Foto: Eugenija Carl
Foto: Eugenija Carl

Vodja gasilske intervencije Denis Slavec je za Televizijo Slovenija povedal, da je požar omejen, se pa še vedno pojavljajo posamezna žarišča znotraj odlagališča. Po njegovih besedah je zadeva "v 95 odstotkih rešena", zaradi tlenja pa bodo še vso noč zalivali območje požara.

Na deponiji, kjer je zagorelo, je okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Kot je pojasnil Slavec, je ogenj preskočil z manjšega na večji kup, kjer je od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci PGD Koper so pri gašenju požara, ki je izbruhnil okoli treh popoldne, na pomoč poklicali tudi lokalna gasilska društva. V intervenciji je sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili tako iz slovenske Istre kot Krasa in Ilirskobistriškega.

Direktor javnega podjetja Okolje Gašpar Gašpar Mišič je za TV Slovenija povedal, da so gasilci z bagrom ločili plastiko od drugih odpadkov in s tem preprečiti nadaljnje širjenje požara. Dodatno nevarnost za širitev požara je predstavljalo tudi dejstvo, da so v nekaterih plastičnih embalažah ostanki vnetljivih snovi.

Požar v zbirnem centru embalaže Dragonja

Mišič, ki je bil na kraju požara, je pojasnil, da so bili prebivalci okoliških krajev, proti katerim se je valil črn dim, obveščeni, naj zaprejo okna. Po besedah direktorja Okolja je zagorelo na eni izmed zbirnih ploščadi ob nekdanjem odlagališču, kjer zbirajo kartonasto in plastično embalažo.

"Zaradi goreče plastike je zadeva zoprna za gašenje, hkrati se vali črn smrdeč dim. Zdaj se je veter nekoliko umiril, tako da se dim dviguje v nebo, sprva pa ga je neslo proti vasi Sveti Peter in naprej proti Krkavčam," je stanje na odlagališču popoldan opisal Gašpar Mišič. V neposredni bližini požara ni hiš, prav tako dim ni oviral čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja, je pojasnil.

Vzrok požara še ni znan, po prvih informacijah naj bi šlo za samovžig. Tako sklepa tudi Gašpar Mišič. "Ljudje marsikaj odložijo v odpadke, lahko so med njimi tudi lahko vnetljive stvari, ki se po urah na vročem soncu lahko vnamejo. Naš dežurni sodelavec je opazil dim in takoj poklical gasilce, ki so se nemudoma odzvali. Piranskim gasilcem pomagajo tudi gasilci iz drugih krajev," je še dejal direktor komunalnega podjetja.

Gašpar Mišič in Maver napovedala protipožarne ukrepe

Gašpar Mišič je po ogledu kraja požara izrazil presenečenje, da je hidrantno omrežje podhranjeno in da ni delovalo, kot je treba. Ob tem je pojasnil, da morajo nujno celotno območje zbirnega centra opremiti s termokamerami, da bi dovolj zgodaj zaznali vsako spremembo temperature.

Požar v zbirnem centru za embalažo omejen

Na ogled prizorišča požara je med drugim prišel državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver. Ta se je po ogledu kraja požara zahvalil vsem gasilcem in pripadnikom civilne zaščite, ki so sodelovali pri intervenciji. "V naslednji dneh pričakujem, da bodo tudi inšpekcijske službe opravile svoje delo. Na ministrstvu za okolje in prostor pa imamo že pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša tveganje, da pride do tovrstnih požarov," je napovedal Maver, ki pa je opozoril, da ni mogoče popolnoma zagotoviti, da požarov ne bo.