Ovadena sta kaznivi dejanji storila v začetku letošnjega leta pri t. i. vstopu v versko skupnost oziroma sprejemu zakramenta. Foto: BoBo
Ovadena sta kaznivi dejanji storila v začetku letošnjega leta pri t. i. vstopu v versko skupnost oziroma sprejemu zakramenta. Foto: BoBo

Ovadena sta kaznivi dejanji storila v začetku letošnjega leta pri t. i. vstopu v versko skupnost oziroma sprejemu zakramenta. Ovadena sta namreč izvajala in propagirala obred zaužitja in doziranja ibogaina kot načina zdravljenja odvisnosti od prepovedanih drog. Zaradi predoziranja z ibogainom je umrl 29-letni italijanski državljan.

Za mazaštvo zagrožena kazen zapora do deset let
Za kaznivo dejanje mazaštva je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od enega do desetih let, za kaznivo dejanje proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje pa od enega do 15 let.

Direktor OMI Inštituta, zavoda za antropološko medicino, Roman Paškulin, ki se ukvarja s preučevanjem tradicionalnih metod zdravljenja in vrednotenja terapevtskega potenciala naravnih zdravil, je STA pojasnil, da je pri uporabi kakršnih koli substanc ključen odmerek. "Zdravilnost ali pa strupenost sta odvisni od odmerka, tudi pri uporabi ibogaina," je dejal Paškulin, ki primera v povezavi z omenjenima ovadbama ne pozna.

Kot pravi, po svetu pozna kar nekaj primerov religioznega uživanja enteogenih substanc, to je obrednih rastlin, med katerimi je tudi iboga, ki se v tradicionalnih skupnostih ne uporabljajo v zdravstvene namene, ampak v namene, denimo, odraščanja, iniciacije v skupnost in religiozne namene. Ibogain ima deklarirano versko uporabo v centralni Afriki in tudi v Sloveniji.

Učinkovitost ibogaina "praktično potrjena"
Manjši odmerki, ki se uporabljajo v religiozne namene, so razmeroma varni, pravi Paškulin, medtem ko uporaba visokih odmerkov za detoksikacijo od trdih drog še nima zadovoljivih odgovorov glede varnosti. Učinkovitost ibogaina je "praktično potrjena", ni pa še znano, kakšna so tveganja ob tem, pravi Paškulin.

Uporaba ibogaina za zdravljenje odvisnosti je v javno zdravstvo vključena na Novi Zelandiji, po svetu je tudi nekaj zasebnih klinik, številni odvisniki pa si obravnave organizirajo sami. Pri uporabi višjih odmerkov je vsekakor priporočljiv zdravniški nadzor, opozarja Paškulin.