Protestniki z napisom
Protestniki z napisom "Solidarnost s prebežniki" v poljščini. Poljska prebežnikov še naprej ne namerava sprejemati. Foto: Reuters
Mariusz Blaszczak
Poljski pravosodni minister je odločno zavrnil sprejemanje prebežnikov na Poljsko. Foto: Reuters

Glede na načrt premeščanja Evropske komisije iz leta 2015 naj bi vsaka država članica sprejela neko kvoto izmed 160.000 prosilcev za azil, obstalih v Italiji in Grčiji.

Poljska in Madžarska sta edini državi, ki sta sprejemanje prebežnikov zavrnili in nista doslej sprejeli še niti enega izmed teh 160.000 beguncev. Kot razlog navajata varnostne pomisleke zaradi islamističnih napadov v več evropskih državah.

"Poljsko stališče je trdno in jasno, smo proti premeščanju," je na novinarski konferenci v Bruslju po zasedanju pravosodnih in notranjih ministrov dejal poljski pravosodni minister Blaszczak. "Ta mehanizem ne rešuje begunskega problema, temveč ga samo še otežuje, saj k prihodu spodbuja nove valove prebežnikov iz Afrike in Azije. To pa pomeni tudi velik vir dobička za tihotapce in trgovce z ljudmi," je dodal.

Kritiki: Poljska širi val nestrpnosti
Italija, Grčija, Nemčija in Švedska so odločitev Poljske in Madžarske ostro obsodile. Kritiki poljski vladi očitajo, da po Evropi širi val nestrpnosti proti prebežnikom, da bi zmanjšala svojo odgovornost.

Evropska komisija je napovedala, da bo v prihodnjem mesecu preučila možne zakonske ukrepe proti Poljski in Madžarski. Nemški notranji minister Thomas de Maziere upa na napredek do junija. "Osredotočiti bi se morali na zadeve, pri katerih je lažje doseči dogovore. To so učinkovitejše obravnave, hitrejše vračanje ter izogibanje sekundarnim migracijam," je povedal v Bruslju in dodal, da bo premeščanje lažje uskladiti, ko bodo sklenjeni sporazumi na drugih naštetih področjih.