Recimo, da sta si dovolj všeč, da se želita ponovno videti. In tako smo v času spoznavanja. Nekateri bi hitro, drugi bi šli počasneje. Kaj je prav in kaj narobe? Oboje in nič. Hitrost spoznavanja je odvisna od vašega značaja, prepričanj, strahov, preteklih izkušenj, ran in bolečin, ki jih nosite s seboj …

Recimo, da si izmenjata telefonski številki. Tu nastane prva dilema. Kdo se bo prvi oglasil, kdaj je pravi čas, da vzpostavi ponovni kontakt, kaj naj napiše, da bo prav in kaj pričakujete, da bo v sporočilu, kdaj naj pokliče … Tu se nadaljuje začetno navdušenje ali nastanejo prva razočaranja. Ravnamo se po naših prepričanjih. Prepričanja so vedno lastna in ne splošna. Če sta prepričanji dveh relativno usklajeni, ne bo veliko težav. Če pa je prepričanje nekoga, da je po prvem srečanju prijetno sporočiti, da se je imel prijetno in lepo, bo to še isti večer ali naslednji dan sporočil po smsih. Drug to lahko sprejme na najmanj dva načina: sporočilo ga lahko razveseli ali ga/jo spravi v stisko. 
V obeh primerih greste iz ravnotežja. Zdaj bom napisala obe skrajnosti. Vedno pretiravam, ker tako lažje najdete, kaj je »tisto« v vas, ki vam v naslednjih dneh ali tednih lahko povzroči težavo. 

1. Od samega navdušenja se vidite v poročni obleki.
Osredotočite se nase, eno, dve ali pet prijetnih sporočil še ne pomeni, da lahko začnete načrtovati skupno življenje. Poiščite to hrepenečo osebo v sebi in jo na travniku umirite. Vse bo v redu, samo malo bolj se morata spoznati. Poznam pare, ki so ob prvem srečanju vedeli, da je to to. S tem ni nič narobe, ker ni pravila. A osebo na drugi strani še premalo poznate, da bi lahko začeli tako daleč načrtovati. Ja, želite jo ponovno videli in jo spoznati in do tu pojdite. Odgovorite, naj se čuti vaše veselje in to je za začetek dovolj. 

2. Občutite ujetost, tesnobo, strah pred ponovnim razočaranjem.
Osredotočite se nase, eno, dve ali pet prijetnih sporočil še ne pomeni, da vam bo nekdo od zdaj naprej dihal za ovratnik in se kar lahko poslovite od življena, ki ste ga navajeni. So samo sporočila in poiščite sebe v sliki s predpasnikom in za štedilnikom. Zdaj imate možnost predelati ta občutek ujetosti in to naredite. Izkoristite to darilo življenja.

Lahko se pokaže prepričanje, da ne smete pokazati preveč navdušenja, ker potem ne boste več zanimivi. V tem primeru zaigrate igro plena, nasprotna oseba pa je lovec. Resnično ne veste, kako deluje oseba na drugi strani, vendar ravno s tem imate veliko možnosti, da to igro speljeta. Če je »lovec«, potem mu z vašim odzivom res ne boste več posebno zanimivi. Hvala bogu se je to pokazalo, še preden se je začelo. Če igrate igro lovec – plen, jo boste morali igrati dokler bosta skupaj. Včasih se je težko upreti želji in predvsem egu, ki hoče ali celo zahteva, da se nekdo zanj potrudi, na caplja ali da celo prosi. Ali boste to vlogo res lahko igrali naslednjih 30 ali 50 let? Otresite se želje in postavite v kot ego, dovolj dobri ste in zaslužite si nekoga, s katerim vam ne bo treba igrati.

Morda pride spomin na preteklo razmerje, kjer je bilo na začetku lepo, potem pa ne več. Bojite se, da se bo spet ponovilo. Poiščite to ali te osebe v sebi in jih potolažite. Proces je znan in naj zgodovina ne vpliva na sedanjost, ker vam ne koristi. Bojite se, da boste ponovno ranjeni in ravno s tem, ko želite to preprečiti, delate vse, da se bo to zgodilo. Zdaj imate priložnost, da poiščete to zavedanje v sebi, da ga odstranite in poiščete svojo notranjo moč, ki je zakopana in založena pod vsemi neustreznimi prepričanji in strahovi. Delajte tako dolgo, da začutite, da ste močni, da si zaupate in da znate potolažiti in zaceliti vse, ne glede na potem dogodkov. Na ta način se boste odzivali popolnoma drugače. Tako boste lahko vi VI. Takšni kot ste – prijetni, sproščeni, zabavni, zanimivi, vredni ljubezni.

