Dragemu Baju v slovo ...
Dragi Bajo, ne vem, če bom sploh kdaj prebolel, da si odšel za zmeraj in, da te nikoli več ne bo. Še, ko pišem tele vrstice mi solze tečejo po licu. Že tri dni jočem in sem popolnoma out, ko pomislim, da te več ni. Ko spregovorim s komerkoli, mi solze začnejo teči kar same od sebe. In sploh ne usahnejo. Tekle bodo in tekle očitno še dolgo.

Zvečer sem sedel ob oknu in zaman pričakoval, da te bom le zagledal, ko se vračaš iz vsakodnevnega večernega sprehoda. Kar vozil in vozil sem se po hodniku v kavarno in nazaj, pa v fizioterapijo, kjer je lestev na kateri si vsak večer počel unikatne vaje, prazno samevala. Kako prazno in pusto je bilo, da me je pri srcu stiskalo? Tudi danes me preveva žalost in togota in hiša se mi zdi od kar te ni, tako pusta kot še nikoli doslej.

Srečala sva se na sprehodu pred več kot desetimi leti na obrežju Ljubljanice in se sprva malo nezaupljivo opazovala. A beseda je dala besedo in izgradila sva dolgoletno prijateljstvo, ki je rastlo iz leta v leto. Tudi tvoja žena Fanica me je izjemno spoštovala in imela rada. Ko pomislim s kako pozornostjo si skrbel za njo do njenega slovesa, mi je vedno znova toplo pri srcu.

Zelo sem bil ponosen in ti bom večno hvaležen, da si me smatral poleg svojih, za svojega še edinega najboljšega prijatelja. Oba sva bila nekoliko trmasta in sva si znala brez zamere tudi kaj ostrega povedati, v žalostnih trenutkih pa sva znala tolažiti en drugega. Nazadnje sva se spričkala zaradi banalnega komunikacijskega šuma, ker si me slabo slišal in narobe razumel. To me je žrlo pretekle trdi tedne in po mojem iskrenem opravičilu sem upal, da bo prišla pomlad, ko se zamere odmerijo in se vse poravna. Malce bolj sem sicer pomirjen zaradi dejstva, ker so me včeraj zaposleni tolažili, da si mi oprostil in, da si želel, da zame še naprej lepo pozorno skrbijo. Pomlad bo res prišla, le tebe več ne bo. In to breme bom nosil, da svojega konca in ne vem, če si bom sploh kdaj odpustil.

Pri tvojih 98 letih sem ne glede, da si se izjemno kondicijsko in psihofizično držal, pričakoval, da bo zaradi zakona narave enkrat prišel tudi dan slovesa od tebe. A to slovo me je povsem presenetilo in ujelo nepripravljenega v zame najbolj občutljivem trenutku in času. Mislim, da bolj častnega in poštenega prijatelja nikdar nisem imel v življenju in ga najbrž tudi nikoli več ne bom imel. Bil si strogih zdravih življenjskih načel in vrednot, a nadvse pravičen in solidaren človek, tovariš v pravem pomenu besede.

V teh letih si postal ikona in legenda Doma starejših občanov Fužine, pravi neformalni varuh hiše, ki je bdel, da se ne bi hiši kadarkoli kaj slabega dogodilo. Tvoje ostro oko je zaznavalo varnostno preventivo, ki je bila tako zaposlenim kot stanovalcem v veliko pomoč in oporo. Ni je bilo tudi prireditve, ki jo ne bi popestril s svojo pojavnostjo, radostjo v srcu in prijateljskim odnosom. Žal mi je, da Tanja Žagar ne bo zmogla izpolniti svoje obljube, da ti pride prepevati za tvoj stoti rojstni dan.

Viroza me je včeraj prvič v življenju pripeljala v situacijo, da so me morali respirirati, ker nisem bil zmožen izkašljati ogromnih količin sline, več sreče sem imel prejšnja dva dni, ko sem iz sebe spravil kar precejšne gnojne kepe. V trenutku panike sem pomislil, da morda odhajam za tabo in se bova že kmalu spet srečala. A ostal sem na tem svetu in preložil najino srečanje na kakšen kasnejši čas.

Dragi Bajo, počivaj v miru ob svoji Fanici, ohranil te bom v najlepšem in trajnem spominu. Globo sožalje izrekam hčerki Branki in sinu Vladimirju ter njunima družinama z vnuki in pravnuki.

Oddano: 03.03.2018 ob 14:12:53
RTV Kategorija: Osebno
Zaznamki:
slovo
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 188 | Ocena 4.4 od 7 glasov

Blog: Komentarji
Ni komentarjev.
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 210901
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34493 // Odgovorov: 1878332
Blog avtorjev: 3590 // Blogov: 87678 // Komentarjev: 1250522
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224080 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "