Tudi pet let po ropu centralne depotne hiše SKB-ja na Slovenski cesti na obzorju, kot kaže, ni osumljencev. Foto: RTV SLO
Tudi pet let po ropu centralne depotne hiše SKB-ja na Slovenski cesti na obzorju, kot kaže, ni osumljencev. Foto: RTV SLO
Jelka Novak Katona, svetovalka za odnose z javnostmi pri SKB-ju
Sef
V ropu so roparji ukradli predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete. Foto: RTV SLO
Mineva 5 let od ropa v SKB-ju

V teh dneh mineva pet let od enega največjih ropov v Sloveniji. V noči z 31. oktobra na 1. november 2005 so trije oboroženi moški okoli 23. ure s pomočjo vstopnih kod vstopili v prostore centralne depotne hiše SKB banke in približno sedem ur praznili sefe. V tem času so vlomili v 427 sefov.

Petnajst minut po tem, ko so storilci okoli 6. ure zjutraj z dvema avtomobiloma zapustili prizorišče, se je eden izmed med ropom zvezanih varnostnikov osvobodil in o dogodku obvestil policijo. Policija je nemudoma začela preiskovati. Sefi so bili zapečateni do 7. novembra 2005, ker so preiskovalci do takrat na kraju dogodka zbirali dokaze.

Prvi dnevi po ropu
Zažgan dostavni avto fiat fiorino in drugi avto, uporabljen pri ropu, kio sephio, so dan po ropu našli v okolici Ljubljane. Opis dveh in fotorobot enega izmed storilcev so objavili tri dni po ropu. Poostrili pa so tudi nadzor nad mejami in se povezali z Interpolom ter Europolom. Vse do danes pa storilcev niso odkrili.

V SKB-ju so že takoj po ropu okrepili svoje varovanje z dodatno varnostno službo. Družbo PCA, ki je bila zadolžena za varovanje in nadzorovanje, je glavni inšpektor za notranje zadeve mesec dni po ropu oglobil in odločil, da zaradi neustrezne licence in ne dovolj usposobljenega osebja varovanja ne sme več opravljati.

Prva leta po ropu
Iz SKB-ja so sicer sporočili, da so že do konca leta 2007 rešili skoraj 99 odstotkov vseh odškodninskih zadev. Njihova svetovalka za odnose z javnostmi Jelka Novak Katona pa je še povedala, da pri nerešenih vprašanjih večkrat ni kriva banka, saj je v določenem primeru težava to, da je lastnik sefa umrl in je vprašanje njegove zapuščine še nerešeno. Sicer pa Katonova dodaja še "Žrtve so bile ne samo stranke, ampak tudi banka."
Dve leti po ropu je zasebni detektiv Franc Strle sicer izdelal teorijo zarote (31. 10. 2007 priporočamo ogled s pomočjo predvajalnika Real Player), o kateri je govoril tudi na TV Slovenija. Strle je primer ropa preučil tudi sam in, kot pravi, ugotovil, kdo so storilci. Sam je v primeru ropa videl celo politično ozadje. V dokaz je navajal dejstvo, da policijska preiskava stoji, podatki, do katerih se je dokopal on, pa nikogar ne zanimajo. S policije so sicer vsa leta do zdaj sporočali, da se preiskava nadaljuje, končnih izsledkov pa še ni.

In naslednjih 15 let?
Z generalne policijske uprave pa so v teh dneh sporočili, da preiskava še vedno poteka. "Delovna skupina, ki je bila ustanovljena neposredno po izvršitvi ropa z namenom vodenja kriminalistične preiskave, je še vedno aktivna," je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi Drago Menegalija.

Ta skupina je sestavljena iz kriminalistov, kriminalističnih tehnikov in analitikov. Delo skupine usklajuje skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Člani skupine dnevno izvajajo različne operativne naloge in sodelujejo z mednarodnimi institucijami. Podrobnosti zaradi interesa preiskave in nadaljnjih postopkov na policiji ne razkrivajo.

Je pa absolutni zastaralni rok za pregon storilcev tega ropa 20 let, kar pomeni, da ima delovna skupina še največ 15 let za dokončanje svojega dela.
Jelka Novak Katona, svetovalka za odnose z javnostmi pri SKB-ju
Mineva 5 let od ropa v SKB-ju