Napisano velja v večji meri za ženske. Moški ste malo prikrajšani ali pa tudi ne. Ta veličastni multi-tasking ni vedno koristen. Denis Avdič je v svoji predstavi povedal nekako tako, da ima moški vedno lahko odprto samo eno datoteko v glavi in na tisto se osredotoča. Ženska ima v glavi odprtih 17 datotek, ene 53 jih teče še v ozadju. Torej, zaprite datoteke. Ko bo treba, jih boste pa odprle.
Lep dan, Jana
20. november 2018 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (1)
Zakaj je tako pomembna izobrazba? Ne splošna razgledanost, ne čustvena inteligenca, ne pripravljenost na življenje, ampak izobrazba - diploma, magisterij, doktorat. To je potrdilo, da je človek osvojil znanje iz določenega področja, da je strokovnjak na tem področju. To ne pomeni, da je boljši, da ima avtomatsko visok življenjski standard, da zna prisluhniti človeku, da ne obsoja, da je pozoren, da razume svoja čustva, da ni čustveni manipulator, da prevzema odgovornost za svoja dejanja, da je pošten in zaupanja vreden … Geniji, ljudje z visokim IQ imajo lahko doktorat iz več različnih področij, razumejo in znajo stvari, ki so običajnemu smrtniku nedostopne, a se zgodi, da se v vsakdanjem življenju težko znajdejo. Moški in ženske. Nekdo s poklicno izobrazbo, pa je uspešen podjetnik in dober, topel, zaupanja vreden mož in oče ali žena in mati. Če oseba ni ambiciozna, če nima kariere, še ne pomeni, da zato ni uspešna. Človek je bistveno več kot njegova izobrazba in družbeni status. 

Izobrazba med štirimi stenami ni važna. Pomembna postane v družbi. Zakaj? Zaradi vaše slabše samopodobe. Vi niste on ali ona. Vprašajte se, pomislite na to, kako bi se počutili, če bi nekdo vprašal, kaj je vaš partner ali partnerka po izobrazbi. Naredite scenarij in boste prišli do odgovora. Kaj začutite? Če je občutek neprijeten, navadno sram, nad 5, je morda »tisto«, ki vam lahko dela težave ne samo pri tem, ampak tudi drugje, pa čeprav tako zamaskirano, da zlepa ne pridemo do vzroka. Zdaj imate možnost, da to odstranite, potolažite. Predstavljajte si sebe, v scenariju, začutite občutek in če je nad 5, stopite do te osebe, pokličite vse osebe, ki so se kadarkoli tako počutile, jih združite, peljite na travnik, ponovno združite, da dobite eno in tej osebi povejte, da je na varnem, da je ustrezna, da je dobra, prijetna, da jo imate radi, da ni kriva, da je čudež življenja in da svet brez nje ne bi bil popoln. Ko je potolažena, ponovite scenarij, ocenite in postopek ponavljajte dokler ne spravite občutka pod 5. Tako se boste tudi glede tega uravnovesili. In šele takšni boste lahko videli realnejšo sliko osebe. Osebe kot celote, vse njene prednosti in pomanjkljivosti in odločitev bo ustreznejša.

Lep dan, Jana
19. november 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (3)
Ogromno moških je, ki si želijo nekoga ob sebi in enako veliko število je tudi žensk. Vsak z vsakim ne more živeti. Zbližujejo nas podoben pogled na življenje, skupni interesi, dopolnjevanje drug drugega. Če pogledate pare, opazite, da nekdo govori veliko, drugi manj, da je nekdo »močan«, drugi pa »vodljiv«, da nekdo želi biti v ospredju, drugemu pa ugaja, da ni tako izpostavljen. Privlačijo nas lastnosti, ki jih nimamo, so nam pa všeč. Do tu je vse lepo in prav, se strinjate.

Na splošno gledano, ne bi smelo biti prevelikih težav. Oba sta za resno vezo, oba vesta kaj želita. In se srečata. Najprej ocenimo zunanjost in se že na podlagi tega odločimo, ali nas človek pritegne ali ne. Uporabljamo floskule, da je pomembna notranja lepota in ne zunanja, a to je prvo merilo, po katerem se odločimo. Strinjam se, da nam človek mora biti na pogled všeč, da nas mora nekaj pritegniti k njemu To je ravnovesje. A včasih zunanjost tako odbije ali privlači, da zanihamo iz ravnotežja in vse drugo ni pomembno. Če nas odbije, tega človeka ne bomo nikoli spoznali in tudi nikoli vedeli, kaj smo zamudili. Tu ni problem. Problem pa je, če nas tako privlači, da ustvarimo iluzijo ali pristanemo na manipulacijo. Tu med moškimi in ženskami ni razlik. Povozimo torej vse, kar smo prej trdili, da nam je pomembno – njegove/njene vrednote, pogled na življenje, odnos do nas, usklajenost skupnih pričakovanj … Včasih gre tako daleč, da sploh ni važno, kako se ta oseba do nas obnaša, za nas je enostavno tako lep/a, privlačen ali privlačna, da se zaljubimo. Hec je v tem, ker se naši okolici sploh ne zdi tako lep ali lepa.

Zakaj je tako pomembno, da je lep ali lepa? Zdaj smo spet pri »tistem«. »Tisto« je lahko lažno prepričanje, zavajajoča iluzija, ki nekaj dopolni v naši podzavesti. Morda nezavedno začutite, da ste zato boljši, sposobnejši, več vredni, skratka, da vam je zrasla »cena«, ker je ulov tako lep. Pretiravam, vem, vendar želim, da se vprašate, zakaj mi je zunanjost tako pomembna (če vam seveda je). Moški se rad postavi s svojo žensko in ženska se rada postavi s svojim moškim, s tem ni nič narobe, če je v ravnovesju. Prav je, da ste ponosni na svojega partnerja ali partnerko, vendar zato vi niste nič boljši. Vaša vrednost ste vi sami, takšni kot ste, in ne, kdo je poleg vas. Zgodi se, da se oseba svojega partnerja sramuje, mu/ji teži, naj shujša, se po njegovih željah uredi, čeprav mu/ji to ni všeč, ga/jo pogosto popravlja, se iz njega/nje v družbi norčuje … in sta še kar v razmerju. Eden nezadovoljen, drugi nesrečen, ne prvi, ne drugi se ne osredotočata nase, ampak na drugega. Moški lahko odkrito občuduje druge ženske in obratno in svojemu partnerju ali partnerki jasno pove, kako je neustrezen. Svoje frustracije zaradi slabe samopodobe stresa na drugega in drugi je kot kanta brez dna, ki vse potrpi, ker … ljubi. Ja, ljudje pravijo, da je to ljubezen.

Lep dan, Jana
16. november 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (3)
Stokrat sem že napisala, pa bom tokrat tudi. Tu, kjer smo sedaj, smo zaradi odločitev, ki smo jih sprejeli v preteklosti. Danes sprejemamo odločitve za prihodnost. Te odločitve niso samo, ali zamenjati službo ali ne, ali se poročiti ali ne ali kupiti stanovanje ali ne. To so tiste male odločitve, ki jim navadno rečemo naključje. Po naključju smo nekaj slišali, videli, nekoga srečali, spoznali … Čustvene energije v nas pa določijo, kaj bomo s tem naredili. Zato se lahko zataknemo ali spregledamo.

Pojdimo na vročo temo - partnerstvo. Po spletu kroži kup nasvetov, floskul, mnenj, sarkastičnih stavkov o razmerju, moških, ženskah. Razočarani so tako moški kot ženske. Razlika med njimi je v tem, da ženske to govorimo na glas, moški pa le občasno, če že, s prijateljem potiho. Ženske bolečino vlečemo mesece, ker živimo v preteklosti ali prihodnosti, moški večinoma predelajo hitreje, ker se osredotočajo na sedanjost. Nepredelane, potlačene bolečine preteklosti ustvarijo zamere in obrambne mehanizme, ki nam škodijo. Namesto, da bi se vprašali, zakaj sem izbral/a tega partnerja ali partnerko v preteklosti, se osredotočimo na to, kako je lahko ta ali taka, kako je lahko naredil/a to in ni ali pa tega in tega ni naredil/a. Kaj vas je pritegnilo k njemu ali nje? Kaj ste računali, na kaj upali, o čem sanjali, pred čem si zatiskali oči? Katera je bila tista potreba v vas, prepričanje, iluzija, ki je omogočila, da ste sprejeli ne najbolj optimalno odločitev, pa čeprav v dobri veri, da se bosta imela rada in da bosta skupaj ostala vse življenje? O tem premislite. Dokler tega ne predelate, se zgodba lahko ponovi, samo obraz bo drug.

Lep dan, Jana
15. november 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (6)
Vsak dan je nekaj posebnega. Vsak dan na prinese veliko lepega, prijetnega in neprijetnega. Vse to so darila. Ob lepem in prijetnem uživamo, ob neprijetnem lahko napredujemo. Kako se bomo odločili, je odvisno od nas. Vsak se sam odloča in odloči. 

Besede, stavki, dogodki v nas sprožijo prijetne ali neprijetne občutke. Če zberemo skupino desetih ljudi, bo besedo, stavek ali dogodek razumel in razložil vsak drugače. Včasih so razlike res majhne in nepomembne, včasih pa popolnoma nasprotujoče. Besede, stavki in dogodki so sprožilci čustvenih energij, ki so v nas. Do njih bi brez besede, stavka ali dogodka težko prišli. Ko pa sprožilec aktivira čustveno energijo, pride na vrh in takrat imamo možnost, da z njo naredimo točno tisto, kar hočemo.

