Posledice nasilja v Desklah. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Posledice nasilja v Desklah. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Deskle: ravnatelj bo bržkone moral oditi

Po poročanju časopisa Delo je inšpektorat ugotovil več kršitev šolske zakonodaje ter zato izrekel več ukrepov: 11 odredb, devet predlogov za izboljšanje in 14 opozoril.

Inšpektorat je svetu Osnovne šole Deskle predlagal razrešitev ravnatelja. Odgovor pričakuje do 10. februarja letos, še poroča Delo.

Sporni primer je prišel na dan 17. decembra lani, ko je skupina desetletnih fantov tako pretepla svojega sošolca, da je ta potreboval zdravniško pomoč. Šlo je za za fanta, ki se je v Slovenijo preselil iz Bosne in po pripovedovanju njegove matere je šlo tudi za sovražnost zaradi nacionalnosti. Dejali naj bi mu: "Prekleti Bosanec, zakaj si prišel, nimaš denarja za kruh, za obleko."

Po incidentu so dečka prešolali drugam, skupina staršev iz Deskel pa je napisala pismo javnosti, v kateri je zatrdila, da je primer precej kompleksnejši in da so jim mediji naredili krivico. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je poudarila, da je treba primere medvrstniškega nasilja skrbno preiskati; nanj pa da nobena šola ni imuna.
Maffi: Svet zavoda ima podporo občine
Župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi je povedal, da bo ob ugotovljenih nepravilnostih na šoli moral zdaj ukrepati svet zavoda, ki ima vso podporo ustanovitelja, to je kanalske občine. Obenem upa, da bo pouk ob tem lahko potekal nemoteno naprej in da se bodo zadeve na osnovni šoli čim hitreje uredile.

Maffi z ravnateljem še ni govoril, ker pričakuje, da se bo z ugotovljenimi nepravilnostmi najprej seznanil svet zavoda.

Deskle: ravnatelj bo bržkone moral oditi