Protest pred Baumaxom v Šenčurju. Foto: BoBo
Protest pred Baumaxom v Šenčurju. Foto: BoBo
false
Aleš Primc novinarki Eugeniji Carl očita laži, češ, da ga za komentar ni poklicala oziroma mu poslala sms-sporočila. Fotografija kaže, da to ne drži. Foto: Eugenija Carl
false
Telefonska številka je bila v času klica in pošiljanja sporočila aktivna, Primc pa ni zanikal, da ne bi bila njegova. Nanjo se je oglašal ob vabilih TVS v informativne oddaje. Foto: Eugenija Carl
Odbor 2014
Odbor 2014 pred ljubljanskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na bolj malo spontanega lahko naletimo že po naključnem "padcu" v sicer zaprto Facebookovo skupino Slovenija moja domovina, ki je vabila k organizirani udeležbi na današnji shod proti azilnemu domu v Lenartu. Ura in kraj shoda sta bila določena, avtobusni prevoz, piše, pa plačan. Kdo je plačnik, ustanovitelj skupine Andrej Špan noče povedati. In koliko spontanosti je lahko v sporočilu, ki je na protest pozivalo prebivalce Logatca? "Logatčani, danes zvečer pridite na shod in izrazite zaskrbljenost nad načinom, kako vlada skrbi za svoje državljane in njihovo varnost in kako leporeči o komunikaciji z lokalnim prebivalstvom glede azilnega doma. Če nas ne bo veliko, naše stališče ne bo vzeto resno. Pridite odločni!"

20 evrov in malica?
So tudi shodi proti migrantom organizirani s strani istih organizatorjev, kot so bili shodi za Janšo pred sodiščem? Tam so bili glasni tudi njegovi nasprotniki in očitno je eden izmed protestnikov, kot kaže, navajen plačila za udeležbo, pomotoma zavil na levo, na shod, ki ga je organizirala skupina Kazenska ovadba.

"Samo gledali smo se, ko je prišel do nas in vprašal za malico in 20 evrov plačila za udeležbo, saj mi ljudem ne plačujemo za prisotnost na protestih," nam je povedal Franc Korotaj iz Skupine Kazenska ovadba.
"Imamo resne informacije, da jih plačujejo po 20 evrov in več, in to na roke in v bonih za hrano. Tako so nam povedale trgovke v Mercatorju, pa pravi Igor Bricelj iz iste skupine. Tudi Bricelj potrjuje, da se je protestnik očitno zmotil in prišel na napačen shod. Namesto na Janševega, ki ga je organiziral Odbor 2014, na njihovega. Pravi še, da je Odbor 2014 protestnike pred sodišče vozil z avtobusi, celo iz domov za upokojence.

Poslanci SDS-a v vlogi krajanov
V SDS-u vse namige zavračajo. Andrej Šircelj pravi, da prvič sliši, da bi SDS financiral ali organiziral take shode, njihovi poslanci pa so se po njegovih besedah v Šenčurju znašli le zato, ker so tamkajšnji krajani.

Tudi Aleša Primca z Odbora 2014 smo želeli vprašati, ali res plačujejo za udeležbo na shodih, vendar se na naše klice in SMS-sporočilo ne odziva.


Takoj po objavi prispevka in tega članka nas je Primc obtožil, da lažemo, češ da klica in SMS-sporočila ni dobil. V poznejšem telefonskem pogovoru ni zanikal, da številka ne bi bila njegova, nanjo se je oglašal ob vabilih TV SLO v informativne oddaje. Na poziv, da mu še vedno ponujamo odziv, ni hotel slišati. Namesto tega je izsiljeval nastop v Odmevih, kjer bi se soočil z avtorico tega članka. Vprašanjem, ki smo mu jih poslali še po elektronski pošti, se še vedno izmika. Zanimalo nas je, koliko denarja je Odbor 2014 do zdaj porabil za organizacijo protestov pred sodiščem, kdo financira njihove proteste, ali to Primc poravnava iz svojega žepa, kako poteka organizacija udeležencev shoda, ali jih zbirajo tudi prek družbenih omrežij, ali udeležencem plačujejo za udeležbo na shodih, ali so protestniki deležni kakršnih koli drugih kompenzacij, nagrad ..., koliko je stala referendumska kampanja in kdo jo je plačal, ali jo je Primc financiral sam. Ker je iz posnetkov razvidno, da so nekateri protestniki, ki so sodelovali (sodelujejo) na protestih pred sodiščem in so nato sodelovali še v referendumskem soočenju, zdaj sodelujejo tudi na protimigrantskih shodih, nas je zanimalo tudi, ali Primčev Odbor organizira tudi te shode. Ta vprašanja smo Primcu zastavili, ker se je javno oklical za organizatorja shodov v podporo Janezu Janši pred sodiščem in ker je z napovedjo pisanja strankarskega programa, kot pravi, po navodilih Janeza Janše, napovedal ustanovitev stranke, in torej nastopa ne več samo kot posameznik, temveč tudi kot politik.

SDS zanika organiziranje protestov
SDS zanika organiziranje protestov