Danes ne bom prav nič napisal o poštarjih.
Moderno bi bilo to besedno zvezo zapisati takole:
Danes ne bom naslavljal poštarjev.
Naslovil bom vaš posluh.

Moj posluh se je uprl novodobnim frazemom, ki jih iz političnega sveta preko novinarjev prinaša v naše glave. Neprestano poslušamo in beremo, kako nekdo naslavlja naše življenje.
Naslavlja razne težave, ki bi jih bilo treba odpraviti...
Naslavlja!

Ni čudno, da se je tako razmahnilo to naslavljanje.
Z naslavljanjem kažemo svojo družbeno občutljivost, vsi ponosni se sončimo na političnem odru - naslovljenih težav pa nihče ne rešuje.
:)))
Politični ''poštarji'' naslavljajo svoje kolege in se dogovarjajo, kako nam bodo vladali.
Novinarski ''poštarji'' naslavljajo ljudi, ki jim poročajo.
Jezikoslovni ''poštarji'' pa molčijo.

Res je, jezik je živ in se razvija. Vendar - ''naslavljanje'' se je najverjetneje razvilo iz zguglanega prevoda angleške besedne zveze: ''We need to address this issue.''
To lahko v slovenščini pomeni dvoje:
1. da se moramo neki težavi posvetiti
2. da moramo neko težavo rešiti.
Milo rečeno - čudno se sliši, da moramo neki težavi (na)pisati naslov, jo nasloviti.
Vsaj jaz tako mislim.
Pa ti?
12. junij 2018 | RTV Kategorija: Nove tehnologije | Zaznamki: NAŠ JEZIK | Komentarji (8)


Ščepec zdrave pameti.
Ščepec soli.
Jodirane, domače, za nas taprave, ker s prehrano v naših krajih ne zaužijemo dovolj joda. Tista roza himalajska zadeva je le ena od 'neumnosti' s katerimi naše želje po instant zdravju kujejo denarce iznajdljivim trgovcem.

Danes zjutraj sem povsem slučajno 'odkril' oddajo Koda. Najbrž ne bom vseh gledal, a tale se mi je tako dopadla, da jo moram tukaj pohvaliti in ponuditi v ogled in oceno vsem, ki jim je ušla. Po mojem mnenju lahko mnogim pomaga iz labirinta raznih internetnih neumnosti o 'zdravi' prehrani in dietah.

Domači strokovnjaki so nam v tej oddaji nalili čistega vina.
Jaz jim verjamem.
Na zdravje!
10. junij 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: ZDRAVA PREHRANA | Komentarji (6)


Včasih me zgrabi, ko prileti prava iztočnica.
zabava/zanimivosti/macron-o-pogovoru-s-t
rumpom-kot-klobasa-bolje-da-ne-veste-kaj
-je-notri/457170

Tale Macronov opis političnih dialogov je priletel v povolilno klobasanje kot naročen.

Rad imam klobase in salame, tiste prave, domače, narejene zase in za prijatelje. Drugačnih si sploh ne znam predstavljati. Nikogar na svetu ne sovražim tako zelo, da bi mu v klobaso zmlel kakšne kose, ki bi se mu zataknili v grlu, ali pa celo kakšne prastare ostanke iz skrinje. Moji prijatelji tega ne počnejo. Žal, mnogi mesarji to delajo

Nas mesarji sovražijo?
Njabrž ne, prav se jim zdi tako, za v klobase je vse dovolj dobro, saj niso mesarji krivi, da si večina kupcev ne more privoščiti tistih majdražjih klobas, takih, katerih kilogram stane celodnevni zaslužek delavca na minimalcu!

Nas politiki sovražijo?
Ne, radi nas imajo - pred volitvami. Vsakič nam ponujajo najlepše kose prihodnosti v svojih programskih klobasah. Po volitvah pa postanejo na moč podobni mesarjem.

Se mi sami sovražimo?
Ne, čeprav tako zgleda. Radi se imamo, le kratkovidni smo in nikoli nismo dovolj blizu, da bi videli, kaj nam pripravljajo politiki v povolilnih koalicijskih klobasah. Pogodbe med strankami so na moč podobne deklaracijam mesnih izdelkov. Izdelano v Sloveniji - ostre začimbe pa skrijejo resnico o klobasi, ki nam jo servirajo.

Bla, bla, bla.............
Demokratično nam prodajajo pravljice za resnico in budno pazijo, da se število nevernikov ne približa meji, ki bi ogrozila tisti procent norcev, ki vodijo naš planet in njihovih vernih policajev - politikov.

Obveščam vegane in podobne frike, da je klobasa zgolj primerjava, ki mi je kot vsejedcu bolj blizu od kakšne tofu variante.

Ker mi gre že malo na otročje, me ne gre resno jemati. Ampak misli se še kar rojevajo, demenca me še ni ujela in taki zapisi me zabavajo.
Rad bi umrl od smeha - ko pride čas.
Za kakšen drugačen ''overdose'' sem že prestar.
:))))
6. junij 2018 | Kategorije: Politika | Komentarji (7)
Poletje spet zdaj k nam prihaja...Rad ga poslušam, kot staro vino je, odnese me domov, nazaj v mladost, ko so se tresle brajde...
Golaž je kriv, pokojnega bikca je skuhala v predpoletnem, predvolilnem času. Sprožil se je plaz, ki se je ustavil šele v Republiki Palma de Coco.
Takole je šlo: spomnil sem se nekega davnega TV prispevka o ''menzi'' našega parlamenta, kjer so si takrat poslanci lahko smešno poceni potešili lakoto. Izvedeli smo, da je bila najbolj priljubljena malica ''koalicija'' – golaž in vampi, 50-50, ne golaž, ne vampi...

Najbrž danes ni dosti drugače, revčki ubogi na subvencioniranih malicah nam pišejo zakone, tako to gre. Od te socialne ''banana republike'' sem prijadral v blog - mimo Grosovih banan, palm, bananovcev, dodatka za rekreacijo, kot se reče upokojenskemu regresu...
Zdaj sem tu.

V glavi buči kot v panju.
Obljubil sem si, da ne bom več pisal o političnih temah.
Ne bom, res ne.

Youtube je medtem prijadral iz Republike Palma de Coco do upanja.

Jutri gremo v napad...Spet spomin na en nori čas, ko smo skoraj vsi verjeli v sanje.
Lepe sanje so bile, ko smo jih dosanjali v osamosvojitev, pa so se izgubile nekje med golažem in vampi, v banani.

Po pošti bom volil, sem si rekel.
Začel sem spremljati predvolilne prispevke na TV.
Moje republike nobena stranka ne obljublja, ni ga, ki bi nas popeljal v napad, v pravičen boj za tako republiko, ki bi vsaj malo spominjala za Mlakarjevo republiko Palma de Coco, kjer bi oštirji na oblasti odpisali puf revežem, ki so jih pahnili v bedo...Ne, ne pričakujem, da bi me policaji pokrivali s svojimi srajcami, res ne.
Dovolj bi bilo, če bi jim poslanci pomagali stopiti na prste tistim, tistim in tistim, pa še tistim...

Ne bo šlo.
Jih že vidim kako zalivajo priljubljeno koalicijo v tisti socialni poslanski menzi in se dogovarjajo za luknjaste zakone.
Ne verjamem, da je lahko volk sit in koza cela.
Zato ne bom volil, niti po pošti ne.
Namesto kartoline vam bom pa še kdaj kakšen blog poslal.


Lep pozdrav vsem!

Sanpjer,
vaše gore list, rezident demokratične RPdC, kjer sambo plešejo kreoli in take črnke, ki imajo rit za dve karjoli in vsaka greha vredna je...
28. maj 2018 | Kategorije: Politika | Komentarji (3)
Pomlad.

Pospravljanje, prenavljanje, novo življenje?

Moja kuža je najbrž zelo vneto "pozdravila" kakšno muco, tako, čisto po jazbečarsko. Posledično se je zanjo pomlad začela s premaknjeno medvretenčno pčoščico. Zima je vzela kondicijo in nastopilo je to jazbečarsko prekletstvo. Že pred leti je dvakrat malo pošepala, tokrat je bilo pa grozljivo. Brez joka, brez cviljenja... kuža ve, da to ne pomaga. Le sopenje in obupni poskusi premikanja.
Repek - nič.
Zadnje taćke - nič.
Sobota popoldne...
Nekje na poti sta bila, a v nedeljo zjutraj si je Dubravko vzel čas za Pepsi.

Zlata sta naša lošinjsko - creska veterinarja, zakonca Devčić, le reška veterinarska klinika jima doslej še ni namenila rentgena.
Očitno ni dovolj prometa z ljubimci, saj tudi kakšne privatne konkurence ni. Domačinom (z redkimi izjemami) so psi le čuvaji, "beštije" na verigi, ali pa potepuhi, ki so, z mačkami vred, bolj nadlega kot ljubimci. Ovce so glavne, pravzaprav jagenjčki za na raženj. Za zdravo hrano mora biti poskrbljeno!
Tudi turistična sezona očitno ne prinese dovolj dohodka od kužkov in muc, da bi šefi investirali v ambulanto za ljubljenčke. Še turisti šparajo - ali pa ne zaupajo skromni ordinaciji. Jaz ji (jima) brezmejno zaupam in sem jima hvaležen za njuno strokovno in človeško pomoč.

Pepsi že miga z repkom, šepa... malo sva jo nosila, potem je repek pomigal... Shodila je, obvlada nove klančine za dostop na teraso, na kavč... Čez nekaj dni bo konec protibolečinske terapije. Upam, da ne bo spet zmagala bolečina. Reški privatni rentgen (tudi veterinarsko ambulanto gospoda Polića na Trsatu toplo priporočam) je odkril, da zamik najbrž ni povzročil trajne okvare hrbtenjače.

Skratka, življenje se vrača v normalo.
Vmes sem bil preveč zaposlen, da bi se me dotaknil preplah, kaj bo z blogom na prenovljenem portalu. Panika pri "Kobilici" je šla mimo mene, skupaj z ležernim pojasnilom admina, da bo tudi Moj splet dočakal prenovo - da nas ne bodo ukinili.
Nas?
Saj sem se vendar že samoukinil?
Zaradi ignoriranja pravil portala s strani administratorjev sem se samoukinil, pomladno čiščenje, metla, ne bodo me drugi ukinjali!
Admine mislim, da si ne bodo nekateri pritlehni velikani tega spletnega mesta kaj domišljali!

Ampak tako ukinjen pa spet nisem, da se sploh ne bi več oglasil tistim, ki znajo čutiti, videti...
Nič hudega, če so selektivno emocionalni in celo slepi, takrat, ko jim to prav pride. Vsaj po tem se tale virtualni vrtiček prav nič ne razlikuje od resničnosti.Predvčerajšnjim je bil lep sonček.


Travnik nad plažo je bil kot rumena preproga

z belimi zaplatami

in drobnimi cveti,
ki jih, dokler se ne sklonimo, vidimo le kot barvne pike.

Čebele so bile na delu.

Valjal sem se s fotoaparatom po mehki travi. Žabja perspektiva... jaz ji pravim pogled malega mravljinca.
Ni umetnost.
Tudi tehnika ni tista "taprava"
Za veselje do življenja gre.
Prvič, odkar mi Pepsi dela družbo, sem bil vesel, da se je uživaško pretegovala v smrdečem blatu...

Življenje je lepo, temperatura morja pa šele 13°C.
Bom še malo počakal...
Pepsi tudi še "diši" po tistem blatu.
:)))
11. april 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: pomlad | Komentarji (5)
Prvi Akcent
JEZIKOVNA FORENZIKA
Datum: 6. feb. 2018
Dolžina: 49 min. 39 s.
V prvi oddaji se bomo posvetili jezikovni forenziki. Ali ste vedeli, da je mogoče tudi s primerjavo več besedil ugotoviti, katera od teh je napisal isti avtor? Spregovorili bomo tudi o sovražnem govoru na spletu in plagiatorstvu. Gostje Vide Petrovčič bodo dr. Ana Zwitter Vitez, Andrej Motl in dr. Milan Ojsteršek.

Drugi akcent
iNFLUENCERJI – VPLIVNEŽI 21. STOLETJA
Datum: 13. mar. 2018
Dolžina: 50 min. 11 s.
Tokratna tema so vplivneži oz. influencerji, kot jih imenujejo na družbenih omrežjih. Če so bili nekoč vplivneži bogati, slavni, uspešni in prepoznavni, je danes lahko influencer vsak, morda je to tudi vaš sosed. Verjetno večine med njimi ne poznate, še posebej, če ste starejši od 35 let. Vendar, kot boste videli, imajo velikanske množice sledilcev, bralcev, gledalcev, vplivajo na vsakodnevne odločitve o nakupu hrane ali kozmetike ali pa na vrednost delnic mednarodnih korporacij. Ali so tudi mnenjski voditelji? Oddajo je pripravil Zvezdan Martič, poleg nekaj influencerjev pa v njej sodelujejo dr. Božidar Jezernik, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta; dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, Maša Butara, Luna.

Obeh Akcentov sem bil vesel, Vida in Zvezdan sta mi na nek način odprla oči. Saj sem ves čas vedel - le potrditev sem rabil. Dobil sem jo.
V prvem Akcentu je Vida Petrovčič razgalila nemoč Spletnega očesa pri preganjanju sovražnega govora.
V drugem akcentu pa je Zvezdan Martič razkri, kako delujejo družbena omrežja, kaj pritegne sledilce.

Blog na MMC?
Blog na MMC je pa en narobe svet.
Največji influencerji so tisti, za katere smo izvedeli, da imajo na družbenih omrežjih najmanj sledilcev.
Zakaj?
Meni se odgovor ponuja kar sam.
Takole mislim.

Naša javna televizija je preslikava našega parlamentarnega sistema. V imenu demokracije krojijo zakone strici iz programskega sveta. Skoraj vsak stric ima svojega novinarja, ki ga favorizira v javnosti in malo novinarjev je imunih na tak vpliv.

MMC je nekakšna mala mestna občina, recimo kot Kamnik, saj veste zakaj. Ima svojega konja, ambicioznega!

Blog na MMC je pa mala vas, morda tam nekje proti Tuhinju. Odvisna od malega mesta.

Mestni redarji delajo red tudi za potrebe vasi, po strogih pravilih.
Na vasi svobodni kmetje niso več enaki, vsi hočejo biti več! Včasih so složno grofa nataknili na kol, pa so se skulirali. Danes ne gre več tako. Demokratična oblast je poskrbela da so skregani med sabo, še posebej tisti, ki so jim koristni. To so idejno-politični influencerji. Njihovo sovraštvo je zaželjeno, ker širjenje sovraštva zagotavlja demokratično vladanje, od belega mesta, do najmanjše vasi.

Pogospodenim kmetom to ustreza, če niso pozicija, so pa opozicja. Zato je glavna skrb redarjev na vasi ohranjanje sovražnega govora. Iz trolov je treba narediti influencerje! Dokler nihče nikogar ne natakne na kol, je vse v redu - za vaške veljake in za voljenega vojvodo, če malo po karantansko pomislim. Hudo bi bilo, če bi se sprti kmetje pobotali.

Kako sta že rekla Cankar in Partljič?
Ščuke pa ni...
Sami debeli krapi so v naših ribnikih.
Meni smrdijo.
Ne bom več mešal tega mulja.
Prepuščam to smrdeče delo muljatorjem.
Grem rajši delat red v Ameriko...
Ali pa samo na obisk k Sari Mozetič, slovenski kraljici youtuba.
Ima več sledilcev, skoraj 7 milijonov!
Še ne vem... kuža mi je bolj všeč, ampak nima toliko sledilcev.
Kjerkoli že bom, to bo Lock Out.
Moram se sam s sabo zmeniti, če ima tale MMC, tak kot je, še kakšen smisel zame.

Lep pozdrav vsem,
bivši dušebrižnik sanpjer

p.s.
Če poštarji MMC-ja ne bodo stavkali, pa še dobite kakšno kartolino....
14. marec 2018 | Kategorije: Nove tehnologije | Zaznamki: MMC_poliika | Komentarji (2)
1 2
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1Št. registriranih uporabnikov: 183981
Forum avtorjev: 15868 Forum teme: 34418 // Odgovorov: 1872398
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86289 // Komentarjev: 1237919
Avtorji fotografij: 26143 // Slik: 221392 // Videov: 18398 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "