številnih primerih tudi za trgovino z ljudmi. Ti otroci namreč nimajo realnih možnosti, da bi si plačali pot za naprej razen na način, da ponudijo neke storitve," poudarja Kovačeva.

Ali se je podobno zgodilo tudi z begunskima deklicama, ki sta izginili v ponedeljek, se za zdaj še ne ve, njuna skrbnica Anka sicer sumi, da sta na poti proti Nemčiji, kjer naj bi imeli sorodnike. Postopki se vodijo tudi na policiji, kjer so nam potrdili, da so prijavo prejeli in da se postopki vodijo na enak način kot za vse druge pogrešane osebe.

Izginili begunski deklici