Sodnica je v pol ure dolgem izreku poudarila, da je prav priznanje krivde tisto ključno za takšno sodbo. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sodnica je v pol ure dolgem izreku poudarila, da je prav priznanje krivde tisto ključno za takšno sodbo. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vseh 17 obtoženih je dobilo kazni, za kakršne so se dogovorili s tožilkama Blanko Žgajner in Matejo Gončič, ki sta predlagali kazni v višini že prestanih zapornih kazni.

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Ana Gajić, tokrat na sodišču ni bilo nobenih presenečenj, saj je sodišče v celoti sledilo predlogu tožilstva glede izrečenih zapornih kazni.

Dodala je še, da je sodnica v pol ure dolgem izreku poudarila, da je prav priznanje krivde tisto ključno za takšno sodbo, in pojasnila, da so konec koncev obtoženi, vsaj glavnina, nekaznovani oziroma tudi v času, ko so bili prostosti, niso izvajali nobenih kaznivih dejanj.

"Zadovoljni," sta po poročanju TV Slovenija povedali tožilki. "Nobena stranka v tem postopku ni mogla predvideti, kaj se bo zgodilo," je dejala tožilka Hrastar.

"Po prvem sojenju, po drugem sojenju in po trinajstih letih, potem ko smo se zavedali, da nam dejavnik časa diha za vratom, stopiti pred senat in priznati krivdo, to ni preprosta stvar," pa je dejala tožilka Gončič.

"To ni zmaga, to je kompromis," pa je razplet sojenja za TV Slovenija komentiral odvetnik drugoobtoženega Dragana Bjelkaša Saša Ravnik.

Krivde sicer, kot je v ponedeljek navajal STA, ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko.

"Če Mandžuka ne bo priznal kaznivega dejanja in če bo obsojen, bo tudi on eden izmed tistih, ki se bo moral na prestajanje kazni vrniti," je v ponedeljek na sojenju povedala tožilka Gončin.

Sodba v zadevi Balkanski bojevnik