Promet je z avtoceste preusmerjen na izvozu Vransko na vzporedno regionalno cesto do uvoza na avtocesto v Blagovici. Foto:
Promet je z avtoceste preusmerjen na izvozu Vransko na vzporedno regionalno cesto do uvoza na avtocesto v Blagovici. Foto:


- Vklopite vse štiri utripalke.
- Bodite pozorni na prometno signalizacijo.
- Vzdržujte varnostno razdaljo, ne glede na to, ali se kolona premika počasi ali stoji.
- Če se je kolona ustavila, zapeljite ob skrajni desni rob vozišča in ugasnite motor.
- Upoštevajte navodila upravljavca predora na frekvenci Vala 202 (88.5, 90.0, 91.8, 92.9, 94.1, 96.4) ali prek zvočnikov v predoru.
- Upoštevajte prometno signalizacijo.
- Ne zapuščajte vozila po nepotrebnem.

Vir: Dars
Zgibanka
Kako varno skozi predor? Povečajte zgibankom s klikom nanjo. Foto: Dars, AMZS
Predor
Takoj po nesreči so zaradi zastrupitve z dimom v bolnišnico odpeljali pet ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Predor včeraj in danes
Požar v predoru Trojane

elektrostrojna oprema, ne pa tudi cestišče in nosilna konstrukcija.

Promet je tako z avtoceste preusmerjen na izvozu Vransko na vzporedno regionalno cesto do uvoza na avtocesto v Blagovici.

Predor Trojane, v katerem je v sredo prišlo do trčenja šestih vozil, so obiskali preiskovalci in Darsovi strokovnjaki. Tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler je povedal, da bodo njihovi strokovnjaki med pregledom ugotovili, kakšne poškodbe so nastale na elektrostrojni opremi, in ocenili, kakšne so posledice odpadanja ometa na mestih, kjer je izbruhnil požar.

Ob tem bodo skušali ugotoviti še, koliko časa bo potrebnega za odpravo vseh lokalnih poškodb in koliko bo znašala gmotna škoda. Po njihovi prvi oceni naj bi je na vozilih in objektu nastalo za več kot 100.000 evrov.

Površinske poškodbe vozišča, poškodovani kabli, svetilke ipd.
Že med prvim pregledom so sicer zaznali površinske poškodbe na notranji betonski oblogi in na vozišču. Kakšen je bil globlji vpliv, bodo raziskali s pregledno košaro in odvzemom vzorca. Poleg tega so na njihovi "listi" posledic tudi močno poškodovani kabli za splošno in zasilno razsvetljavo, svetilke, linjski javjalnik požara, utripalci in komunikacijska kabina.

KAJ STORIMO V PRIMERU POŽARA V PREDORU?
- Če je mogoče, z vozilom zapustite predor!
Če to ni mogoče:
- zapeljite vozilo ob skrajni desni rob vozišča,
- ugasnite motor, ključ pa pustite v ključavnici za vžig motorja vašega vozila, takoj zapustite vozilo,
- pokličite pomoč prek telefona za SOS – klic v sili, in ne prek mobilnega telefona, nudite prvo pomoč poškodovanim,
- pogasite požar na vozilu z gasilnim aparatom iz vašega vozila ali aparatom, ki je nameščen v predoru, zapustite predor!
Vir: Dars

Sicer pa so po Kolerjevih besedah med izbruhom požara vsi sistemi za zagotavljanje prometne in požarne varnosti delovali brezhibno, na kraj požara pa so hitro prispele vse pristojne službe. Vodja celjskih gasilcev Janko Požežnik je pojasnil, da je pri gašenju požara sodelovalo 53 gasilcev, na kraj požara pa je najprej prispela dežurna gasilska enota s tremi gasilci z Vranskega. Po Požežnikovih besedah posebnih težav pri gašenju ni bilo, požar pa so gasili dobro uro. Sledilo je prezračevanje zaradi strupenih plinov. Ponoči je bila v predoru požarna straža.

Kolona pred izvozom Vransko dolga tudi šest kilometrov
Vozniki naj v času, ko je predor zaprt, zapustijo avtocesto na izvozih Šentrupert ali Vransko, nanjo pa se lahko vrnejo na uvozu Blagovica, navaja Radio Slovenija. Pri tem je treba računati na dejstvo, da je zaradi zapore pred izvozom Vransko v smeri Ljubljane velika gneča, dopoldan pa je tam nastala kolona, dolga šest kilometrov. Gost je tudi promet na cesti od Trojan do Blagovice.

Več o trenutnih razmerah na cesti lahko izveste tukaj.


Najprej okvara osebnega vozila Madžara, nato nalet Slovaka in Bosanca ...
Kaj se je sploh zgodilo? Po podatkih Policijske uprave Ljubljana se je nesreča zgodila, ko je 31-letni državljan Madžarske s tovornim vozilom znamke Renault zaradi okvare na vozilu v predoru obstal na vozišču desnega prometnega pasu. Za njim je pripeljal 32-letni državljan Slovaške s tovornim vozilom znamke Volvo, ki pa domnevno vozila ni vozil na zadostni varnostni razdalji in je trčil v ustavljeno vozilo.

Po trčenju je 32-letni državljan Slovaške vozilo ustavil za predorom Trojane, a je kot tretji s tovornim vozilom znamke Volvo pripeljal 44-letni državljan Bosne, ki je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v vozilo 31-letnega državljana Madžarske. Pri tem je vozilo 44-letnega državljana Bosne tudi zagorelo.

... sledili še Bolgar in dva Slovenca
Četrti je v predor pripeljal 52-letni državljan Bolgarije, ki je tovorno vozilo pred krajem nesreče ustavil (na desnem prometne pasu). Za njim je pripeljalo peto tovorno vozilo znamke DAF, ki ga je vozil 52-letni državljan Slovenije, ki pa domnevno vozila ni vozil na zadostni varnostni razdalji in je trčil v vozilo 52-letnega državljana Bolgarije. 68-letni državljan Poljske, ki je vozil za vozilom 52-letnega Slovenca, je vozilo pred nesrečo ustavil.

Kot zadnji je v predor pripeljal 43-letni državljan Slovenije, ki je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo kljub zaviranju trčil v vozilo 68-letnega državljana Poljske.

Globa in dva obdolžilna predloga
V nesreči sta 43-letni državljan Slovenije in 68-letni državljan Poljske utrpela lažje poškodbe. 32-letnemu državljanu Slovaške in 52-letnemu državljanu Slovenije je bila izrečena globa (kršitev 29. člena ZVCP-1), zoper 44-letnega državljana Bosne in 43-letnega Slovenca pa bo na pristojno sodišče podan obdolžilni predlog (kršitev 30. člena ZVCP-1). V nesreči je na vozilih in objektu nastalo za več sto tisoč evrov materialne škode.

Trojane - najdaljši slovenski dvocevni predor
Trojanski predor je najdaljši dvocevni slovenski predor, dolg je namreč 2.931 metrov.- Vklopite vse štiri utripalke.
- Bodite pozorni na prometno signalizacijo.
- Vzdržujte varnostno razdaljo, ne glede na to, ali se kolona premika počasi ali stoji.
- Če se je kolona ustavila, zapeljite ob skrajni desni rob vozišča in ugasnite motor.
- Upoštevajte navodila upravljavca predora na frekvenci Vala 202 (88.5, 90.0, 91.8, 92.9, 94.1, 96.4) ali prek zvočnikov v predoru.
- Upoštevajte prometno signalizacijo.
- Ne zapuščajte vozila po nepotrebnem.

Vir: Dars
Predor včeraj in danes
Požar v predoru Trojane