Avstrijska policija je deklici skupaj z mamo našla živi in zdravi v Salzburgu. Foto: EPA
Avstrijska policija je deklici skupaj z mamo našla živi in zdravi v Salzburgu. Foto: EPA
Iraški deklici spet v Sloveniji

S PU-ja Ljubljana so še sporočili, da policija še naprej zbira obvestila o okoliščinah njunega izginotja.

Prijavo o pogrešanju deklic je na policijo podala njuna skrbnica, potem ko se iz ene od ljubljanskih šol v ponedeljek nista več vrnili.

"Včeraj popoldne smo prvič opazili, da sta deklici dosegljivi na aplikaciji Viber. Po komunikaciji z njima in s policijo ter v skrbi, da se jima ne bi kaj zgodilo, sva se s soprogom odločila, da greva v Salzburg. Ob aktivnem posredovanju Centra za socialno delo Ljubljana Vič, policije in Društva Ključ nam je bilo danes v zgodnjih jutranjih urah dodeljeno spremstvo avstrijske policije," je v sporočilu za medije pojasnila Anka Marinšek Počivavšek, skrbnica deklic.

Deklici sta odšli naravnost v šolo
Skrbnica in njen soprog sta se skupaj z deklicama in njuno materjo nato odpeljala v Slovenijo. Vse tri so po besedah skrbnice deklic izrazile željo po vrnitvi. Na slovenski strani karavanškega predora so jih pričakali predstavnik policije in direktorica Centra za socialno delo Ljubljana Vič, je še pojasnila okoliščine vrnitve deklic Marinšek Počivavškova.

Poleg tega je dodala, da sta se deklici že vrnili v njeno družino in odšli "naravnost v šolo, kjer sta se z veseljem pridružili sošolcem pri pouku". Skrbnica pa je tudi pozvala uradne organe, ki odločajo o prošnji deklic in njune matere za azil, naj se o njihovi vlogi čim prej odloči. "Z odločitvijo, kakršna koli že bo, se bo končala trenutna negotovost, ki je bila tudi vzrok tem obžalovanja vrednim dogodkom, ki pa so se na srečo dobro iztekli," je še dodala Marinšek Počivavškova.

Sicer pa sta deklici, državljanki Iraka in prosilki za azil, lani skupaj z mamo Iračanko prišli v Slovenijo brez dokumentov. Najprej sta bivali v azilnem domu, ko pa je center za socialno delo presodil, da je njuna mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo, sta bili dodeljeni skrbnici, pri kateri sta bili od lanskega septembra.

Iraški deklici spet v Sloveniji