Ko se začnete poglabljati vase, je dela precej in naporno je. Ko se naučite sprazniti prsni koš, glavo, trebuh … ko potolažite srce in ko najdete stik z notranjim otrokom, ki je v pravzaprav stik z vami, s samim seboj, potem je vse lažje. Dovolj varno se počutite, da se čustev in občutkov ni treba več bati. Upate si jih zaznati. In ko zaznate čustvo ali občutek, se vprašate, ali to želim imeti v sebi ali ne. Z vajo boste vedeli, kdaj čustvene energije odstraniti v obliki predmetov, kdaj potolažiti otroka v sebi oz. kdaj poiskati osebe iz preteklosti. Za to ne rabite »časa zase«. Življenje ne čaka, ampak teče dalje. 

Reakcija se najprej zgodi znotraj in potem zunaj. Bolj ko bodo vaše reakcije ustrezne, lažje in lepše bo teklo vaše življenje. Ali boste poskusili ali ne, je odvisno od čustvenih energij, ki so trenutno v vas. Nekateri pravijo, da nakladam, drugi pravijo, da deluje.  Kaj je res, prepuščam vam. Vi ste tisti, ki se odločate in kakorkoli se boste odločili, je v tem trenutku za vas prav :).

Lep dan, Jana
14. november 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (2)
Vsak dan govorim z ljudmi, ki so razočarani. Vsakokrat, ko ne gre po njihovih načrtih, so razočarani. Razočaranje vodi v slabo voljo, nerazpoloženost, jezo, užaljenost in vse to nič ne pripomore k lažjemu in lahkotnejšemu življenju. In smo spet pri pričakovanjih, ki se jih ne zavedamo. 

Ponovno prerešetajte svoja pričakovanja. Do njih najlažje pridete, če se ob vsakem razočaranju vprašate, kako bi moglo biti, kaj sem pričakoval. Zapišite in zraven napišite številko, kolikokrat ste bili zaradi tega že razočarani. Po nekaj dneh boste dobili rdečo nit problema, osnovno prepričanje, ki vam preprosto ne koristi. Našli boste »tisto«, ki vam škodi in ne koristi.

Vedno znova smo lahko razočarani zaradi odnosa v partnerstvu ali družini. Vedno znova mislimo, da bo tokrat drugače. Zakaj bi bilo drugače? Samo od sebe ni nikoli drugače. Lahko se tudi trudimo in vlagamo in se odrekamo in potrpimo, problem je, ker hočemo točno tisto ali točno tako. Ne spustimo, iščemo poti do želenega. Vprašajmo se torej kaj hočemo, ali je to ustrezno, zakaj to potrebujem, zakaj se obešam na točno določeno stvar …

V prvih treh mesecih spoznate partnerjevo močno in manj močno plat. Želja po ostati skupaj, po »ne začeti znova«, iluzija, saj ni tako hudo, saj bo bolje, saj se bo spremenil, slej ko prej vodi v razočaranje. V prvih treh mesecih bodite pozorni na to, kako se oseba do vas obnaša, koliko vas posluša, koliko je zanesljiva, koliko zamuja, koliko ima za vas časa, koliko ste ji pomembni in kako se dogovarjata. Nepomembno je, koliko je oseba všeč vašim prijateljem, kaj si o vas ali vaju mislijo, koliko daril vam prinese in na kako drage izlete vas pelje. Pomembno je, kako pomembni ste tej osebi vsak dan in ne za novo leto in valentinovo. Če se boste osredotočili na to, si upam trditi, da je zelo malo možnosti, da boste v razmerju razočarani. Seveda mora oseba biti enako pomembna tudi vam. Eden ne more imeti rad za oba.

Vedno znova smo lahko razočarani zaradi odnosa v službi. Pričakujemo, da bodo sodelavci in nadrejeni poskrbeli za naše dobro psihično počutje. Dober delodajalec veliko naredi na tem, saj je zadovoljen delavec uspešnejši. Vendar: v službo hodite zaradi denarja, zaradi dodatnega znanja in izkušenj s katerimi lahko karierno napredujete. Na delovnem mestu v prvi vrsti vsak skrbi zase. Tudi če se zdi, da nekdo skrbi za nekoga drugega, ta prvi nekaj pričakuje. In tako smo znova pri razočaranju.

Če ste pogosto razočarani, se vam res splača pogledati pričakovanja. Napišite, preberite, premislite in našli boste »tisto« kar vam manjka, kar vam nihče ne more dati, kar daste lahko le sami sebi. In dajte si, ker si zaslužite in ker je vredno.
Lep dan, Jana
13. november 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (3)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 207956
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34487 // Odgovorov: 1877626
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87508 // Komentarjev: 1248904
Avtorji fotografij: 26331 // Slik: 223793 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "