Tudi v Logatcu je potekal protest proti namestitvi prebežnikov v azilni dom. Občinski svet pa je privolil v namestitev družin z majhnimi otroki. Foto: BoBo
Tudi v Logatcu je potekal protest proti namestitvi prebežnikov v azilni dom. Občinski svet pa je privolil v namestitev družin z majhnimi otroki. Foto: BoBo

Seja občinskega sveta je sledila odločitvi vlade, da zaradi povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščito aktivira kontingentni načrt in v skladu z njim izpostavo azilnega doma predvidi tudi v Logatcu. Kar pa je med tamkajšnjimi občani sprožilo tudi strah, da bi v njihovi bližini naselili prebežnike, ki so jih iz različnih razlogov vrnile druge evropske države.

Občinski svet je nato na začetku meseca sprejel več sklepov, s katerimi je zahteval, da se v Logatcu nastanijo izključno ranljive skupine prosilcev za azil, kot so družine s šoloobveznimi otroki z vojnih območij. Prav tako je zahteval, naj bo njihova namestitev postopna, v prvem obdobju do največ 50 oseb, po ugotovitvi, da so vzpostavljeni varnostni in drugi pogoji ter medsebojno zaupanje, pa največ do 108 oseb.

Občina Logatec je občane o prvih nastanitvah v tamkajšnji izpostavi azilnega doma obvestila prek svoje spletne strani. Od 17. septembra do 7. marca je po podatkih ministrstva za azil zaprosilo 507 ljudi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.